“Kontrat lojistiği kalitesinde spot taşımacılık hizmeti sunuyoruz”

“Kontrat lojistiği kalitesinde spot taşımacılık hizmeti sunuyoruz”

ÖZEL RÖPORTAJ - Diginak.com’un entegre ödeme sistemleri ile taşımacılığı birleştirmeyi başaran ilk platform olma özelliğini taşıdığını belirten Diginak.com’un kurucusu Oğuzhan Karaca, kendilerinin taşımacılık eko sisteminin eksik kalan kısımlarını paydaşlar adına doldurmaya talip olduklarını söyledi.

Diginak.com’un kurucusu Oğuzhan Karaca sorularımızı cevaplandırdı. İşte cevapları…

ENTEGRE ÖDEME SİSTEMİ

Diginak.com’u diğer platformlardan ayıran bir özellik var mı? Varsa en güçlü özelliğiniz nedir?

Platformumuz sektörde entegre ödeme sistemleri ile taşımacılığı birleştirmeyi başaran ilk platform olma özelliğini taşıyor. Hemen al sonra öde (BNPL: Buy Now Pay Later) hizmetini dolaylı olarak sunan ilk dijital taşımacılık platformuyuz. Ayrıca belirtmek isterim ki, kredi kartı ile navlun tahsilat hizmetimizde çok popüler.

Diginak.com’un taşımacılığı uçtan uca dijitalleştirme gibi bir amacı yok. Diginak.com olarak taşımacılık eko sisteminin eksik kalan kısımlarını paydaşlar adına doldurmaya talibiz.

“200’DEN FAZLA CARİ MÜŞTERİMİZ VAR”

Diginak.com’un şu anki kullancı sayısı nedir? Platformu en çok kimler kullanıyor?

Platformumuz KOBİ’ler arasında çok popüler bir platform. Şu an 200’den fazla cari müşterimiz bulunuyor. Dijital platform üzerinde taşıma taleplerini açabiliyorlar ve de ödemelerini kredi kartı üzerinden yapabiliyorlar. Müşterilerimize sunduğumuz bu ödeme şekli çok beğeniliyor.

“KAMYONCULARA HAFTADA ÜÇ GÜN ÖDEME YAPIYORUZ”

Platformu anlatırken hep KOBİ’ler üzerinden vurgu yapıyorsunuz. Peki kamyoncular arasında platformunuz beğeniliyor mu?

Kamyoncular bizi gerçekten çok seviyor. Çünkü haftada 3 gün ödeme yapabiliyoruz. Örneğin, eğer bir kamyoncu evraklarını Salı günü teslim etmişse Çarşamba günü parasını hesabına yatırıyoruz. Bu durum bizi kamyoncu esnafının gözünde oldukça önemli noktaya taşıyor.

“SPOT TAŞIMACILIK HİZMETİNİ DİJİTAL PLATFORM ÜZERİNDEN YÜRÜTÜYORUZ”

Uzun vadeli kontratlarla çalışma yapıyor musunuz? Yani kontrat lojistiği yapıyor musunuz?

Hayır. Kontrat lojistiğini şu an içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamdan dolayı yapmadığımızı düşünenler olabilir. Ancak ondan dolayı değil. Neden kontrat lojistiği yapmıyoruz? Birincisi spot taşımacılık müşterilerimiz için kontrat lojistiğinden daha uygun fiyatlı. İkincisi ise spot taşımacılığı hizmetini kontrat lojistiği kalitesinde veriyoruz. Kontrat lojistiğinde öne çıkan vadeli çalışma , sigorta, müşteri hizmetleri, bizde mevcut. Tek farkımız bizim fiyatlarımız günlük piyasa fiyatlarına endeksli ama yıllık ortalamada kontrat lojistiğinden çok daha ucuza denk geliyor.

“BİRÇOK YATIRIM TEKLİFİ ALDIK ANCAK…”

Bu tür girişimlere yani start-up’lara ortaklık ve yatırım talebi olur? Size yatırımcı talebi oldu mu? Oldu ise bu zamana kadar niçin kabul etmediniz?

Doğru. Birçok yatırım firmasından teklif aldık. Ancak bu zamana kadar lojistik ve finans konusunda yeterli tecrübeye ve tutkuya sahip bir yatırımcı ile henüz karşılaşmadık.

“AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATIYORUZ”

Start-up’lar yatırımcı almadan işi yürütmede zorluk çekerler. Çünkü fikir vardır ama sermaye yoktur. Sizin için yatırım almadan işi sürdürmek zor olmuyor mu?

Tespitiniz genel olarak doğru. Evet, bazen zorlanıyoruz. Ancak ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Büyümeyi öz kaynaklar ile finanse etmek için üst seviyede finans bilgisine ihtiyaç var. Zaman zaman keşke bir CFO’muz olsaydı demiyor değilim. Çünkü birkaç şapkayı aynı anda taşımak kolay olmuyor.

“10 YILLIK PLANLAR YAPIYORUZ”

Diginak.com’u gelecekte nerede görüyorsunuz? Gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir?

Diginak.com olarak merdivenleri ağır ağır çıkmayı tercih ediyoruz. Yatırımcı almamamız süreci biraz yavaşlatıyor. Ancak bu yavaşlık bize aynı zamanda ayakları yere basan bir mecra kurmamıza imkan sağlıyor. Diginak.com olarak 3 yıllık planlar yapmıyoruz. Planlarımızı 10 yıllık yapıyoruz. Ama benim en büyük hayalim Diginak.com’un banka dışı finans kuruluşları ile tam entegrasyonu sağlaması.

“Diginak.com’un banka dışı finans kuruluşları ile tam entegrasyonu sağlaması” sözünü biraz açabilir misiniz?

Diginak.com’u nakliyecinin ödemesini tam ve zamanında yapan bir girişim olarak konumluyoruz. Bunun için hizmetin ifasının ispatının ardından bu hizmet faturası aslında temlik edilebilir hale geliyor, işte burada finans kuruluşları taşımacılık sektörü için taşın altına elini koyması gerekiyor, işte biz bunu zorluyoruz.

“DİJİTALLEŞMEYE GEÇİŞ ARTIK BİR GERÇEKLİK”

Son olarak Türkiye taşımacılık sektörünün dijitalleşme sürecini nasıl görüyorsunuz? Değerlendirir misiniz?

Türkiye taşımacılık sektörü dijitalleşme konusunda deyim yerindeyse ayağını sürüyor. Burada tabii geçmiş başarısız girişimlerin de payı var. Ancak dijitalleşmeye geçiş artık bir zorunluluk ve bu bir gerçek. Ya bu tsunamiye karşı Don Kişot’un yel değirmenlerine savaş açması gibi karşı duracaksınız ya da şimdiden hazırlıklarınızı yapacaksınız.

Etiketler :