“Lastik sektöründe iş akıllı lastik çözümüne evriliyor!”

“Lastik sektöründe iş akıllı lastik çözümüne evriliyor!”

ÖZEL RÖPORTAJ - “Sadece lastik satmıyoruz, çözüm satıyoruz” diyen Goodyear Ticari Lastikler Satış Direktörü Temel Doğanay, “Ne kadar lastik sattığımızdan çok biz işin toplam değer kısmına daha fazla önem veriyoruz. Yani lastik sattıktan sonra ne kadar akaryakıt tükettiğine, bakım masraflarına, yaptığı kilometreye, sonrasındaki sürdürülebilirliğine (kaplamaya) çok büyük önem veriyoruz” dedi.

temel-doganay.jpg

Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden Goodyear’ın 23 ülkede 57 fabrikası ve yaklaşık 72 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. 1961 yılında kurulan Goodyear Lastikleri Türk A.Ş., bin 700'e yaklaşan çalışanı ile Adapazarı ve İzmit fabrikalarında Goodyear, Fulda, Sava, Debica ve Kelly markalarının tüketici ve ticari lastiklerinin üretimini yapıyor.

“PAZAR PAYIMIZI ARTIRARAK BÜYÜYORUZ”

Türkiye ağır ticari araç lastik pazarında önemli bir paya sahip olduklarını söyleyen Goodyear Ticari Lastikler Satış Direktörü Temel Doğanay, ticari araç lastik pazarının bu yılın ilk 10 ayında önemli oranda büyüdüğünü belirtti. Büyüyen Türkiye ağır ticari araç lastik sektöründe Goodyear’ın sektörden daha fazla büyüyerek pazar payını artırdığını belirten Temel Doğanay, “Uzun zamandır pazar payımızı artırarak büyüyoruz” dedi.

"TÜRKİYE KAMYON VE OTOBÜS LASTİK PAZARININ 2023 YILINI 2 MİLYON ADEDİN ÜZERİNDE KAPATACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM”

Yeşil Lojistikçiler olarak Türkiye ağır ticari araç lastik pazarı, Goodyear’ın pazardaki konumu, çalışmaları ve gelecekle ilgili hedeflerini konuşmak için Goodyear Ticari Lastikler Satış Direktörü Temel Doğanay ile bir araya geldik. Sadece büyük lastik üreticilerinin yer aldığı pazarı ölçen Europool verilerine göre Türkiye kamyon ve otobüs lastik pazarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 9.3 oranında büyüdüğünü söyleyen Temel Doğanay, Europool verilerine göre pazarın 2 milyonun üzerinde olduğunu kaydetti. Pazarın pandemide çok hızlı büyüdüğünün ve bu dönemde tarihinde ilk defa 2 milyon adedin üzerine çıktığını vurgulayan Doğanay, “Ağır ticari araç lastik pazarı 2020’den bu yana da 2 milyonun üzerinde devam ediyor. Türkiye kamyon ve otobüs lastik pazarının 2023 yılını da 2 milyonun üzerinde kapatacağını öngörüyorum” diye konuştu.

Pazarın yılın ilk yarısında çok hızlı büyüdüğünü kaydeden Doğanay, yılın ikinci yarısında ise yavaşladığını ifade etti. Goodyear olarak hedeflerinin müşterilerine toplam değer satmak olduğunu vurgulayan Doğanay, son 3-4 yıldır olduğu gibi pazarın üzerinde büyüme trendlerinin bu yıl da devam ettiğini söyledi.

FİLO MÜŞTERİSİ

“Türkiye’de toplam 4 bin adedin üzerinde filo müşterisi bulunuyor. Onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Stratejimizin bir parçası olarak, odak müşteri grubumuz filo kanalında son 3-4 yılda önemli kazanımlar ile dikkate değer bir büyüme sağladık” diyen Doğanay, Goodyear Türkiye’nin şu an 500’ün üstünde kontratlı müşterisinin olduğunun altını çizdi. Kalan filo müşterilerine bayileri vasıtasıyla ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Doğanay şöyle devam etti: “Satışlarımızın büyük bir kısmı bayilerimizden geliyor. Sayıca daha az olsa da uluslararası anlaşması olan firmalar ile direkt çalışıyoruz” diye konuştu.

goodyear-lastik-1.jpegGOODYEAR’IN ÖZEL FİLO EKİPLERİ

Goodyear olarak özel filo ekiplerine sahip olduklarını ve bu ekibin görevinin filolara sadece lastik satmak olmadığını belirten Doğanay şunlar anlattı: “Özel filo ekiplerimizin içinde saha mühendisi arkadaşlarımız var. Onlar satış yapmıyor. Bu ekiplerimiz; lastiklerin basıncına, diş derinliğine, lastiğin ne zaman değişmesi gerektiğine, lastik eşleşmelerinin birbirine uyumlu olup olmadığına bakıyor ve takibini yapıyor. Filolara direkt satış yapmıyoruz ama direkt takip ediyoruz.”

“SADECE LASTİK SATMIYORUZ, ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”

“Sadece lastik satmıyoruz, çözüm satıyoruz” diyen Doğanay, “Ne kadar lastik sattığımızdan çok biz işimizin toplam değer kısmına daha fazla önem veriyoruz. Yani lastik sattıktan sonra ne kadar akaryakıt tükettiğine, bakım masraflarına, yaptığı kilometreye, sonrasındaki sürdürülebilirliğine (kaplamaya) çok büyük önem veriyoruz. Çünkü lastik doğru basınçta kullanıldığında, doğru zamanda değiştirildiğinde ve yakından takip edildiğinde filolar için ciddi avantajlar sağlıyor” dedi.

goodyear-7.jpg

“LASTİKTE İŞ AKILLI LASTİK ÇÖZÜMÜNE EVRİLİYOR"

Lastik işinin akıllı lastik çözümlerine evrildiğinin altını çizen Doğanay, sektördeki bu evrilme ve Goodyear’ın bu evrilmede neler yaptığı ile ilgili şunları söyledi: “Lastik işinin evrildiği yön, telematik teknolojisi ile lastiğin araca takıldıktan sonra da uzaktan izlenmesi ve biz de Goodyear olarak bu alanda öncü sayılabilecek yatırımlar yapıyoruz. Buna bir örnek; filolar lastiğin basıncını, lastiğin ne zaman değiştiğini, kaplanıp kaplanmadığını ve aracın plakasını yazıyor. Bu bir kişinin yaklaşık 15 dakikasını alıyor. Goodyear olarak biz bu konuyla ilgili bir teknoloji geliştirdik. Goodyear Checkpoint adını verdiğimiz çözümümüz sayesinde bir ekip arkadaşımızın 15 dakikada yaptığı bu işi 6 saniyeye düşürüyoruz. Checkpoint’i, ağır vasıtaların yükünü tartan kantarlara benzetebiliriz. Araçlar, Checkpoint üzerinden geçerken lastiklerinin basıncını, lastik başına düşen yükü, lastiğin kaç defa kaplandığını, ne zaman değiştiğini, aracın plakasını ve diğer gerekli olan tüm bilgileri internet üzerinden filo yöneticisine gönderiliyor. Filo yöneticisi otomatikman tüm verileri görüyor. Ve araç oradan her geçtiğinde bu veriler filo yöneticisine güncellenerek ulaşıyor. Lastiklerle ilgili herhangi bir olumsuz bir durum olduğu zaman otomatikman alarm veriyor. Filoların lastiklerle ilgili çok daha proaktif bir şekilde önlem almasını sağlıyor. Goodyear Checkpoint, şu an Türkiye’de dört tane var. Checkpoint, Goodyear’ın kendine ait bir çözümü. Goodyear olarak sadece lastik şirket değiliz. Aynı zamanda toplam mobilite çözümleri sunan çalışmamızdan dolayı müşterilerimize bu tür proaktif çözümler sunuyoruz. Lastik sektöründe bu yönde bir evrilme süreci yaşanıyor. Buna akıllı lastik yönetimi diyebiliriz.”

“DOĞRU LASTİK KULLANIMININ YAKIT VERİMLİLİĞİNE ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR”

Doğru lastik kullanımının yakıt verimliliğine çok önemli olumlu yansımaları olduğunu ifade eden Doğanay, doğru lastik yönetimi ile yakıt verimliliğinde avantajlar elde edilebileceğini kaydetti. Tüm bu süreçleri takip eden filoların diğer firmalara göre daha rekabetçi olacağını vurgulayan Doğanay, “Sektörde lastiğin dizaynına ek olarak akıllı çözümler öne çıkıyor. Amacımız müşterilerimize daha akıllı çözümler sunmak” dedi ve ekledi: “Çözümlerimiz çok önemli. Türkiye’nin önde gelen filolarının genelinin tercihi durumundayız. Bu filolara çok ciddi anlamda fayda sağlıyoruz, değer katıyoruz. Lastikten öte çözüm üretiyoruz ve çözüm satıyoruz.”

“YÜZDE 63 ORANINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEMEDEN LASTİK ÜRETTİK, HEDEFİMİZ YÜZDE 100 SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEMEDEN LASTİK ÜRETMEK”

Goodyear için çevresel sürdürülebilirliğe çok önem verdiğini söyleyen Doğanay, “Geçtiğimiz yıl düzenlenen IAA Fuarı’nda yüzde 63 sürdürülebilir malzemeden üretilmiş kamyon lastiğimizi tanıttık. Goodyear’ın hedefi yüzde 100 sürdürülebilir malzemeden lastik üretmek. Toplam mobilite ve kaplama çözümlerimiz sürdürülebilirlikte önemli yer tutuyor. Lastik kaplamada sektörün lideri olan kaplama oranına sahibiz. Toplam mobilize çözümlerimiz yakıt tüketimini de azalttığı için çok ciddi oranda karbondioksit emisyonu azalmasına neden oluyor” diye bilgi verdi.

Etiketler :