Mars Logistics pandemi döneminde nasıl bir çalışma modeli uyguladı

Mars Logistics pandemi döneminde nasıl bir çalışma modeli uyguladı

ÖZEL RÖPORTAJ - Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, “İki senedir üzerine çalıştığımız İş Sürekliliği Planımız sayesinde operasyonel, teknolojik ve insan kaynakları anlamında uzaktan çalışma modeli için hazırdık. Pandemi, tüm dünya tarafından beklenmeyen bir durumdu dolayısıyla küresel bir teknoloji sınavına girdik. Mars Logistics olarak yeni duruma hızlıca uyum sağlayabildiğimize ve sınavdan başarıyla çıktığımıza inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin önemli lojistik markalarından biri olan Mars Logistics’in Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, yesillojistikciler.com'un Covid-19 sürecinde neler yaptıklarına ve gelecekle ilgili öngörülerine yönelik sorularını cevaplandırdı. İşte Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan’ın sorularımıza verdiği cevaplar… 

“MÜŞTERİLERİMİZE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER SUNARAK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRDÜK”

Covid-19 çalışmalarınızı nasıl etkiledi? Bu süreçte ne gibi tedbirler aldınız?

Bu dönemde salgından önce olduğu gibi müşterilerimizden gelen talepleri aynı şekilde karşılamaya devam ettik. Avrupa’da birçok firmanın kapalı olması talepleri azaltarak iş hacminin düşmesine sebep olsa da müşterilerimize alternatif çözümler sunarak çalışmalarımızı sürdürdük.

Koronavirüsün tüm dünyada etkisini artırması ile Türkiye’de salgın boyutuna ulaşmasını beklemeden Mart ayının başında hızlı bir şekilde önlemler almaya başladık.

İlk etapta bütün çalışanlara koronavirüs hakkında bilgilendirme mailleri göndererek virüsten korunmak için uygulanması gereken hijyen tedbirlerini anlattık ve bu tedbirlerin yer aldığı bilgilendirici posterleri ofislere, depolara ve ortak alanlara yerleştirdik.

Tüm çalışanların tesislere girmeden önce ve gün arasında ateş ölçümü yapılarak yüksek derecede ateşi çıkan çalışanları sağlık kuruluşlarına yönlendirmeye başladık. Günlük düzenli olarak maske dağıtımını gerçekleştirdik.  Bütün ofis ve çalışma sahalarına dezenfektan el temizleyici çözelti koyduk ve var olan hijyen tedbirlerimizi maksimum düzeye çıkararak tüm çalışma alanlarının dezenfekte işlemlerini sıklaştırdık. Ofis içi ve ofis dışı tüm toplantıları video konferans şeklinde yapmaya başladık. 

Yurt içi ve yurt dışı tüm seyahatleri iptal ettik. Çalışanların aile üyelerinden veya yakın temasta bulunduğu kişilerden birinin yurt dışından gelme ihtimaline karşı her çalışana 14 gün karantina kuralını bildirdik.

“TÜM ORTAK ALAN GEÇİŞLERİNİ SENSÖRLÜ KAPILARLA DEĞİŞTİRDİK”

10 Mart’ta ilk vakanın açıklanması ile birlikte 12 Mart’ta uygun bölümlerin vakit kaybetmeden evden çalışma modeline geçmesini sağladık. Bu esnada işyerlerine döneceğimiz zamanı göz önünde bulundurarak şirketin her alanında sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlemeler yaptık. Oturma düzeni, yemekhane sırası, personel servisleri sosyal mesafeye uygun olacak şekilde düzenledik. Tüm ortak alan geçişlerini sensörlü kapılarla değiştirdik. Sabunluk, musluk gibi teçhizatları da sensörlü hale getirdik. Havalandırmaların bakım tarihini öne alarak periyodu sıklaştırdık. 

“UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİNDE POZİTİF SONUÇLAR ALDIK”

Uzaktan çalışma modelinde nasıl sonuçlar aldınız?

Bu zorlu günlerde çalışma alışkanlıklarımızı hızlıca değiştirip çalışanlarımızın yoğun gayreti ile pozitif sonuçlar aldık.

Sistem altyapısı olarak uzun süredir uzaktan çalışmaya uygun yatırımlar yapıyorduk. 2019 yılı stratejik planımızda evden çalışma modelinin alt yapısını kurmak vardı bunun sayesinde altyapımız hazırdı ve modeli hayata geçirirken herhangi bir problem yaşamadık.

Çalışanlarımızın kendilerini aileleri ile daha güvenli hissettiği bir ortamda da çalışma verimlerinin daha pozitif etkilendiğini gördük. 

MARS LOGISTICS’İN İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANI

Sizce Covid-19 lojistik sektörünün çalışma şeklinde ve anlayışında ne gibi değişikliklere neden olacak? 

Geleneksel iş modelleri gün geçtikçe yerini teknolojik altyapılı güncel iş modelleri ile güncellense de bu dönüşüm yavaş seyrediyordu. Gelişmelere lojistik sektörünün de ayak uydurmasını bekliyorduk fakat bu kadar ani bir şekilde ve işlerin yürümesi adına zorunluluk haline gelmesini beklemiyorduk. 

İki senedir üzerine çalıştığımız İş Sürekliliği Planımız sayesinde operasyonel, teknolojik ve insan kaynakları anlamında uzaktan çalışma modeli için hazırdık. Pandemi, tüm dünya tarafından beklenmeyen bir durumdu dolayısıyla küresel bir teknoloji sınavına girdik. Mars Logistics olarak yeni duruma hızlıca uyum sağlayabildiğimize ve sınavdan başarıyla çıktığımıza inanıyoruz.  

“BU SÜRÜÇTE KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR BİZ ALTERNATİF TAŞIMACILIK METOTLARINA YÖNLENDİRDİ”

En yoğun olarak kullanılan karayolu taşımacılığında karşılaşılan sorunlar (sürücülerin karantinaya alınması, vize problemleri, sınır kapılarındaki yoğunluklar gibi) bizleri alternatif taşımacılık metotlarına yönlendirdi. Bundan sonra da lojistik sektörü temassız iş modellerinin daha fazla öne çıkacağı çalışma tarzını benimsenecek gibi görünüyor.

Intermodal ve demiryolu taşımacılığı pandemi süresinde önemini bir kez daha kanıtladı. Çevre dostu olan ve / veya tek seferde taşınılan yük miktarının fazla olmasıyla tercih edilen bu taşımacılık metotları, pandemide temassız şekilde teslimat yapılabilmesi ve sınır kapılarına takılmaması sayesinde daha fazla talep edilmeye başlandı. 

HER ÜLKENİN LOKAL NAKLİYECİLERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPTI

Biz de Mars Logistics olarak tüm taşıma metotlarını uzun yıllardır kullanan ve Avrupa’ya tren işleten bir firma olarak Intermodal taşımacılık yöntemini ön plana çıkardık ve pandemiden en az etkileneceğimiz şekilde düzenlemeler yaptık. Örneğin her ülkede lokal nakliyecilerle anlaşarak demiryolundan sonra karayolu ile devam edecek yüklerin nakliyesini bu sayede gerçekleştirdik. Böylece hız kesmeden, sınır geçişlerini minimize ederek ve karantinaya takılmadan süreci ilerlettik. 

“MARMARAY HATTINI ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTA İLK KEZ KULLANAN FİRMA OLDUK”

Karantina sürecinde yeniliklerimize Halkalı-Duisburg hattımıza Marmaray Tüneli’ni dahil ederek devam ettik ve Marmaray hattını uluslararası taşımacılıkta ilk kez kullanan firma olduk. Bunun dışında Türkiye’de İzinli Alıcı uygulamasını kullanan ilk firma olduk. Bu uygulamayla müşterimizin ithalat sürecinde yükünün varış gümrüğüne ya da antrepoya gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak ilgili süreci kolaylaştırdık.  Zorlu süreçler yaratıcı çözümler üretmeyi gerektiriyor. Salgın sayesinde aldığımız kararları hayata geçirme hızımız gelişti. 

DİJİTALLEŞME 

Bundan sonraki süreçte lojistik dahil olmak üzere tüm sektörlerde dijitalleşme, planlarda ne kadar esnek olunabildiği ve karşılaşılan beklenmedik durumlara adapte olabilme hızı öne çıkacaktır diye düşünüyoruz.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN DEVAMLI OLMASI HAYATİ ÖNEME SAHİP” 

Birçok iş kolu bu süreçte durdu ancak lojistik ve nakliye durmadı, durdurulmadı. Bu durumu değerlendirir misiniz?

Lojistik sektörünün devamlı olması hayati öneme sahip. Lojistiğin durması fırıncının ekmek üretememesi anlamına geliyor dolayısıyla sektörün durması ya da durdurulması düşünülemez. Geçirdiğimiz bu dönem tedarik zincirinin ve lojistiğin varlığını sürdürmesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Pandemi sürecini minimum zararla atlatabilmek için lojistik sektöründe çalışan herkesin görevinin başında olması gerekiyordu ve öyle de oldu.

OTOMOTİV VE TEKSTİL YAVAŞLADI, AMBALAJ, GIDA, HİJYEN VE KİMYA HIZLANDI

Lojistik için ana sektörler olan otomotiv ve tekstil yavaşladı fakat aynı dönemde ambalaj, gıda, hijyen, kimya gibi sektörler hızlandı. Sektör ve müşteri çeşitliliğini bir strateji olarak belirlediğimiz için bu eksen kaymasında müşterilerimize maksimum seviyede destek olabildik.

“PİYASA DALGALANMALARINA ÇEVİK TEPKİLER ÜRETEBİLMEKTEYİZ”

Gelecekle ilgili bir öngörünüz var mı? 

Normalleşmeye adım adım başladık ve adım adımda devam edeceğiniz öngörüyoruz. Mars olarak piyasa dalgalanmalarına çevik tepkiler üretebilmekteyiz. Bu sebeple piyasada oluşmaya başlayan iyimser havadan çok daha erken faydalanacağımızı düşünüyorum. 

“MANİSA’DA 5.500 VE 5.600 METREKARELİK İKİ YENİ LOJİSTİK MERKEZİ AÇTIK” 

Bu yıl bir yatırım planınız var mı? Varsa hangi alanda olacak?

Mars Logistics olarak her zaman iş hacmimizi genişletmek ve müşteri taleplerini karşılamak adına yatırımlarda bulunuyoruz. Pandemi döneminde de hem yatırımlarımıza devam ederek Nisan ayında Manisa’da 5.500 ve 5.600 metrekarelik iki yeni lojistik merkezi açtık hem de var olan hizmetlerimizi geliştirdik. İhtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz.

Etiketler :