Önce Lojistik Bölümünden Mezun Oldu, Şimdi Şirketini Dünya Markası Yapmayı Hedefliyor

Önce Lojistik Bölümünden Mezun Oldu, Şimdi Şirketini Dünya Markası Yapmayı Hedefliyor

Zafer Tank Operasyon Müdürü F.Onur Yılmaz, “Hizmet verdiğimiz likit lojistik alanında dünyanın sayılı büyükleri var. Biz 5 yıl sonra bu büyüklerin kategorisinde olup, firmamızı bir marka haline getirmek istiyoruz. 2019’un ikinci çeyreği için bazı projelerimiz var. Bu projeleri yurt içi ve yurtdışındaki etkinliklerde sunup, bir Türk şirketi olarak Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum. Çünkü işimiz gereği Avrupa’da ve Uzakdoğu’da olmak zorundayız. Yani temel hedefimiz partnerlerimizle ilerl

ÖZEL RÖPORTAJ - Zafer Tank Taşıma Uluslararası Nakliyat, 1998 yılından bu yana tehlikeli ve tehlikesiz likit taşımacılığı yapıyor. Hem yurtiçi hem de yurtdışına seferler düzenleyen Zafer Tank Taşıma’nın filosunda 18 adedi ADR’li olmak üzere 22 çekici bulunuyor. Araç filosunda ayrıca 30’u T9 Belgeli ve ADR’li olmak üzere toplam 45 adet treyler yer alıyor. 2010 yılında Avrupa’da acentelik ağını kuran Zafer Tank’ın Almanya’nın Münih şehrinde bir şubesi var. Şirket merkezi İstanbul Ataşehir’de ve Gebze’deki lojistik tesislerinde hizmet vermeye devam eden Zafer Tank, 2007’den bu yana ADR standartlarına göre taşımacılık yapıyor. Ağırlıklı olarak yurtiçinde taşımacılık yapan Zafer Tank, demiryolu bağlantısı olan Avrupa’daki tüm şehirlere de taşıma hizmeti veriyor. Denizyolu ile de Uzakdoğu ülkelerine taşımacılık yapan Zafer Tank’ın bu taşımalarda en önem verdiği konu müşteri memnuniyeti.

“MÜŞTERİLERİMİZ BİZİM VERDİĞİMİZ HİZMETİ ÇOK AZ YERDE BULABİLİYOR”

Dünyanın en büyük tank konteyner filolarına acentelik hizmeti de veren Zafer Tank’ın tüm bu operasyonlarını yöneten genç bir isim var. İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nden 2012 yılında mezun olan Fahri Onur Yılmaz, Zafer Tank’ın Operasyon Müdürü olarak görev yapıyor. F.Onur Yılmaz, Zafer Tank’ı daha iyi noktalara taşımanın dışında yüksek lisansını tamamladıktan sonra tehlikeli madde taşımacılığı alanında doktora yaparak üniversitelerde ders vermeyi hedefliyor. Babası Necmi Yılmaz ve 26 yıldır ortakları Ateş Can Kutar ile birlikte firmanın diğer ortaklarından olan Zafer Tank Operasyon Müdürü F.Onur Yılmaz, kendilerinin çok spesifik bir taşımacılık işi yaptığını söylüyor. Tank konteyner taşımacılığı işinde Türkiye’de en iyi hizmeti veren ilk üç firmadan biri olduklarını anlatan F.Onur Yılmaz, kendileri için önemli olanın müşteri memnuniyeti olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Sunduğumuz hizmet bütünlüğü içerisinde müşterilerimize önemli oranda zaman ve maliyet esnekliği sağlayabiliyoruz. Böylece biz ve müşterimiz de içinde olduğu rekabette elini güçlü tutuyor. Vermiş olduğumuz hizmetlerin en önemlisi ise müşterilerimize gösterdiğimiz özendir. İşimizi herkes için doğru ve faydalı yapabilmek için uğraş veriyoruz. Bunun için firmamızda sahip olduğu belgeler arasında ISO 10002-2004 Müşteri Memnuniyet ve Şikayet Yönetim sistemi mevcuttur. Gebze de bulunan tesisimizde dolu tank konteyner depolama hizmeti yanı sıra özellikle kış aylarında tank konteyner ısıtılması ve hassas sıcaklıklardaki ürünlerin özellikle ısıtılması konusunda Avrupa ve Uzakdoğu menşeli firmalar tarafından sertifikalı olarak ısıtmalar yapıyoruz. 3 yılda bir düzenli olarak bu firmalar tarafından denetlenmelerimiz oluyor. Yaz aylarında tank konteyner soğutulmasını da buna ekleyebiliriz. Taşıma süresince elektrik ısıtmalı tank konteynerler ile verdiğimiz hizmetle farklı bir özellik ile geniş bir yelpazeye sahibiz.‘’

BİZİM UZMANLIK ALANIMIZ LİKİT TAŞIMACILIK”

Geçtiğimiz yıl ithalat ve ihracat olmak üzere 4 bin 100 konteyner hareketlerinin olduğunu söyleyen Yılmaz, çok geniş bir hizmet yelpazesine sahip olduklarını sözlerine ekliyor. Lojistiğin birkaç ana unsurdan oluştuğunu ve bunların hepsinde başarılı olmanın şuan için imkansız olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bizim işimiz özen gösterilmesi gereken bir iş. Her sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de herkesin uzman olduğu alanda hizmet vermesi gerekiyor. Bizim uzmanlık alanımız da likit taşımacılık ve bu yönde ilerleyip yolumuzu bu doğrultuda çiziyoruz. Tabi ki Türkiye’nin en güçlü ve kurumsal filosuna sahip olmak isteriz ama bu zamanla olacaktır. Ben 2012’da üniversiteden mezun oldum. O zamanki filomuz ve altyapımız şu anki filomuz ve altyapımız arasında fazlasıyla fark var.

Hizmet verdiğimiz sektör, her geçen gün büyüyen ve gelişime açık. Özellikle tehlikeli madde taşımacılığı maalesef Türkiye’de uygun şartlarda yapılmıyor. Denetimlerin artırılması gerekiyor. Şoförlere SRC-5 ehliyetin var mı diye sorulmuyor. Maalesef tehlikeli madde taşımacılığında bir standart yok ve bu durum rekabette bizi yavaşlatmaktadır. Bu nedenlerden dolayı yapmış olduğumuz yatırımlar karsısında maalesef karşılığını pek fazla alamıyoruz” diyor.

“ADR İLE İLGİLİ DENETİMLER EKSİK”

Türkiye’de ADR ile ilgili tek eksik kalan yanın denetleme olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu konuda hizmet kalitesine önem veren müşterilerin artması gerektiğini düşünüyor. Yılmaz, Zafer Tank olarak Avrupa standartlarında ekipmanlar ile taşımalarını yaptıklarını ve tüm taşımalarında ADR standartlarına uygun hizmet verdiklerinin tekrar altını çiziyor.

“2019’UN İKİNCİ ÇEYREĞİ İÇİN PROJELERİMİZ VAR”

F. Onur Yılmaz, firmalarının gelecek beş yılda neleri hedeflediğini şöyle anlatıyor: “Bugün bizim hizmet verdiğimiz lojistiğin bu alanında dünyanın sayılı büyükleri var. Biz 5 yıl sonra bu büyüklerin kategorisinde olup, Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek istiyoruz. 2019’un ikinci çeyreği için bazı projelerimiz var. Bu projeleri yurt içi ve yurtdışındaki etkinliklerde sunup, bir Türk şirketi olarak Türkiye’yi orada temsil edeceğiz. Bu çerçevede dünyada geçerli vermiş olduğumuz hizmetleri dünyada geçerli olan dernekler tarafından belgelendiriyoruz. Firmamızın şu anda taşımacılık belgesi olarak C2, K1, TMFB sertifika olarak TMGD, IMDG KOD, ISO9001-2015 ISO14001-2015, OHSAS 18001-2007, ISO 10002-2004 belgelerimiz mevcut. Dernek olarak sektörün en önemli 2 derneği UND ve UTİKAD üyesiyiz. Sektörü yakından mercek altına alıyoruz. Çünkü bizim bir ayağımız Avrupa’da ve Uzakdoğu’da olmak zorunda. Yani temel hedefimiz partnerlerimizle ilerleyip Zafer Tank’ı biraz daha dünyaya açmak.”

“ŞOFÖRLERİMİZE EĞİTİM VERİYORUZ”

Tehlikeli madde taşımacılığında şoförün öneminin büyük olduğunu söyleyen Yılmaz, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Biz aradığımız gibi bir şoför bulamıyoruz. Bu nedenle kendi bünyemizde şoförlerimize eğitimler veriyoruz. Taşımalarını yaptığımız ürünlere göre sürücülerimize eğitim düzenliyoruz.  Sürücülerimizi temel+tanker SRC-5 eğitimine gönderiyoruz. Bunlar senede üç kez yapıldığı için o süre boyunca sürücüye alması gereken diğer eğitimleri defansif sürüş, gece sürüşü ve benzeri 5-6 tane temel eğitimden geçiriyoruz. Zaten vermiş olduğumuz hizmet neticesinde müşteriyle yaptığımız sözleşmelerde bu eğitimlerin zorunluluğu yer alıyor. Yani şoförün bizde 6-7 tane sertifikası oluyor ve bu sertifikaları senede 2 sefer yenilenmesini sağlıyoruz.”

LOJİSTİK OKUYANLARA TAVSİYELER…

İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nden 2012 yılında mezun olan ve şu an Yeditepe Üniversitesi’nde lojistik konusunda yüksek lisans yapmakta olan Fahri Onur Yılmaz lojistik konusunda eğitim alan öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Ben okulda Lojistik Kulübü’nün kurulmasında ve 50’ye yakın sektörel uygulamalı ve sertifikalı etkinlik düzenlenmesinde etkin rol aldım. Şu an lojistik bölümünde okuyan arkadaşların birinci sınıftan itibaren kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Öğrenci kulüpleri ile işbirliği yaparak etkinlikler düzenlemeye çalışmalılar. Bu etkinliklerde sektörden gelen kişiler ile sürekli iletişim ve işbirliği içinde olmaları gerekiyor.  Mutlaka İngilizce öğrenmeleri gerekiyor. İkinci bir yabancı dil de öğrenebilirlerse çok daha iyi olur elbette. Türkiye’de kalarak da kendilerini geliştirebilirler ama bir yurtdışı deneyimi yaşamalarını tavsiye ederim.

Benimle birlikte üniversitede lojistik okuyup da sektörden vazgeçen birçok arkadaşım var. Mezun olan arkadaşlarım sektörde karşılaştıkları maaş ve şartları görünce hayatın getirdiği şartlar doğrultusunda bu sektörden vazgeçtiler. Bir dönem geleceğin mesleği lojistik deniliyordu ama rakamsal olarak baktığımızda geleceğin mesleği maalesef lojistik değil. Aileler dört yıl destek verip çocuklarını okutuyorlar. Sonra o arkadaşlar bir iş görüşmesine gidiyor ve karşılaştıkları ücretin asgari ücret olduğunu görüyor. Bir insan İstanbul gibi bir şehirde asgari ücretle geçinebilir mi? Çok zor. Bazı şeylerin gerçekten karşılığı olması gerekiyor. Tabii ki insanın kendisini geliştirmesi gerekiyor ama bizim dönemden arkadaşlarımla görüşüyorum ve hepsinin tek sıkıntısının maaş olduğunu görüyorum. Çünkü maaşlar gerçekten çok düşük. Ben bunun bilincinde olduğum için yanıma aldığım insanlara şartlarımız neticesinde daha yüksek maaş veriyorum.

Patron gözünden bakacak olursak sektörün durumu parlak değil. Çünkü hem yurtiçi hem de yurtdışı nakliyeci sayısı çok fazla. Biz farklı bir alanda ilerliyoruz ve farkımızı bu şekilde ortaya koyuyoruz ama her nakliyeci bunu yapamıyor. Navlunlar her gün düşüyor ve maliyetler artıyor.

Etiketler :