“Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki bütün depolama alanlarının birkaç tıkla bulunmasını sağlayacağız”

“Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki bütün depolama alanlarının birkaç tıkla bulunmasını sağlayacağız”

ÖZEL RÖPORTAJ - DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya, “DepOrtak’ı kullanan depolama hizmeti veren firmalar, ücret ödemeden çok sayıda potansiyel müşteriye kolayca ulaşarak tanıtımlarını yapabilecek. DepOrtak’ı kullanan şirketler, az miktardaki ürünleri için ihtiyacı olan sayıda, özellikte, büyüklükte ve lokasyonda geçici süreli çok sayıda depolama alanı alternatifine zahmetsizce tek tuşla saniyeler içinde ulaşabilecek, alternatifleri inceleyerek kıyaslayabilecek ve en uygun olanı seçebilecek” dedi.

oruc-kaya.jpg

Türkiye’de depoculuk alanının en önemli uzmanlarından biri olan Oruç Kaya, Tırport’un kurucusu Akın Arslan ile DepOrtak’ı kurdu. 1 Mart’ta faaliyetine başlayan DepOrtak, depoculuk alanında çok önemli değişime ve yeniliğe imza atacak projeler ortaya koymayı hedefliyor. Yeşil Lojistikçiler olarak kendisini “Bir hayalperest” olarak tanımlayan DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya’ya yeni girişimi hakkında sorular yönelttik. İşte Oruç Kaya’nın sorularımıza verdiği cevaplar…

“BEN BİR HAYALPERESTİM”

DepOrtak fikri nasıl ve neden doğdu?

Ben, bir hayalperestim. Her zaman hayallerim oldu. Bunların bir kısmı gerçekleşti, bir kısmını için gayret etmeme rağmen başaramadım ve bir kısmı ise sadece hayal olarak kaldı.

50 yaşındayım ve hallerim var. Ürünler için her coğrafyada süre ve miktar sınırı olmaksızın zahmet çekmeden en uygun depolama alanı bulma işini kolaylaştırmayı; tedarik zincirinde değişen durumlara uyum göstermesini sağlayacak esneklik kazandırmayı; bir gün herkesin depocu olmak isteyeceğini ve herkesi depocu yapmayı; lojistik ile ilgili dünyaya örnek olabilecek yeni bir iş modeli geliştirmeyi hayal etttim.

Bu hayallerimi gerçekleştirmek için 18 ay çalıştıktan sonra DepOrtak’ı hayata geçirdik. DepOrtak’ı hayata geçirirken dünyanın en iyi dijital platformları arasında gösterilen TIRPORT yazılım ve iş zekâsı ekibinden destek aldım. TIRPORT’un kurucusu Akın Bey (Arslan), DepOrtak’ın da TIRPORT gibi etkili ve güçlü olacağına inandığı için şahsen DepOrtak’ın kurucu ortağı oldu. Ben ve Akın Bey, DepOrtak’ın kurucu ortağı olarak yola çıktık. 1 Mart’tan çok yakın zaman önce DepOrtak gibi operasyonel start-upların seed aşamasında çok nadir olan yatırımcı desteğini aldık. Yakında bunun da haberini paylaşacağız.

“ALTERNATİF DEPOLAMA ALANLARININ SANİYELER İÇİNDE BULUNMASINI, BUNLARIN ZAHMETSİZCE İNCELENMESİNİ VE KIYASLAMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

DepOrtak sektördeki hangi ihtiyaca çözüm sunuyor?

Hem profesyonel iş hayatımda hem de danışmanlık işim süresince yaşadım ve tecrübe ettim. İhtiyaç duyulan özelliklerde (lokasyon, büyüklük, süre, teknik altyapı, ürün tecrübesi, güvenlik vs.) en uygun depolama alanını bulması zahmetli olup, günler ve hatta haftalar sürmekte ve fazla maliyetlidir. Tedarik zincirinde esneklik çok önemli olmasına rağmen örneğin değişen pazar koşulları veya acil durumlar veya farklı coğrafyalara giriş veya kampanya dönemleri gibi normal işleyişin dışındaki durumlarda alternatif depolama alanlarına erişim zordur. Az miktardaki ürünler için kısa süreli depolama alanı bulunması, neredeyse imkansızdır. Sosyal medya üzerinden e-ticaret satışı yapan şahıslar veya gerçek kişiler ve mikro veya küçük ölçekli şirketler, ürünlerini depolayacak yer bulmakta zorluk yaşamaktadır.

Depolama hizmeti veren firmaların depolama alanlarında, ilk bakışta az gibi görülen ama bu alanları dolduracak müşteri alternatiflerine ulaşamadığı için değerlendirilemeyen boş alanlar vardır. Örneğin depolama alanında sene boyunca sürekli boş kalan 25 paletlik (35-40 m3) bir alan, satışa dönebilse (ilave gelir) orada çalışan bir personelin yıllık toplam maliyeti karşılanabilir. Oysa bu boş alanlarını doldurabilenler, daha düşük maliyetlerle ve çok daha yüksek kârla çalışabilir.

DepOrtak, yukarıda bahsettiğim sorunlara çözüm olması amacıyla tasarlandı ve hayata geçirildi. DepOrtak, ürünler için süre ve miktar sınırı olmaksızın sadece normal zamanlarda değil değişen pazar koşulları veya acil durumlar için saniyeler içinde ihtiyaç duyulan özelliklerde (lokasyon, büyüklük, süre, teknik altyapı, ürün tecrübesi, güvenlik vs.) alternatif depolama alanlarının saniyeler içinde bulunmasını, bunların zahmetsizce incelenmesini ve kıyaslamasını ve nihayetinde en uygun olanın seçilmesini sağlayarak “depolama alanı bulunmasını kolaylaştırmayı ve tedarik zincirine esneklik kazandırma” hayalimi gerçekleştirecek.

DepOrtak, “Gri Depolama” çözümü ile depolama alanı olmaya uygun her yerin depolama amaçlı kullanılmasını; depoları (gri depolar dahil) dijital ağ ile birleştirerek ‘Fiziksel İnternetin’ oluşmasını; depolama alanlarının ortak kullanılması ile paylaşım ekonomisini; “Son Kilometre Depolama” çözümü ile dağıtımı 2 saate indirecek ve iade sorununu çözülmesini; depolama alanı merkezli ekosistem ile tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinde ihtiyaç duyulan tedarikçilere direkt ulaşılmasını sağlayarak “lojistik ile ilgili dünyaya örnek olabilecek yeni bir iş modeli geliştirme” ve ayrıca “bir gün herkesin depocu olmak isteyeceğini ve herkesi depocu yapma” hayalimi gerçekleştirecek.

DepOrtak’ı kullanan depolama hizmeti veren firmalar, ücret ödemeden çok sayıda potansiyel müşteriye kolayca ulaşarak tanıtımlarını yapabilecek. DepOrtak’ın teknolojik altyapısını kullanan özellikle sosyal medya üzerinden e-ticaret satışı yapan şahıslar veya şahıs, mikro ve KOBİ ölçekli şirketler, dijitalleşebilecek. DepOrtak’ı kullanan şirketler, özel günlerde veya kampanya dönemlerinde müşterilerine en yakın lokasyonda geçici süreli mikro depolama alanlarına erişerek buralardan hızlı teslimatı yapabilecek. DepOrtak’ı kullanan şirketler, az miktardaki ürünleri için ihtiyacı olan sayıda, özellikte, büyüklükte ve lokasyonda geçici süreli çok sayıda depolama alanı alternatifine zahmetsizce tek tuşla saniyeler içinde ulaşabilecek,  alternatifleri inceleyerek kıyaslayabilecek ve en uygun olanı seçebilecek.

“HERKES İÇİN UYGUN BİR DEPOLAMA ALANI VARDIR” VİZYONU İLE YOLA ÇIKTIK

Bir dijital akıllı depolama platformu hangi ihtiyaca nasıl çözümler sunuyor?

DepOrtak, ürünleri için depolama alanı ihtiyacı olanlar ile depolama alanları için müşteri ihtiyacı olanları konum tabanlı, gerçek zamanlı, akıllı filtreleme, akıllı rezervasyon ve akıllı eşleştirme teknolojileri ve yapay zekâ destekli algoritması sayesinde en doğru eşleştirmeyi yapan dijital platform ve yeni nesil dijital pazar yeridir.

Depolama alanı ihtiyacı olanlar, akıllı filtreleme ile bir depolama alanında ihtiyacı olan bütün özellikleri tıklayarak belirliyor ve akıllı eşleştirme, bu özelliklere sahip depolama alanlarını eşleştiriyor. Depolama alanı ihtiyacı olanlar, eşleştirilen alternatif depoları inceleyebiliyor, görüyor (fotoğraflar, videolar) ve kıyaslayabiliyor. Bütün bunlar, zahmetsizce birkaç tıkla ve saniyeler içinde oluyor.

Depolama alanı ihtiyacı olan, akıllı rezervasyon ile ürünleri hakkında detaylı bilgileri girerek, eş zamanlı toplam maliyetini görerek, depolama alanına rezervasyon talebini gönderiyor ve devamında ürünlerin depolama alanına girmesinden çıkmasına kadar olan süreci yönetiyor.

DepOrtak; geleneksel yöntemlerle depolama alanlarını bulmak, incelemek, kıyaslamak ve en uygun olanı seçmek için yapılan maliyetleri sıfırlıyor ve bunlar için gereken süreyi, günler veya haftalar yerine saniyelere indiriyor.

“Herkes için uygun bir depolama alanı vardır” vizyonu ile yola çıkan DepOrtak, depo veya sıcaklık kontrollü depo (donuk, soğuk, serin rejimli) ve açık arazi gibi mevcut depolama alanlarının ortak kullanılması amacıyla farklı coğrafyalarda çok sayıda 3PL Depolama Alanına ve Gri Depolama Alanına zahmetsizce saniyeler içinde ulaşılmasını, bunların dakikalar içinde incelenmesini ve en uygun olanın seçilmesini sağlar.

“DÜNYADAKİ BÜTÜN DEPOLAMA ALANLARININ BİRKAÇ TIKLA BULUNMASINI HEDEFLİYORUZ”

Toplam depolama kapasitesi portföyünüz ne kadar?

DepOrtak’ın bir “depolama kapasitesi” yok. DepOrtak, sadece Türkiye değil dünyadaki bütün depolama alanlarının birkaç tıkla bulunmasını ve bunları dijital ağlarla bağlamayı hedefliyor.

ABD’DE DEPOLAMA ALANI BULMANIZI SAĞLIYOR

Türkiye’nin her tarafından faaliyet gösteriyor musunuz? Yurtdışında da benzer bir girişiminiz olacak mı?

DepOrtak, 1 Mart tarihinde hizmet vermeye başladı ama bugün itibariyle Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin 6’sında ve ABD’de depolama alanı bulunmasını sağlıyoruz. DepOrtak’ı Türkiye’den sonra önce Avrupa ve sonra da ABD’de de merkezîleştirmek için çalışmalara şimdiden başladık.

“DEPORTAK’IN TEKNOLOJİSİ, ÇOK DAHA İLERİ DÜZEYDE”

Bu fikir yani dijital akıllı depolama Avrupa’da ve dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde nasıl işliyor?

Depolama alanı bulunmasına yönelik uygulamalar, ABD’de, Avrupa’da, Asya’da ve hatta Türkiye’de de var ama DepOrtak’ın iş modeli, çok farklı ve ayrıca samimiyetle söyleyebilirim ki DepOrtak’ın teknolojisi, çok daha ileri düzeydedir. DepOrtak, “akıllı” teknolojileri uyguladı ve hayata geçirdi. DepOrtak’ı inceleyenler ve kullananlar, iş modelimizin ve teknolojimizin farkını görecektir.

TÜRKİYE’NİN TOPLAM DEPOLAMA ALANI

Türkiye’de toplam depolama alanı ne kadar? DepOrtak, bu toplam depolama alanından beş yıl içinde ne kadarlık bir pay almayı hedefliyor?

Türkiye’de ölçülebilen depolama alanı, tamamı İstanbul ve Kocaeli’nde olmak üzere yaklaşık 13,5 milyon metrekare ve bunun yaklaşık yüzde 65’i, lojistik firmalarına ait. Öte yandan nüfus yoğunluğuna bakılırsa Türkiye’de yaklaşık 30-35 milyon metrekare depolama alanı olmalıdır. Türkiye’deki depolama alanlarının konum ve kapasite tabanlı tam bir tasnifi maalesef yok. Daha önce de söylediğim gibi DepOrtak, sadece Türkiye değil dünyadaki bütün depolama alanlarının birkaç tıkla bulunmasını ve bunları dijital ağlarla bağlamayı hedefliyor.

“2024 YILI SONUNA KADAR ANTREPOLARIN VE LOJİSTİK GAYRİMENKULLERİN DE YİNE DEPORTAK VASITASIYLA BULUNMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK”

Yakın, orta ve uzun vadede DepOrtak’ı hedefleri nelerdir?

Kısa vadede yani 2024 yılının sonuna kadar Türkiye’deki bütün depolama alanlarının ve ayrıca ABD’de ye ilaveten Avrupa’dan da depolama alanlarının DepOrtak vasıtasıyla bulunmasını sağlamayı hedefliyoruz.

DepOrtak, şu anda ticari ürünler ve ev eşyası, ofis eşyası ve arşiv dokümanlar için miktar ve süre bağımsız depolama ve e-ticaret ürünleri için fulfillment amaçlı uygun depolama alanlarının bulunmasını sağlıyor. Yine 2024 yılı sonuna kadar Antrepoların ve Lojistik Gayrimenkullerin de yine DepOrtak vasıtasıyla bulunması için çalışmalarımıza başladık.

Orta vadede ise tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinde ihtiyaç duyulan tedarikçilere ve ilgili paydaşlara direkt ulaşılabilmesini sağlayacak depolama alanı merkezli eko sistemi oluşturmayı ve e-ticarette fulfillment sürecini iki saate indirecek Son Kilometre Depolama için mikro fulfillment depolama alanları kurmayı hedefliyoruz.

DepOrtak, uzun dönemde depo ve depo yönetimi ile ilgili mümkün olan her süreci dijital ortama çekmeyi amaçlıyor.

Oruç Kaya’nın benzer başka girişimleri olacak mı?

Akın Bey sayesinde, kendisine çok teşekkür ederim, 50 yaşından sonra hem de dijital iş dünyasında girişimci oldum. DepOrtak, hayallerimin gerçekleşmesi için kapıyı açtı ve DepOrtak’ın performansıyla hayallerim tamamen gerçek olacak. Bundan da cesaret alarak büyük olasılıkla yine lojistikle ilgili süreçleri dijitalleştirecek çalışmalar yapabilirim. Hatta Deportak ile eş zamanlı üzerinde çalıştığım ama DepOrtak’a odaklanmam sebebiyle ertelediğim ve yine dünyaya örnek olacağını düşündüğüm çalışmamı yakında tekrar gündemime alabilirim.

GRİ DEPOLAMA ALANI NEDİR

Bu arada Gri Depolama nedir? Yeni bir konsept mi geliştiriyorsunuz?

“Türkiye’de toplam depolama alanı ne kadar?” diye sorunuza “Türkiye’de yaklaşık 30-35 milyon metrekare depolama alanı olmalıdır” cevabını verdim. Bakın bugünlerde kiralık ev arayanların “ev bulamıyoruz” demesi gibi Covid 19 nedeniyle tedarik zincirindeki kırılmalar, e-ticarettin gelişmesi ve hatta enflasyonun etkisi ile üreticilerin ve/veya satıcıların da “depo bulamıyoruz” yakınmalarını duyuyorum. Peki depolama alanları, yeterli değil mi ki bu sorun yaşanıyor ve ayrıca depolama alanın ihtiyacının, kısa sürede karşılanması mümkün mü? Yeterli değilse “kısa sürede” çözüm nedir?

Klasik yöntem olan “depolar inşa edelim” ile çözümünün sonuç vermesi için en az 5-10 yıl gerekebilir. Oysa farklı, radikal ve teknolojik bir çözüm, daha kısa sürede cevap verebilir. Çözüm, “Gri Depolama” olabilir.

DepOrtak’ın literatüre kattığı “Gri Depolama”, “depolama alanı” olmaya müsait her alanın “depolama alanı” olarak kullanılmasını amaçlar.

Örneğin fabrikanın deposundaki veya gıda toptancısının sıcaklık kontrollü deposundaki donuk, soğuk ve serin odalar veya caddedeki boş dükkân veya dükkânın deposu veya marketin soğuk deposu veya AVM’deki boş dükkânlar veya bunların deposundaki boş alanlar, boş kaldığı sürece depolama alanı ihtiyacı olanlar için depolama amaçlı olarak gri depolama alanı olabilir. Gri Depolama alanı, ihtiyaca göre kepengi olsun yeterli veya aynı anda 5 tane kamyon yanaşabilecek rampaları olsun gibi olabilir.

Bugün hem fiziki zorluklar (depolama alanı yetersizliği) hem de maliyet kaygısı ve değişen müşteri talepleri (kısa sürede teslimat), depolama alanı için paylaşım ekonomisini ve bunu sağlayacak gri depolamayı zorunlu kılıyor.

“Gri Depolama” için önemli olan ihtiyacı (lokasyonu, zamanı, miktarı, ürün özelliği, birbirini olumsuz etkilemeyecek ürünleri vs.) ve arzı (uygun gri depolama alanlarını; teknik özelliklerini vs.), doğru bütünleştirebilmek (entegrasyon) ve bunları (arzı ve talebi) doğru eşleştirebilmektir. İhtiyacı ve arzı, doğru bütünleştirerek ve anında doğru eşleştirerek inşaat yapmaya gerek duymadan kısa sürede "depolama alanı" oluşturacak "Gri Depolama" amaçlı çözümler, bugün artık DepOrtak ile mümkün.

DepOrtak sayesinde bugün "depolama alanı" olarak kategorize edilmeyen (AVM, fabrika, dükkân vb. yerlerdeki boşluk alanlar) milyonlarca m2 alanın Gri Depolama Alanı olacak şekilde, gerekirse küçük fiziki düzenlemelerle, “depolama” amaçlı kullanılması ile üretici, satıcı, toptancı vs., depolama alanları için maliyetini düşürebilir ve bunlardan gelir elde edebilir.

DepOrtak, paylaşım ekonomisini nasıl sağlayacak?

Paylaşım ekonomisi, bir ürün veya hizmetin sahibi tarafından kullanılmadığı zamanlarda, ihtiyacı olan başka birine sunulmasıdır. Böylece ihtiyacı olanlar, daha az maliyetle ve/veya kısa süreli kullanım elde edebilir ve kıt kaynaklar, israf edilmeden kullanılabilir. Bu ürün veya hizmet, depolama alanı ve depolama hizmeti de olabilir.

İşte “Herkes için uygun bir depolama alanı vardır” vizyonu ile yola çıkan DepOrtak, Gri Depolama alanlarının ortak kullanılması ile paylaşımı ekonomisinin uygulanmasını sağlar. Böylece mevcut depolama alanlarındaki boş alanlar, paylaşım ekonomisi ile değerlendirilebilir ve depolama alanları, verimli kullanılabilir, ilave gelir elde edebilir ve maliyetlerini düşürebilir ve ayrıca depolama alanı ihtiyacı olanlar, esneklik kazanarak istediği zamanda istediği yerde istediği özellikle depolama alanlarını kısa süreli ve düşük maliyetle kullanabilir.

DepOrtak ile tüm depo ve depolama alanları dijital olarak birbirine bağlıdır ve böylece talepler, boşluk alanları optimize edilerek karşılanabilir.

“DEPORTAK’I KULLANAN BÜTÜN DEPOLAR DİJİTAL OLARAK BİRBİRİNE BAĞLI OLACAK”

“Dijital ağlarla bağlı depolama alanları” dediniz. Biraz açar mısınız?

DepOrtak’ı kullanan bütün depolar, DepOrtak dijital platformu ile birbirine dijital olarak bağlı olacaktır. DepOrtak’ın kuracağı dijital depolama ağı, ayrıca Fiziksel İnternetin oluşumuna destek vererek paylaşım ekonomisi ile mevcut kaynakların verimli, etkili, etkin kullanılmasını sağlar. Bu, ayrıca Yeşil Mutabakat hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunarak çevrenin korunmasına, ekolojik sürdürülebilirliğe ve küresel ısınma ile mücadeleye destek verir.

“DEPORTAK, KONUM TABANLI TEKNOLOJİSİ İLE ÖZELLİKLE  DEPREM GİBİ AFETLERDE EN UYGUN DEPOLAMA ALANLARININ SANİYELER İÇİNDE BULUNMASINI SAĞLAYACAK”

Son sorum. DepOrtak, Afet Lojistiği için nasıl kullanılabilir?

Bence en önemli soruyu sordunuz. DepOrtak, konum tabanlı teknolojisi ile özellikle deprem gibi afetlerde en uygun depolama alanlarının saniyeler içinde bulunmasını sağlayacak. Yardım malzemelerinin dağıtıma hazırlanması için ihtiyaç duyulan depolama alanlarının konum tabanlı bilinmesi ve bunlara saniyeler içinde erişilebilmesi, afet lojistiğinin çok daha doğru (verimli, etkili, etkin) yapılmasını sağlayacak.

Uzun ama benim için keyifli bir röportaj oldu. İlginize ve desteğinize teşekkür ederim.

Etiketler :