“Sefer sayımızı artıracağız, frigorifik taşımacılık için araç yatırımı yapacağız”

“Sefer sayımızı artıracağız, frigorifik taşımacılık için araç yatırımı yapacağız”

BKM Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakımcı, “Türkiye-İngiltere, İngiltere-Türkiye arasında haftalık 30-35’e yakın seferimiz mevcuttur . Bu sefer sayısını haftalık 40-45’e artırmayı hedefliyoruz. BKM Lojistik olarak yeni temel hedefimiz iş ortaklarımızın ithalat ve ihracatta mevcut ihtiyaçlarına tam eksiksiz hizmet verip haftalık sefer sayımımız artırmak. Öte yandan frigorifik taşımacılık için 10 adet çekici, 10 adet treyler araç yatırımımız olacak” dedi.

img-7089.jpgÖZEL RÖPORTAJ - BKM Lojistik, büyümesini sürdürüyor. BKM Lojistik, Brexit sonrası Türkiye ile Birleşik Krallık (BK) arasında ticari belirsizliğin ortadan kalkıp Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imzalanması ve pandemi sonrası lojistikte yaşanan büyümeden olumlu yönde etkilendi. Türkiye ile İngiltere arasında yapılan taşımacılıkta markalaşan BKM Lojistik, iki ülke arasında 2000’li yıllardan beridir kapıdan kapıya komple ve parsiyel lojistik hizmeti veriyor.

“KONTEYNER KRİZİ TEDARİK ZİNCİRİNİ KOPMA NOKTASINA GETİRDİ”

BKM Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakımcı, pandemi sonrası işlerinin arttığını söyledi. Türkiye-İngiltere hattında yılların da vermiş olduğu deneyimle uzmanlaşan bir lojistik firması olduklarını belirten Hasan Bakımcı, pandemiden sonra oluşan Brexit süreciyle berabere İngiltere’nin Türkiye ile özel bir anlaşma yaptığını hatırlattı. Bu anlaşma sonrası iki ülke arasındaki taşımacılıkta önemli bir artış olduğun ifade eden Bakımcı, bu artışta Çin’de pandemiden kaynaklanan lojistik probleminin ortaya çıkmasının da önemli etkenlerden birini oluşturduğunu kaydetti.

Covid-19’un Çin’de ortaya çıkması ve sonrasında üretimin ve konteyner hareketinin durması tedarik zincirini kopma noktasına getirdiğini anlatan Bakımcı, bu durumun sadece BKM Lojistik’in değil tüm Türk lojistik firmalarının işlerinin artmasına yol açtığını belirtti. İngiltere ve diğer batılı ülkelerin bu zamana kadar Çin’den temin ettikleri ürünleri pandemi ile birlikte temin edememesinin bu ülkeleri Türkiye gibi üretim yapan ülkelere yönelttiğini anlatan Bakımcı, durum böyle olunca da Türkiye çıkışlı uluslararası nakliyede önemli artışların yaşandığını belirtti. Konteyner krizi ile birlikte karayolununun denizyolundan pay kapmaya başladığını kaydeden Bakımcı, tüm bu gelişmelerin karayolu nakliyesine talebi artırdığını sözlerine ekledi.

“KARAYOLUNA TALEP ARTTI”

Konteyner krizinin dünyadaki tedarik zincirinin aksamasına ve eskiden denizden giden ürünlerin karayoluna dönmesine etki ettiğini anlatan Bakımcı, “Tüm bu gelişmeler sonrasında Çin’den beklenen konteyner gelmemeye başladı. Gelse de fiyatı 4-5 kat arttı. Pandemi oncesi Cin- Ingiltere arasında 2-3 bin sterling civarında olan navlun bedelleri, pandemic sonrası 12-13 bin sterlinglerle ithal edilir oldu . Bunun yani sıra limanlarda yığılmalar ve ciddi beklemeler oluşmaya başladı. Buda doğal olarak ardiye ücretlerini yükseltti. Bu hem maddi olarak ürünlerin fiyatlarında artışa hem de tedarik zincirinde aksamalara sebep oldu.

Durum böyle olunca İngiltere, ihtiyacı olan ürünleri Çin yerine Türkiye ve benzeri ülkelerden tedarik etmeye başladı. Özetle, pandeminin yaratmış olduğu konteyner krizi karayoluna talebi artırdı ve Türkiye’nin ihracatınıda ciddi anlamda artırdı” dedi.

“YÜZDE 15 BÜYÜDÜK”

“Tekrar etmek gerekirse tüm bu gelişmeler Türkiye’nin uluslararası karayolu nakliyesine talebi artırdı ve bu talepten BKM Lojistik olarak biz de artılar elde ettik” diyen Bakımcı, bu yıl geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 civarında büyüdüklerinin altını çizdi.

“İNGİLTERE GÜMRÜKLERİNDE YIĞILMALAR YAŞANIYOR”

Brexit sonrası İngiltere gümrüklerinde önemli yığılmalar yaşandığını belirten Bakımcı şunları söyledi: “Brexit öncesi araçların gümrük işlemleri ortalama 2-3 saatte biterken su anda 2-3 gün bile sürebiliyor dedi.

Her ne kadar İngiltere hükümeti gümrüklerde hızlı geçiş sistemi icin gerekli altyapıyı oluşturmuş olsa da gümrükleme yapacak is gucunun yeterli olmaması islerin yavaş ilerlemesine neden olmaktadır.

Ayrıca yıllardır gümrüklerle neredeyse hiçbir bağı kalmayan Avrupa Birliği’nin (AB) diğer temsilcileride gümrük işlemleri ile yeniden tanışmış oldu.

İngiltereye günlük sefer yapabilen coğrafi olarak yakın Hollanda, Belçika , Lüksemburg gibi ülkelerde teslimat surelerindeki uzamadan oturu Ingiltere’ye taşıma yapmayı tercih etmemeye başladılar.

Aynı sürede daha verimli çalışabilecekleri ve gümrük gibi bir sorumluluğun olmadığı AB içinde taşımalara yöneldiler.

Brexit sonrası Trading Standards kontrolleri artırıldı. Nihai tüketiciye ulasacak ürünlerin de İngiltere standartlarına uygunluğunun kontrolu artırıldı. BKM olarak biz değerli iş ortaklarımıza bu konuda gerekli güncel değişimleri aktarıp bu tur sorunlarla karşılaşmamalarını sağlamaya çalışıyoruz.

“BREXIT’İN TAŞIMACILIĞA OLUMSUZ YÖNDE ETKİSİ…”

AB dışında olan Türkiye gibi ülkelerden yapılan tüm taşımalar aynı şekilde bu gecikmelerden fazlası ile etkilenmektedir. Trading Standarts 15 koli için bazen aracınızı 4-5 gün ürün standartlara uygunluğunun kontrolu icin bekletebiliyor. Kişisel olarak olayın çözümü için girişimlerimiz olsada istenilen sonuçlara henüz ulaşabilmiş değiliz.

İngiltere’deki gümrüklerde yaşanan yığılmanın bir diğer nedeni sektörde hazır kalifiye elamanın yetersizliğidir. Brexit öncesi gümrükler konusunda deneyimli sayıyı bir yılda artırmak kolay değildir. Kısa vadede buda gümrüklerde gecikmelere neden olmaktadır. Her gecikme tedarik zincirinde bir aksamaya ve rafların boş kalmasına neden olmaktadır. Bu yönü ile de Brexit’in taşımacılık sektörüne olumsuz etkileri olmuştur .

“HAFTLALIK SEFER SAYIMIZI 40-45’E ÇIKARTMAYI PLANLIYORUZ”

BKM Lojistik olarak mevcut taşıma modlarını geliştirmeyi planladıklarını belirten Bakımcı, “Multimodal taşımacılığı ve mevcut potansiyelimizi artırmayı ve iş ortaklarımıza sunabileceğimiz ürün yelpazesini genişletmeyi hedefliyoruz. Rulo taşıyıcı, askılı, tenteli ve soğutuculu araç filomuz ile kapıdan kapıya hizmet sağlıyoruz. Türkiye-İngiltere, Ingiltere -Türkiye arasında haftalık 30-35’e yakın seferimiz mevcuttur. İlk etapta sefer sayısını haftalık 40-45 araçlık seviyeye getirmeyi planlıyoruz. Özetle halihazırda taşımakta oldugumuz konfeksiyon, tekstil ürünleri, inşaat malzemesi, yedek parça, oto aksam, medical ürün, yanıcı malzeme, rulo sac taşıyıcı, yaş sebze-meyve gibi özel donanım gerektiren tüm yüklerin taşınmasına kara, deniz ve hava yoluyla gercekleştirmekteyiz. Zaman hassasiyeti olan taşımalar icinde express van hizmetimiz de mevcuttur.

Filomuza ek olarak frigorifik taşımalar için 10 adet çekici, 10 adet treyler yatırımımız olacaktır . 2000’li yıllardan ber aynı hatta uzmanlaşmayı hedef edinimiş firmamız bu yatırımla da mevcut taleplere de cevap vermiş olacak. Şu an filomuzda 100 adet treyler, 55 adet çekici bulunuyor” dedi.

“SINIR KAPILARINDA YAŞANAN BEKLEMELER VE ŞOFÖRLERİN GÜNLERCE VİZE İÇİN BEKLETİLMESİ HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR”

Türk nakliyecisinin en büyük sorunun zaman kayıpları ve beklemeler olduğunu vurgulayan Bakımcı, kayıpların en aza düşürülmesi çok değerlidir. Şoför vize sorunlarının günlerce haftalarca zaman kaybettirdiğini ve atıl kapasite ile çalışmak durumunda kalındığını ifade etti .Bakımcı, “Bu tip engelleri aşabilirsek sıkıntılar biraz hafifler, ihracatımızın önü açılır” diye konuştu.

Etiketler :