Sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom araç teknolojisinde büyük dönüşüm başlattık… Elektrikli F-MAX, 2025’te yollarda olacak

Sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom araç teknolojisinde büyük dönüşüm başlattık… Elektrikli F-MAX, 2025’te yollarda olacak

ÖZEL RÖPORTAJ - “2022’de Ford Trucks olarak ‘rekorlar senesi’ dediğimiz bir yılı deneyimlemiştik. Şuna eminiz ki; 2023 yılı Ford Trucks için yine rekorların yılı olacak” diye konuşan Ford Trucks Lideri Emrah Duman, “Elektrikli F-MAX. 2025 yılında yollarda olacak!” dedi.

emrah-duman.jpg

F-MAX ile çekici pazarında kendisinden çok fazla söz ettiren Fon Trucks, geçtiğimiz aylarda yol, inşaat ve çekici olmak üzere üç segmentten oluşan yeni serisi F-LINE’ı tanıttı. Türkiye ağır ticari araç pazarında önemli bir paya sahip olan Ford Trucks’ın 2023 yılını da çok önemli bir pay ile kapatmayı hedefliyor.

“2022’de Ford Trucks olarak ‘rekorlar senesi’ dediğimiz bir yılı deneyimlemiştik. Şuna eminiz ki; 2023 yılı Ford Trucks için yine rekorların yılı olacak. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz çok daha yüksek. Büyümenin yanı sıra yeni ürünlerimizle birlikte Türkiye’deki pazar payımızı koruyarak globalde pazar payımızı yüzde 5’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diyen Ford Trucks Lideri Emrah Duman, Yeşil Lojistikçiler’in sorularını cevaplandırdı. İşte Emrah Duman’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

“YILLIK ÜRETİMİMİZİ 18 BİNE ÇIKARTTIK, YURTİÇİ PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 28.9’A YÜKSELDİ”

Ford Trucks açısından bu yılın ilk  11 ayını değerlendirir misiniz? Pazardaki konumunuz hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.

Ford Trucks olarak büyüme ve başarı grafiğimizi sürdürdüğümüz bir 11 ayı geride bıraktık. Ar-Ge ve üretimden aldığımız güçle yıllık üretimimizi 18 bin araca çıkardık. Kamyonda geçen yıla göre yaklaşık yüzde 2 büyüme kaydettik ve yurt içi pazar payımız yüzde 28,9'a yükseldi. Uluslararası satışlarımız geçen yıla göre yüzde 12 arttı, 684 milyon avro ihracat geliri sağladık, ciromuzu 1,36 milyar avronun üzerine çıkardık.

Pazardaki konumumuz açısından güçlü bir yer edindik. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki varlığımız, stratejik girişimlerimiz ve müşteri odaklı yaklaşımımızla desteklenerek güçlü bir şekilde sürüyor. Pazar dinamiklerini yakından izlemeye, değişimlere karşı stratejilerimizi uyarlamaya devam ediyoruz.

“YIL BAŞINDAN BU YANA 350’DEN FAZLA MÜŞTERİNİN YOLDA KALMASININ ÖNÜNE GEÇTİK”

2023 yılında Ford Trucks ürün, teknoloji ve müşteri deneyimi açısından pazara ne gibi yenilikler sundu?

Yıllık performansımızı belirleyen tek unsur rakamlar değil. Ağır ticari sektöründe ürün ve hizmetlerimizle, gelecek vizyonumuzla değer yaratmaya devam ettik.

Müşteri deneyiminde fark yaratan yenilikçi ve bütüncül iş modelimiz Ford Trucks Care’i tanıttık. Müşterilerimizin üretkenliklerini ve verimliliklerini artırmayı hedefleyen Ford Trucks Care; Yazılım, Uptime (faydalı çalışma zamanı), eMobilite, Finans ve Kişiselleştirme başlıklarında tam entegre ve dijital öncelikli çözümleri tek noktadan sunuyor.

Bu hizmetler içerisinde, sektörde öncüsü olmayı hedeflediğimiz Uptime Hizmeti altında birçok yenilik devreye aldık. Bağlantılı araç teknolojimiz sayesinde, araçları anlık takip ediyor ve olası arızaları önden tahmin edebiliyoruz. Yıl başından bu yana 350’den fazla müşterinin yolda kalmasının önüne geçtik.

“F-LINE SERİSİNİ TANITTIK, MÜŞTERİLERİMİZ MART 2024’TEN İTİBAREN F-LINE SERİSİNİ DENEYİMLEYEBİLECEK”

Ürün portföyümüzü yenilikçi ve çok yönlü araçlarımızla genişletmeyi 2023 yılında da sürdürdük. Bağlı araç teknolojileri, gelişmiş güvenlik özellikleri, modern tasarımı ve konforuyla öne çıkan yeni serimizi tanıttık: F-LINE. Pazar taleplerini ve müşteri gereksinimlerini dikkate alarak tasarlayıp geliştirdiğimiz F-LINE serisi; müşteri deneyiminin her aşamasında verimlilik, memnuniyet ve güvenilirlik sunmaya odaklanıyor. Yeni serimiz; yol kamyonları, inşaat kamyonları ve çekiciler olmak üzere yüksek performans sunan 3 segmentten oluşuyor. Hem Türkiye’deki hem de dünyadaki müşterilerimiz Mart 2024 itibarıyla F-LINE serisini deneyimleyebilecek.

fmax-select.jpg

“400 ADETLE SINIRLI F-MAX SELECT MODELİNİ TANITTIK”

F-LINE’ın yanı sıra ödüllü aracımız F-MAX'in 400 adetle sınırlı özel bir versiyonu olan F-MAX Select modelini de tanıttık. Bu özel paket, tasarım detaylarını ileri teknoloji ve konforla birleştiriyor. Bu premium modelimizi, müşterilerimizin beklentilerini karşılamak için tasarım odaklı bir anlayışla ve titizlikle hazırladık. F-MAX Select ile görselliğe ve teknolojiye önem veren müşterilerimiz için özel olarak hazırladığımız seçkin bir araç sunuyoruz.

2022 REKORLAR YILI İDİ, 2023 YILI FORD TRUCKS İÇİN YİNE REKORLAR YILI OLACAK”

Ford Trucks bu yılı nasıl bir noktada kapatacak? Bu konuyla ilgili öngörünüz ve hedefiniz nedir?

2022’de Ford Trucks olarak ‘rekorlar senesi’ dediğimiz bir yılı deneyimlemiştik. Hem yurt içi hem yurt dışı satışlarında rekor kırarak, üretimimizi ve pazar payımızı artırarak tüm zamanların en yüksek adetlerine ulaşmıştık. Biz Ford Trucks’ta her zaman olduğu gibi pazar paylarımızı hedeflerimize adım adım ulaşacak şekilde planlıyoruz. Alımı etkileyen faiz oranları, vergi uygulamaları gibi konuları, yerel ve küresel ekonomik eğilimleri, ticaret akışlarını detaylarıyla takip ediyoruz. Şuna eminiz ki; 2023 yılı Ford Trucks için yine rekorların yılı olacak. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz çok daha yüksek. Büyümenin yanı sıra yeni ürünlerimizle birlikte Türkiye’deki pazar payımızı koruyarak globalde pazar payımızı yüzde 5’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

TÜRKİYE AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARI

Türkiye ağır ticari araç pazarı açısından 2023 yılı nasıl geçiyor ve sizce yıl nasıl bir seviyede tamamlanır?

Yılın ilk 10 ayına baktığımızda gidişatın öngörülerimize paralel seyrettiğini söyleyebiliriz. Pandemi döneminde biriken talebin hareketlenmesi, uluslararası ticaretin genişlemesi ve lojistik hizmetlerindeki hareketlilikle beslenince ağır ticari araç pazarı kayda değer bir ivme kazandı. TAİD rakamlarına göre; 2023 yılı Ocak-Kasım döneminde ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında arttı. Bu dönemde satılan toplam araç sayısı 39.133 oldu. Ağır Ticari araç pazarı (16 ton ve üstü kamyon ve çekici) son 10 yıllık kasım ayı ortalama satışlarına göre yüzde 55 arttı.

Uzun yol ve yurtiçi lojistik hizmetlerinde kullanılan çekici satışları yılın ilk 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 22.270  adet oldu. Benzer artışları kamyonda da görüyoruz. 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 54 oranında artarak 11.731 adet seviyesinde, 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 3 oranında artarak 5.132 adet seviyesinde gerçekleşti

Altyapı ve üstyapı geliştirme projelerine öncelik verilmesinin de etkisiyle özellikle inşaat kamyonu talebindeki artışın sürmesini bekliyoruz. 2023’ün hem iç piyasalar hem de global pazarlar açısından daha olumlu seyrettiğini görüyoruz. Bu eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. Arz ve talep arasındaki denge, operasyonel kapasitemiz için olumlu bir sonuç vermeye hazır.

2024 YILI ÖNGÖRÜSÜ

2024 yılında pazarın nasıl olacağına yönelik öngörünüz nedir?

Kuşkusuz ağır ticari araç sektörü pek çok farklı alanda ekonomilerin kalbinin attığı yerdir. Uzun mesafe taşımacılığı, yerel lojistik, dağıtım, inşaat, madencilik, atık yönetimi ve ötesine dek üretim, endüstri ve hizmetlerin neredeyse her yönüne yayılıyor. Ağır ticari araçlar sektörünün sunduğu ürün ve çözümler, bu temel alanların desteklenmesinde çok önemli bir rol oynuyor.

Sektör önemli hizmetlerle doğrudan bağlantılı olduğundan, talepler arttıkça rolü de doğal olarak genişleyecektir. Ayrıca, yeni teknolojilere ve değişen müşteri tercihlerine uyum sağlama becerisi, ekonomik faaliyetlerin kilit taşı rolümüzü pekiştirecektir.

Öte yandan sektörel trendlere baktığımızda elektrikli ve hibrit sistemler, otonom sürüş özellikleri ve akıllı filo yönetimi çözümleri de dahil olmak üzere gelişmiş teknolojilerde gelişmeler yaşanacağını öngörebiliriz. Bağlanabilirlik, telematik ve veri analitiğinin araç performansını artırması, rotaları optimize etmesi ve öngörücü bakımı mümkün kılmasıyla dijitalleşme çok daha fazla önem kazanacak. Daha katı emisyon düzenlemeleri ve sürdürülebilirlik hedefleri önemli olmaya devam edecek. Bu dinamiklere uyum sağlamak, çeviklik ve değişen dünyanın ihtiyaçlarını karşılayan sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç artacaktır.

“HİDROJENLE ÇALIŞAN, TASARIMI BİZE AİT OLAN TEK SİLİNDİRLİ İÇTEN YANMALI AR-GE MOTORUMUZU İLK KEZ BU YIL ATEŞLEDİK”

Ford Trucks açısından 2024 yılı nasıl bir yıl olacaktır?

Her zamanki gibi 2024 yılı da en verimli taşıma çözümleri ile değer yarattığımız, ağır ticari sektörünün bugününe ve geleceğine yön verecek yeni ürün ve servisleri devreye alacağımız bir yıl olacak. Hem içten yanmalı motorlu araçları hem de elektrikli araçlarımızı mühendisliği bize ait olarak geliştiriyor ve üretiyoruz; bu yatırımların meyvelerini daha fazla toplamaya başladığımız bir yıl olacağını söyleyebilirim. Ford Trucks olarak, mühendislik yetkinliğimiz ve yerli üretim gücümüz bu konudaki en güçlü kaslarımız.

2024, Kuzey Avrupa ve İskandinavya’daki yayılım stratejimiz için de önemli adımlar attığımız bir yıl olacak. Hedefimiz olan Avrupa’daki yapılanmamızı tamamlamayı, sağlam, dayanıklı ve değer yaratan iş birlikleri geliştirmeyi öngörüyoruz. Çünkü ihracattaki önceliğimiz, bize sürdürülebilir başarı getirecek şekilde güçlü bir Ford Trucks yapılanması oluşturmak.

Müşterilerimizin yol arkadaşı olmak, her yükte birlikte olmak amacıyla ilerlerken onlara yenilikler sunacak hizmetler tasarlamaya devam ediyoruz. Hizmet ekosistemimizi geliştirip büyüttüğümüz bir yıl olacak. Ayrıca elektrikli araçlar için bu araçlarımızı gerekli şarj altyapısıyla müşterilerimize sunmak da önemli önceliklerimizden.

2040 yılına kadar araç üretiminde sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda, geleceğin ulaşım çözümlerine yönelik yatırımlarımızı sürdürdüğümüz bir yol haritasını benimsiyoruz. Hidrojenle çalışan, tasarımı bize ait olan tek silindirli içten yanmalı Ar-Ge motorumuzu ilk kez bu yıl ateşledik, geliştirme çalışmalarına devam edeceğiz.

“ELEKTRİKLİ F-MAX ARACIMIZ DA 2025 YILINDA YOLLARDA OLACAK”

Günümüzde sektörde en çok konuşulan konulardan biri elektrikli araçlar. Bu konuda Ford Trucks geçtiğimiz yıl benim de katıldığım IAA Fuarı’nda elektrikli çöp kamyonunu tanıttı. Elektrikli F-MAX ile ilgili ve diğer kamyon segmentlerinde (örneğin inşaat) araçlarınızla ilgili “elektrikli” çalışmalarına hakkında bilgi verir misiniz? Örneğin elektrikli F-MAX’i ne zaman pazara sunacaksınız?

Ford Trucks olarak sıfır emisyonlu bir geleceğe olan kararlılığımızı vurgulamak amacıyla Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) Ağır Vasıta Yol Haritası Ortak Bildirisi'ne katıldık. Bu bildiriyi onaylayarak 2040 yılına kadar ağır ticari araç filolarından kaynaklanan emisyonları ortadan kaldırma hedefini net bir biçimde belirlemiş olduk. Ford Trucks olarak, ürün yelpazemizi sıfır emisyonlu araçlarla donatma planını kararlılıkla sürdürüyoruz.

Sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojilerle büyük bir dönüşüm başlattık. Bu yolda ilk adımı, tamamen Ford Otosan mühendislerinin imzasını taşıyan elektrikli kamyonumuzu tasarlayıp üreterek attık. 2022 Eylül'ünde Hannover'deki Uluslararası Taşımacılık Fuarı'nda (IAA) bu yeni nesil, sıfır emisyonlu, sessiz ve verimli kamyonumuzu tanıttık. Bu araç aynı zamanda bağlantılı ve yenilikçi teknolojilere de sahip. Eskişehir Fabrikamızda üretilecek elektrikli kamyonumuzun 2025’ten itibaren dünya yollarında aktif olmasını bekliyoruz.

2040 hedefimize uyum sağlamak için elektrikli araçlar ve içten yanmalı hidrojen motoru dahil olmak üzere çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Uzun mesafe kullanımlar için tasarladığımız hidrojen motorumuzu ilk kez ateşledik ve Fransa’da Solutrans Fuarında tanıttık. Aynı zamanda farklı segmentler için geliştirdiğimiz elektrikli araç yatırımlarımız devam ediyor. Elektrikli F-MAX Aracımız da 2025 yılında yollarda olacak.

Elektrikli araçlar; batarya teknolojileri, şarj altyapısı, yazılım ve bağlantılı araç sistemleri demek. Bu önemli alanlarda stratejik adımlarla, müşterilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve onlarla iş birliğini sürdürmek amacındayız.

Bu dönüşüm, sadece teknolojik yenilikleri değil, aynı zamanda müşterilerimizin iş yapma biçimlerini şekillendirecek bir vizyonu temsil ediyor. Elektrikli araçlarla birlikte, sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerine paralel olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha etkili ve çevresel açıdan sorumlu çözümler sunmayı sürdüreceğiz.

urun-gami.jpg

“HEM ELEKTRİKLİ HEM DE YAKIT HÜCRELİ (HİDROJEN) KAMYONLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞİN ŞEKİLLENDİRİLMESİNDE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Geçtiğimiz ay “Ford Trucks, İlk Yakıt Hücreli F-MAX’i Geliştirecek” şeklinde bir basın bülteni paylaşımınız oldu. Yakıt hücreli F-MAX ile Ford Trucks alternatif yakıtlı ağır ticari araç pazarında nasıl bir konuma gelmeyi hedefliyor? Ford Trucks açısından elektrikli kamyon mu, yakıt hücreli (hidrojen) kamyon mu öncelik olacak? Elektrikli, yakıt hücreli konusunda gelecekte pazarda nasıl bir şekillenme öngörüyorsunuz?

Hidrojenle çalışacak yakıt hücreli F-MAX’i geliştirme sorumluluğunu almakla kendimizi alternatif yakıtlı ağır ticari araç pazarında stratejik olarak öncü olarak konumlandırıyoruz. Bu girişim sıfır emisyonlu lojistik konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi. Mühendislik ve Ar-Ge uzmanlığımızla ne denli yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler yarattığımızı da gösteriyor. Avrupa Ten-T koridorunda 2025 yılında sergilenmesi planlanan F-MAX, 2020 ZEFES projesinin iddialı hedefleriyle sorunsuz bir şekilde örtüşüyor.

Bu süreçte hidrojen teknolojileri ve FCEV araştırmaları hakkında çok değerli bilgiler edinmekle kalmayacak, aynı zamanda bu bilgileri seri üretim stratejimize entegre edebileceğiz. Ayrıca bu girişim, yakıt hücreli aracın gerçek dünyadaki etkisini ve pazardaki kabulünü gözlemlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Sürdürülebilir lojistiğin küresel ölçekte ilerlemesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Hem elektrikli hem de yakıt hücreli (hidrojen) kamyonlar sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesinde büyük önem taşıyor. Ford Trucks’ta bizler her bir teknolojinin sunduğu farklı avantajları kabul eden bütüncül bir vizyonu benimsiyoruz. Elektrikli kamyonlar kentsel ortamlar ve -şimdilik- daha kısa rotalar için acil çözümler sunarken, yakıt hücreli kamyonlar daha uzun menziller ve ağır hizmet uygulamaları için cazip bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Pazar geliştikçe muhtemelen her iki teknolojinin uyumlu bir şekilde bir arada var olduğuna tanıklık edeceğiz. Farklı talepleri karşılamasını, toplu olarak çevreye daha duyarlı ve verimli bir ticari araç endüstrisine doğru dönüşümü yönlendirmesini bekliyoruz.

“2024 YILINDA İSE 50 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERMEYİ HEDEFLİYORUZ, ÖNÜMÜZDEKİ YIL İTİBARİYLE 500’DEN FAZLA SERVİS NOKTASINDA ULAŞMIŞ OLACAĞIZ”

Ford Trucks, Avrupa ve çevre ülkelerdeki bayi ve servis yapılanmasını tamamlandı mı? Şu an kaç ülkede bayi ve servis ağınız mevcut?

Uluslararası pazarlarda güçlü, kalıcı büyüme stratejimize başarıyla devam ediyoruz. Doğu ve Orta Avrupa genişlememizin ardından Batı Avrupa’da İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Avrupa’nın en büyük pazarları olan Almanya ve Fransa’da arka arkaya açılışlar gerçekleştirdik. 2022 yılında faaliyet gösterdiğimiz ülkelere Avusturya, Arnavutluk ve Estonya’yı da ekledik. Türkiye ve Polonya’nın yanı sıra Almanya’da da yedek parça deposu açarak, hizmet kalitemizi bir adım ileriye taşıdık ve yayılma stratejimizi destekledik. Bu yıl Danimarka’da pazarına girerek İskandinavya’ya adım attık. Şu anda toplam 48 pazarda yapılanmamızı tamamladık. Önümüzdeki dönemde Hollanda ve İsviçre’de distribütör atamalarını takiben kuzey ülkeleriyle genişlememizi sürdüreceğiz. 2024 yılında ise 50 ülkede faaliyet göstermeyi hedefliyoruz Pazar büyümemizle paralel şekilde servis noktalarımızı da artırıyoruz. Önümüzdeki yıl itibariyle 500’den fazla servis noktasında ulaşmış olacağız

Araç bulunurluğu konusunda halen pazarda sıkıntı yaşanıyor mu? Sizdeki durum nedir?

Küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların, yarı iletken tedarik sorunlarının büyük ölçüde hafiflemesiyle araç bulunabilirliğinde belirgin bir iyileşme gözlemliyoruz. Bu, piyasaya bir arz-talep dengesi getirdi.

Kriz yaşanırken bile aldığımız önlemler ve tedarikçilerimizle yaptığımız planlamalar sayesinde bize olan etkilerini en aza indirmeyi başarmıştık. Şimdi de üretim kapasitemizi geliştirmek ve tedarik zincirimizi düzenlemek için proaktif adımlar atmayı sürdürüyoruz. Müşterilerimizle açık iletişimi sürdürmek, beklentileri yönetmek üzere çalışıyoruz, araçlarımızın istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlamak için gereken önlemleri alıyoruz. Müşterilerimizin işlerini ilerletmek için ihtiyaç duydukları araçlara erişebilmelerini sağlama konusundaki kararlıyız.

Sizin için öncelikli müşteri bireysel kamyoncu mudur, filo müşterisi midir?

İster güvenilir bir ortak arayan bireysel bir kamyoncu isterse bir dizi aracı yöneten bir filo operatörü olsun, Ford Trucks’ta farklı bakış açılarından doğru araçları ve çözümleri sağlamaya kararlıyız. Her iki segmente olan ilgimiz, tüm müşterilerimiz için kapsamlı ve güvenilir bir ortak olma taahhüdümüzü vurguluyor. Biz müşterilerimize “Her Yükte Birlikte” olma vaadini veriyoruz. ‘En verimli taşıma çözümleri ile değer yaratmak’ vizyonuyla ve ‘müşterilerini önemseyen ve işlerini geliştiren yol arkadaşı olmak’ amacıyla müşteri deneyimini geliştiriyoruz.

Bununla birlikte söz konusu iki grubun kendine özgü ihtiyaçları ve gereksinimleri olduğunun farkındayız. Farklı zorluklarını ve hedeflerini karşılamak için özel çözümler sunmaya kararlıyız.

Örneğin bireysel kamyoncular için operasyonlarında güvenilirlik, performans ve maliyet etkinliğinin önemini anlıyoruz. Kamyon yelpazemiz, optimum yakıt verimliliği, dayanıklılık ve sürücü konforu sunan araçlarla onları güçlendirmek, yolculuklarını güven ve verimlilikle sürdürebilmelerini sağlamak için tasarlandı.

Filo müşterileri içinse yaklaşımımız kapsamlı filo yönetimi çözümleri ve maliyet avantajları sunmaya dayanıyor. Bakım, çalışma süresi ve genel operasyonel verimlilik gibi faktörler de dahil olmak üzere bir filoyu yönetmenin inceliklerini karşılıyoruz. Tekliflerimiz, filo verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı ve arıza süresini en aza indirmeyi amaçlayan telematik, veri analitiği ve sürekli desteği kapsıyor.

Müşteri deneyimi her daim önceliklerimiz arasında. Bu nedenle müşterilerimizin iş yapış biçimlerini kolaylaştırmaya ve onların iş ortağı olmaya devam edeceğiz.

Etiketler :