“Yapay zeka destekli ürünümüz lojistik maliyetini yüzde 25’e varan oranda düşürüyor”

“Yapay zeka destekli ürünümüz lojistik maliyetini yüzde 25’e varan oranda düşürüyor”

ÖZEL RÖPORTAJ - İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık Kurucu Ortağı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Özpeynirci: “LTLZone parsiyel yük taşımacılığı yapan firmalar için kullanılan, sektörün gerçek bir ihtiyacına cevap veren bir yazılım. LTLZone ürünümüze ek olarak, lojistik sektöründe karşılaşılan farklı problemler için de yapay zeka destekli çözümler üretme projelerimiz bulunuyor” dedi.

sinem-tokcaer-ozgur-ozpeynirci.jpeg

Günümüzde tüm sektörlerde olduğu gibi lojistikte de yazılım vazgeçilmez bir etken olarak öne çıkıyor. Yapılan her iş artık geleneksel yöntemlerle yapılmıyor ve yapılamıyor. Geleneksel yöntemler sizi hem rakiplerinizden geride bırakıyor hem de maliyetlerinizi artıyor. Maliyetlerinizin artması da firmanızın ve markanızın yok olması anlamına geliyor. Tam olarak kimden ve nereden duyduğumu bilmiyorum şöyle bir söz aklıma geldi: “Gelecekte tüm lojistikçiler birer yazılım firması olacak.”

İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık’ta lojistik sektöründeki verimliliği artırmak için LTLZone isimli ürünü çıkartıyor. LTLZone, şehirlerarası veya uluslararası parsiyel yük taşımacılığı yapan tüm lojistik şirketlerine ve üretim fabrikalarının lojistik departmanlarına analitik yöntemler kullanarak operasyonel kararları iş zekası ile destek oluyor. Şirketin sektöre yönelik daha birçok yazılım çalışması var. İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık firmasının yaptığı çalışmalar, şu anki konumu, gelecekle ilgili planları ve benzeri konular hakkında Yeşil Lojistikçiler olarak İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık Kurucu Ortağı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Özpeynirci’ye sorular yönelttik. İşte  Prof. Dr. Özgür Özpeynirci’nin sorularımıza verdiği cevaplar…

DOKTORA TEZİ ŞİRKET KURDURDU

İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık firmasının kuruluş hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Şirketi iki akademisyen olarak ben ve Sinem Tokcaer birlikte kurduk. Şirketimizin kurucu ortaklarından Sinem Tokcaer, lojistik sektöründe uzunca bir süre çalıştıktan sonra doktora çalışmalarına başladı. O sırada ben de Sinem Tokcaer’in tez danışmanlığını yapıyordum. Sinem Tokcaer’in tez çalışması sektörde karşılaştığı bir problem üzerineydi. Sinem Tokcaer’in yaptığı doktora tez çalışmasının çıktıları operasyonel süreçleri oldukça iyileştirdi. Yani önemli bir soruna çözüm oldu. Biz de Innoceed Yazılım şirketini kurmaya karar verdik. Kullanılan yöntemin teorik temelleri, kurucu ortak Sinem Tokcaer’in doktora tez çalışmaları sırasında, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamındaki proje ile atıldı. Projenin çıktılarını ticarileştirmek amacıyla firmamız İnnoceed, TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ile İzmir Bilimpark'ta kuruldu. BiGG projesi başarı ile tamamlandı ve LTLZone ürünü ticarileşti. LTLZone için taktiksel ek modüller geliştirme projesi TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında destekleniyor.

sinem-tokcaer-001.jpgİnnoceed Yazılım ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Sinem Tokcaer

 

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE SEVKİYAT PLANLARI YAYGIN OLARAK EL İLE PLANLANLANIYOR”

LTLZone ürününüz lojistikte hangi soruna çözüm üretiyor?

Şirketimizin ilk ürünü LTLZone’dur. LTLZone, şehirlerarası veya uluslararası parsiyel yük taşımacılığı yapan tüm lojistik şirketlerine ve üretim fabrikalarının lojistik departmanlarına analitik yöntemler kullanarak operasyonel kararları iş zekası ile destek oluyor. Lojistik sektöründe sevkiyat planları yaygın olarak el ile planlanlanıyor. El ile yapılan planlama sonucunda, sektörün hızına yetişememe, planlamanın istenilen zamanda gerçekleştirilmesi, yüklerin verimsiz birleştirmesi gibi problemler ortaya çıkıyor. Biz bu noktada oluşturduğumuz yapay iş zekası ile sevkiyat listelerini optimal hale getirerek müşterilerimize fayda sunuyoruz. Kullanıcılar, web arayüzümüz üzerinden sistemimize üye olduktan sonra, LTLZone için gerekli olan sevkiyat şablonunu hazırlayarak kısa sürede planlama sonuçları görüntülenebiliyor. Şablonda, müşterilerimizin her yük için müşteri adı, yükleme yeri hacim, ağırlık, lademetre, ülke kodu, posta kodu, çıkış tarihi, termin tarihi, navlun ve istifleme durumu bilgileri isteniliyor. LTLZone, kullanıcı dostu olarak tasarlanmış web arayüzü üzerinden yük listesini alarak dakikalar içerisinde sevkiyat için en iyi planı müşterilere sunuyor. Müşterilerimiz yük listelerini LTLZone’a Excel dosya formatında aktarabileceği gibi sistemin sunduğu arayüz üzerinden giriş yaparak da iletilmektedir. Bunun yanı sıra, web servisi aracılığıyla kullanıcının kaynak planlama yazılımı ile LTLZone sunucusu arasında JSON formatında aktarımını sağlamak mümkün. Bu sayede, kullanıcılar bu üç aktarma şekillerinden birini tercih ederek sisteme yüklerini ekleyebilir ve sonuçları görüntüleyebilirler.

“ÜRÜN KULLANICILARA YÜZDE 25’E KADAR VARAN MALİYET AVANTAJI SUNUYOR”

Hizmetlerinizin kullanıcılarınıza sunduğu faydalar ve farklılıklar nelerdir?

LTLZone yazılımının parsiyel yük taşımacılığı firmalar için oldukça yenilikçi, sektörün gerçek bir ihtiyacına cevap veren ve değerli bir ürün olduğu düşünülüyor. Bu değer temel olarak operasyon maliyetlerinin düşürülmesinden ve planlama için harcanan iş gücünden tasarruf edilmesinden kaynaklanıyor Üretilen yazılım, insan emeği ile gerçekleştirilen bir karar sürecini büyük ölçüde desteklemekte ve insan faktörünü oldukça düşük bir seviyeye getiriyor. Buna göre personele bağımlılık azalmakta ve daha verimli planlar yapılılıyor. Bu noktada LTLZone sektörün verimliliğini artıran, oldukça yenilikçi bir teknolojik gelişme olarak nitelendirilebilir. Firmalara ait gerçek veriler üzerinde yapılan öncül testlerde yüzde 25’e kadar maliyet avantajının sağlandığı görüldü.

“Lojistik sektöründe sevkiyat planları yaygın olarak el ile planlanlanıyor” dediniz…

Evet. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz görüşmeleri göz önüne alarak söyleyebiliriz ki, lojistik sektöründe uzun mesafe parsiyel taşımaları için sevkiyat planlaması yaygın olarak konvansiyonel yöntemler ile planlanmaktadır. Herhangi bir analitik yöntem kullanımı ne yazık ki yaygın değildir.

“KULLANACI MEMNUNİYETİ BİZİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Şu an çalıştığınız lojistik firması sayısı nedir? Bu firmalar LTLZone yazılımını kullanarak ne gibi verimler elde ettiğini söylüyorlar. Bu konuda bir Feedback çalışması yaptınız mı?

LTLZone ürünümüzün 2021 sonu itibariyle ilk satışı gerçekleşmiş ve 2022 başında ilk global ölçekli müşteriye satış yapıldı. Toplamda 3 müşterimiz bulunuyor. İş geliştirme süreçlerinin farklı aşamalarında olduğumuz firmalar ile görüşmelerimiz devam ediyor.

LTLZone insan emeği ile gerçekleştirilen bir karar sürecini büyük ölçüde desteklemekte ve insan faktörünü oldukça düşük bir seviyeye getiriyor. Böylece ilgili insan kaynağı katma değeri yüksek diğer faaliyetlere yönlendirilebilir. Lojistik maliyetlerde LTLZone yüzde 25’e kadar maliyet avantajı sağlıyor

LTLZone ekibi olarak kullanıcı memnuniyeti bizim için oldukça önemli bir konu. Bu yüzden her müşterimizle belirli periyotlarda toplantılar yaparak dirsek temasında kalmayı tercih ediyoruz. Bu sayede müşterilerimizin yazılım ile ilgili bir talebi olduğunda bu talebe en kısa sürede yanıt vermeye odaklanıyoruz.

“LTLZone’U FARKLI BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK ESNEK BİR YAPIDA TASARLADIK”

Lojistik sektörüne yönelik başka projeleriniz var mı? Varsa bunlar hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?

LTLZone şirketi içinde mevcut ve potansiyel müşterilerimiz için ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor Yeni ürünlerimiz ile ilgili çalışmalarımızı TÜBİTAK destekli projemiz ve İzmir Bilimpark’da devam eden araştırma projemiz kapsamında yürütmekteyiz. Müşterilerimizin sektör içinde karşılaştığı karar problemleri, firmanın iş yapma biçimine, çalıştığı ülkelere, kullandıkları taşıma modlarına veya tedarikçilerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu yüzden LTLZone ürünümüzü farklı beklentileri karşılayacak esnek bir yapıda tasarladık.

“YAPAY ZEKA DESTEKLİ ÇÖZÜMLER ÜRETME PROJELERİMİZ VAR”

Lojistik sektörüne yönelik başka çalışmalarınız olacak mı?

LTLZone parsiyel yük taşımacılığı yapan firmalar için kullanılan, sektörün gerçek bir ihtiyacına cevap veren bir yazılım. LTLZone ürünümüze ek olarak, lojistik sektöründe karşılaşılan farklı problemler için de yapay zeka destekli çözümler üretme projelerimiz bulunuyor.

“3 YIL İÇİNDE 30 MÜŞTERİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ, AVRUPA’DAKİ LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ”

Gelecekle ilgili LTLZone’un hedefleri nelerdir?

Türkiye geneline yayılmayı planlıyoruz. Özellikle ihracat hacmi büyük olan illerimizden dahil olacak lojistik firmaları ile 3 yıl içerisinde 30 müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz.

Yaptığımız müşteri görüşmelerinde uzun yol parsiyel yük taşımacılığı yapan büyük ölçekli firmalara sistemimizi entegre ederek Türkiye’deki tanınırlığımızı arttırmayı planlamaktayız. Türkiye pazarındaki bilinirliğinin artmasıyla birlikte Avrupa’daki lojistik sektörü için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

Şu an ki en büyük hedefimiz, müşteri sayımızı artırarak şirketimizin büyümesini sağlamaktadır. Bununla birlikte alanlarında uzman yeni takım arkadaşlarımız ile şirketimizin yönetim yapısını geliştirerek büyümemizi hızlandırmayı hedeflemekteyiz.

Türkiye lojistik sektörü dijitalleşme konusunda yeterli düzeyde mi? Lojistik sektöründe dijitalleşmenin iş yapış şekillerinde giderek artmasının avantajları nelerdir?

Lojistik sektörü çok farklı yelpazede firmalar barındırıyor ve çok farklı alanlarda dijital fırsatlar bulunuyor. Bu konuda çok iyi durumda firmalarımız olduğunu gibi, dijitalleşme ile ciddi gelişme sağlayacak firmalarımız da bulunmaktadır. Dijitalleşme lojistik firmalarına pazarlarını büyütme, gelirlerini artırma, müşteri memnuniyetini iyileştirme ve maliyetlerini düşürme şeklinde faydalar sağlayabilir. Özellikle pazaryeri uygulamaları arz ve talebin buluşmasına katkı sağlamakta, anlık ve küresel bilgi sağlayan bilgi sistemleri karar vericilerin bilgilendirilmiş şekilde karar vermesine olanak sağlanıyor. Maliyet düşürme odaklı ürünler ise mevcut iş yapma şekillerinde konvansiyonel yöntemler ile verilen kararların daha fazla bilgi ve analitik yöntemler ile desteklenerek verilmesine olanak sağlamaktadır.

Prof. Dr. Özgür Özpeynirci kimdir?

Prof. Dr. Özgür Özpeynirci, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden sırası ile 2002, 2004 ve 2008 yıllarında aldı. 2001-2007 yılları arasında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nda (TÜBİTAK) araştırmacı olarak çalıştı ve Şubat 2008’de İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne katıldı. Makaleleri, aralarında Management Science, European Journal of Operational Research, Naval Research Logistics, Maritime Economics and Logistics, Transport Policy, ve Journal of the Operational Research Society’nin de bulunduğu uluslararası dergilerde yayınlandı. Şu anda İnnoceed Yazılım ve Danışmanlık şirketinin kurucu ortağı ve aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.

 

Etiketler :