Şenel Özdemir

Şenel Özdemir

Elektrikli ve hidrojenli araçlar üzerine…

Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation Fuarı’nda (20-25 Eylül 2022) elektrikli ve hidrojenle çalışan (yakıt hücreli) araçlar ön plana çıkıyor. Çünkü günümüzün en önemli konularının başında “sürdürülebilirlik” ve “çevrecilik” yer alıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN POPÜLARİTESİ

IAA’da hemen hemen tüm markaların en az birer elektrikli modeli stantlarda sergileniyor. Hidrojenle çalışan araçların sayısının elektrikli araçlara nazaran daha az olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü elektrikli araçlar konusu hidrojenli araçlara göre daha popüler. Bunun nedenlerinden biri elektrikli araçlar konusuna özellikle otomobil üreticilerinin öncülük etmesi. 

IAA

IAA önemli bir pazar yeri. Firmanızı, kendinizi ve ürününüzü anlatma yeri. Dijitalleşmenin etkisi ile her ne kadar uzaktan eğitim, uzaktan tanıtım, uzaktan toplantı gibi konular öne çıkmış olsa da konu ürün olunca halen insanların önemli bir çoğunluğu, ürünü kendi gözleri ile yakından görmek ve incelemek istiyor. Bu nedenle fuarlar hala çok önemli sahne. Ürün tanıtımının yanı sıra işbirlikleri için de önemli bir arena. Neticede insan sosyal bir canlı olduğu için fuarlara ihtiyaç devam ediyor.

Ağır ticari ve hafif ticari araçların deyim yerindeyse “er meydanı” olan IAA,  taşımacılık sektöründe yakın gelecekte kullanılacak araçların sergilendiği çok önemli bir yer. Fuara dünyanın en önemli markaları ve o markalara çok çeşitli çözümler üreten firmalar katılıyor. Dünyanın en önemli ticari araç fuarlarından biri olan IAA’da bütün üretici firmalar en yeni ürünleri ile sahne alıyor. Fuarda bu yıl elektrikli araçlar en çok öne çıkan konuların başında yer alıyordu. 

SIFIR EMİSYON

Tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da “sıfır emisyon” politikası ile birlikte artık araçların "çevreci” özellikleri daha ön planda. Elektrikli araçlar şu an sıfır emisyon politikasının lokomotifi konumunda, 

GELECEK ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN OLACAK

IAA 2022’ye katılan hemen hemen tüm üreticiler elektrikli araçları ile gövde gösterisi yaptı. Hem otobüs, hem kamyon hem de şehirci dağıtımda kullanılan hafif ticari araçlar ve elektrikli küçük tip kargo araçları elektrikli vurgusu öne çıkartılarak tanıtılıyordu. Kesin olan şu gelecek elektrikli araçların olacak.

ANCAK… Elektrikli araçlar iyi, temiz, gelecek onda ama  şu soru hep alttan alta soruluyor: Elektrikli araçlar için gerekli elektrik nasıl üretilecek? Eğer elektrik araçlar için gerekli elektrik fosil yakıtlar kullanılarak üretilecekse bu sisteme tam olarak "çok temiz" diyemeyiz. Elektrikli araçlarla ilgili bir diğer önemli konu ise; akülerin geri dönüşümünün nasıl olacağı. Aküler atıl yani kullanılamaz olduğunda bunların geri dönüşümü çevreyi kirletmeden nasıl yapılacak?

ELEKRİKLİ ARAÇLAR İÇİN ELEKTRİKLİ NASIL ÜRETİLECEK

Elektrik üretmek için daha çok yenilenebilir enerji kaynamlarını kullanmalıyız. Bu kesin. Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi güneş enerjisi. Ancak güneş enerjisi panellerinin kurulumu hala maliyetli. Öte yandan bu panellerin kullanım süresi dolduğunda ne olacak? Yani nasıl geri dönüştürülecek? Elbette tüm bu süreçler zamanla şekillenecek. Ancak bu sorulara da çözüm bulunması mutlaka gerekiyor, Öte yandan elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının sayısı ve bu araçların menziller daha artacaktır. Tabii bir de elektrikli araçların yaygınlaşması için teşvik unsurunun devreye sokulması gerekiyor. Çünkü şu an elektrikli araçlar dizellere oranla oldukça yüksek maliyetli.  En azından şu dönemde teşvik şart.

HİDROJENLİ YAKITLI ARAÇLAR KONUSU

Yazının başında IAA’da elektrikli ve hidrojenli araçlar öne çıkıyor demiştik. Hidrojenli araçlar konusunda bir kaç şey söylemek istiyorum. Şehirlerarası ve uluslararası taşımacılıkta hidrojenli araçlar daha çok kullanılacak. Neden? Çünkü elektrikliye göre daha uzun menzile sahip ve kısa sürede yakıt ikmali mümkün. Burada kurulum konusunda bazı zorluklar mevcut ancak bunlar da aşıldığında TIR’lar için hidrojenli araçlar en ideali gibi görünüyor.

TEMİZ YAKIT

Öte yandan doğalgazlı araçlar, hibrit araçlar da dizelden elektrikliye ve dizelden hidrojenliye geçiş sürecinde dizele göre daha temiz yakıt olarak kendisine yer bulacak.

DİZELİN GELECEĞİ 

Tüm bunlar yaşanırken peki dizel ne olacak? Dizel ömrünün son günlerini yaşıyor diyebiliriz. Ancak burada bir önemli konu daha var. O da Avrupa’nın Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisi ile enerji krizi yaşaması. Bu durum araçların alternatif yakıtlara geçişini ne kadar etkiler bunu da zaman gösterecek. Yani Avrupa Birliği (AB) enerji krizinden dolayı dizele karşı tavrını yumuşatır mı? Bu geçiş süreci uzar mı? Gelecekte göreceğiz.

ŞEHİRİÇİNDE ELEKTRİK, UZUN YOLDA HİDROJEN

Son söz olarak şunu söyleyebiliriz: Yakın gelecekte uluslararasında ve şehirlerarasında hidrojenli, şehiriçinde elektrikli araçlar daha çok kullanılacak. Orta vadeli gelecekte ise bu araçların önemli bir kısmı da otonom olacak.

ŞENEL ÖZDEMİR

Önceki ve Sonraki Yazılar