“Covid-19 sürecinde tüketici lojistiği arttı, teknolojik yatırımlarımızın avantajını gördük”

“Covid-19 sürecinde tüketici lojistiği arttı, teknolojik yatırımlarımızın avantajını gördük”

ÖZEL RÖPORTAJ - “Horoz Lojistik olarak dijital dönüşümün gereği olan teknolojik yatırımlarımızı geçmiş yıllarda hızla hayata geçirmenin avantajlarını bu süreçte gözlemledik. Buna paralel olarak yapay zekâ uygulamalarını daha önce iş süreçlerimize hayata geçirmenin avantajlarını yaşamaktayız. IT altyapısı olarak oldukça donanımlı bir şekilde bu sürece girdiğimizi paylaşabilirim. Bu sebepten uzaktan çalışma modeline hızla adapte olabildik” diyen Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, “Covid-19 sür

Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, yesillojistikciler.com'a Covid-19 (koronavirüs) ile birlikte ne gibi tedbirler aldıklarını, nasıl bir çalışma sistemi uyguladıklarını ve bu süreçte lojistikte ve ticarette yaşanan değişimleri anlattı.  

“STRATEJİMİZ, TÜM LOJİSTİK HİZMET SÜREÇLERİNİ BAŞTAN SONA KADAR BİR ZİNCİR OLARAK SAĞLAMAK”

“Covid-19 sürecinde lojistik olarak ciddi bir kamu görevi üstlendiğimiz düşüncesindeyim. Hükümetimizde krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olarak lojistik sektörünü kritik ve stratejik bir sektör olarak değerlendirmiş ve birçok konuda gerekli desteği sağlamış bulunmaktadır. Bu süreçte halihazırda stratejimiz olan tüm lojistik hizmet süreçlerini baştan sona kadar bir zincir olarak sağlamak oldukça büyük rol oynamaktadır. Horoz Lojistik olarak zaten stratejimiz bu yöndeydi bu sebepten bu sürece oldukça hazırlıklı girdiğimizi paylaşabilirim” diyen Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığı için gerekli tüm hijyen tedbirlerini aldıklarını, tüm çalışanlarına maske, eldiven, bağışıklık sistemlerini desteklemek adına gerekli vitaminlerin dağıtıldığını ve gerekli eğitimlerin verildiğini vurguladı. 

“BEYAZ YAKALILARIN ÇOĞU UZAKTAN ÇALIŞIYOR”

Bu sürecin başlaması ile hızlı bir şekilde genel merkezlerinin ve beyaz yakalı çalışanlarının çoğunun uzaktan çalaşma modelini geçtiğini belirten Taner Horoz, “Lojistik olarak zorunlu yürütmekte olduğumuz diğer operasyonel süreçlerdeki çalışanlarımız için de gerekli sağlık koşulları sağlanıp rutin olarak takipleri gerçekleştirilmektedir. Operasyonel süreçlerimizin işleyişi açısından değerlendirecek olursak operasyonlarımızın aksamaması için hızlıca alternatif senaryolar gerekli birimler tarafından çalışılıp belirlenmiştir ve ihtiyaç durumunda devreye sokulmuştur” dedi. 

“UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİNİ HAYATA GEÇİRMEMİZDE KARA CUMA GİBİ GÜNLERDE EDİNDİĞİMİZ TECRÜBE BİZE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLADI”

Lojistik sektöründe Covid-19 sürecinde paydaşlar arasında hatasız ve zamanında bilgi paylaşımı en kritik konulardan biri olduğunu ifade eden Horoz, “Özellikle uzaktan çalışma modelinde bu süreci eksiksiz yürütebilmenin olumlu sonuçlarını gözlemlemekteyiz” dedi ve ekledi: “Horoz Lojistik olarak dijital dönüşümün gereği olan teknolojik yatırımlarımızı geçmiş yıllarda hızla hayata geçirmenin avantajlarını bu süreçte gözlemledik. Buna paralel olarak yapay zekâ uygulamalarını daha önce iş süreçlerimize hayata geçirmenin avantajlarını yaşamaktayız. IT altyapısı olarak oldukça donanımlı bir şekilde bu sürece girdiğimizi paylaşabilirim. Bu sebepten uzaktan çalışma modeline hızla adapte olabildik. Örnek vermek gerekirse rotalama ve optimizasyon programları ile zaman ve maliyet çalışmalarımızı yapay zekâ algoritmaları ile belirleyip zamanında ürün teslimatlarımızı uzaktan çalışma modeli ile de eksiksiz sürdürmeye devam etmekteyiz. E-ticarette özellikle Kara Cuma gibi günlerde edindiğimiz geçmiş tecrübelerimiz ve teknik yatırımlarımız bize bu süreçte büyük avantaj sağladı. Call Center'ların yeterli olmadığı aşamalarda bilgi akışlarını robot iletişimleri ile devam ettirmekteyiz.”

“TEKNOLOJİYE VERDİĞİMİZ ÖNEM DAHA DA ARTTI”

“Covid-19 sürecinde özellikler uzaktan yönetim ile iş süreçlerini devam ettiren lojistik sektöründe paydaşlar arasındaki bilgi paylaşımının doğru, eksiksiz ve zamanında gerçekleşmesi işlerin hatasız bir şekilde akışı açısından çok büyük bir rol oynamaktadır” diyen Horoz, uzaktan yönetimin ön plana çıkması ile dijital dönüşümün gereği teknolojiye verdikleri önemin daha da arttığını kaydetti.

TÜKETİCİ LOJİSTİĞİNDE ARTIŞ VAR

Bu dönemde tüketici mikro lojistik hizmetlerinin arttığını belirten Horoz, öngörülerini şu ifadelerle paylaştı: “Horoz Lojistik olarak bu sürece oldukça hazırlıklı girdiğimizi belirtmek isterim. Örnek vermek gerekirse, geçen senenin verileri üzerinden işlerimizin yüzde 30-40 civarını tüketici lojistiği oluşturduğunu aktarabilirim. Globalleşme trendlerinin içerisinde kızışan rekabet ortamında yer alabilmek için üretici ve tüketici arasındaki mesafenin oldukça kısalacağını öngörmekteyiz. Stok miktarları minimize edilecektir, distribütör, bayi ve perakendeciler gibi aracılar şekil değiştirecek ve tamamen asli işleri olan ürün pazarlama ve satışına odaklanacaklar.

“E-TİCARET İLE KONVANSİYONEL PERAKENDECİLER ARASINDA HİBRİT BİR İŞ MODELİ OLUŞACAK”

E-ticaret ile konvansiyonel perakendeciler arasında hibrit bir iş modeli oluşacak. Ve ürün gamlarında dönüşümler gerçekleşecek. Örnek paylaşmak gerekirse internet üzerinden konfeksiyon ürünleri satan bir firma ürün portföyüne aynı zamanda gıda ya da temizlik ürünleri de katacak. Ya da halihazırda gerçekleştirmekte olduğumuz süreçlerden örnek vermek gerekirse raf ya da dükkân formatına uygun olmayan buzdolabı gibi büyük ölçekli ürünlerin tablet ya da farklı süreçlerle satışının online olarak market ya da dükândan gerçekleştirilmesi.

“HIZ VE ZAMANINDA TESLİMAT BÜYÜK ÖNEM KAZANACAK”

Bu bağlamda da depolama ve stoklama sürecinde bir değişimin ve farklı bir yönetim sisteminin gerekliliği ön plana çıkıyor. Üretici ve satıcı firmalar e-ticaret stoklarını hız ve zamanında teslimatın büyük önem kazanacağı bu sektörde depolama ve stoklama sistemleri ile bizler gibi lojistik firmaları, e-ticaret firmaları ya da perakendeciler ile farklı kanallar ile yönetmeleri gerekecektir. Teslimat sürecindeki gecikmelerin büyük bir kısmı stok hazırlığı ya da ürünün lojistik firmasına ulaştırılmasında oluşmakta. Satış ve dağıtım kanalı hızın ön planda olacağı yeni rekabet koşullarında firmalar için çok önemli bir avantaj sağlayacaktır.”

E-TİCARETTE ARTIŞ

“Sosyal mesafenin zorunlu olduğu ve birçok kez sokağa çıkma yasağının hayata geçirildiği bu zaman diliminde birçok mağazanın ve firmanın mecburen kapandığını görmekteyiz. Daha önce de aktardığım üzere hükümetimiz bu süreçte lojistik sektörünün kritik ve stratejik bir sektör olarak değerlendirmiş, birçok konuda desteklemiş ve ekonomi açısından da kritik iş süreçlerinin devamı için gerekli kolaylıkları sağlamıştır. Birçok kısıttan lojistik sektörünü muaf tutmuştur. Milletimiz Covid-19 sürecinde parasını ihtiyatlı harcamak adına tedbirler almışlardı. Bu özellikle dayanıklı tüketimin malzemelerinin satışlarında gözlemleyebiliriz. Aynı zamanda konfeksiyon, ayakkabı gibi ürünlerde de satışın azaldığını görüyoruz. Tabi ki bu süreçte büyük önem taşıyan sağlık ve hijyen ürünlerin satışında oldukça artış olmuştur. Ayrıca spor aletleri ya da hobi ürünlerinde de bir artış olmuştur. Sürecin başında büyük bir artış gözlemlediğimiz gıda ürünlerinin bir süre sonra durağan bir çizgide seyredeceğini de paylaşabilirim” diyen Taner Horoz son olarak şunları ekledi: “Burada paylaşılması gereken değişim e-ticaret haciminde gerçekleşmiştir. Normalde yüzde 3-3,5 oranında seyreden e-ticaret hacmi mağazaların kapanması, sokağa çıkma yasağı ve evde kal çağrısı ile birlikte birden iki katı oranında artarak yüzde 6-7’leri ulaşmıştır. Bununda etkilerini sektörümüzde gözlemlemekteyiz.”

Etiketler :