“Dünyadaki tüm toplu taşımacılık eğitimlerinin tepesindeki Türk”

“Dünyadaki tüm toplu taşımacılık eğitimlerinin tepesindeki Türk”

“Dünya Bankası ile ortak olarak İstanbul'da bir kapasite geliştirme programı gerçekleştirmeyi de planlıyoruz” diyen UITP Eğitim Bölümü Başkanı Kaan Yıldızgöz, “İstanbul için en uygun sistem farklı toplu taşıma modlarının ve taksi, araba paylaşımı, bisiklet ve yaya ulaşımının entegre biçimde çalıştığı sistemdir. Herhangi ulaşım türünü öne çıkarmak doğru olmayacaktır, her biri bir orkestranın farklı müzik aletleri gibi görevlerini icra etmelidirler” diyor. 

ÖZEL HABER - Kaan Yıldızgöz, Türkiye’nin toplu taşımacılık alanında yetiştirdiği ve uluslararası arenada söz sahibi en önemli kişiler arasında yer alıyor. Genç yaşına rağmen toplu taşımacılıkla ilgili çok önemli görevler üstlenen Kaan Yıldızgöz, son iki yıldır Dünya Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ulaşım Mükemmeliyet Merkezinin Ar-Ge ve Eğitimden Sorumlu Direktörü olarak Dubai'de görev yapıyordu. Kaan Yıldızgöz, geçtiğimiz ay Brüksel'deki UITP Genel Merkezine UITP Eğitim Departmanı Başkanı olarak atandı. Yeni görevine 1 Eylül’den itibaren başlayacak olan Kaan Yıldızgöz, UITP'nin dünya genelindeki tüm eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetlerinden sorumlu olacak ve aynı zamanda UITP İcra Kurulu’nda görev alacak. Toplu taşımacılık sektörünün dünya genelindeki eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak özellikle Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya bölgesinde yoğun çalışmalar yürütecek olan Kaan Yıldızgöz bu alanda Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler gibi kurumlarla koordinasyondan da sorumlu olacak. Kaan Yıldızgöz, yeni görevi ve UITP’in toplu taşımacılıkla ilgili çalışmaları hakkında www.yesillojistikciler.com’un sorularını cevaplandırdı.

DÜNYA GENELİNDEKİ TÜM TOPLU TAŞIMACILIK EĞİTİMLERİNDEN VE KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNDEN SORUMLU OLACAK

UITP’in Eğitim Departmanı Başkanlığı görevine 1 Eylül tarihinden itibaren başlayacaksınız? Bu yeni görevinizin kapsamını kısaca anlatır mısınız?

Yeni görevim ile birlikte UITP'nin dünya genelindeki tüm eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetlerinden sorumlu olacağım ve UITP İcra Kurulu’nda da bu hususları temsil edeceğim. Toplu taşımacılık sektörünün dünya genelindeki eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak özellikle Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya Bölgesi’nde yoğun çalışmalar yürüteceğiz. Bu alanda Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler gibi kurumlarla ilişkileri ve dünyanın genelinde önde gelen üniversiteleriyle olan projeleri yürüteceğim. Eğitim Bölümü’nün yanı sıra aynı zamanda UITP'nin Türkiye'deki faaliyetlerinden ve Global Taksi Taşımacılığı Grubu’ndan da sorumlu olmaya devam edeceğim. 

DÜNYADA 13 MİLYON KİŞİ TOPLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR 

Ne tür eğitimler vereceksiniz? UITP’in bu eğitimleri düzenlemekteki amacı nedir? 

Halihazırda farklı bölgelerde yürüttüğümüz farklı eğitim programlarımız mevcut. Bugün dünya genelinde toplu taşımacılık sektöründe 13 milyon kişi çalışıyor. Bu rakam 12 milyon kişisinin çalıştığı havacılık sektöründen daha fazla. İlerleyen dönemde de sektörün eğitim ihtiyaçlarını ve hacmi göz önünde bulundurarak yeni eğitim programları da tasarlanacak. Bu programlar hem beyaz yakalı hem de mavi yakalı personellerin ihtiyaçları ayrı ayrı değerlendirilerek hazırlanacak. Yani hem yönetim tarafında hem de operasyon tarafında eğitim programları olacak. Ayrıca kendi içerisinde farklı fonksiyon alanlarına ve deneyim yılına göre de farklı segmentasyonlar söz konusu.

“AVRUPA DIŞINDA HIZLA GELİŞEN ÜLKELERE BÜYÜK ÖNEM VERECEĞİZ”

Yeni dönemde Avrupa dışında hızla gelişen ülkelere de büyük önem vereceğiz. Bu ülkelerde toplu taşımacılık adına önemli kararlar alınıyor ve bu kararların sürdürülebilir ulaşım prensipleri doğrultusunda alınması ve daha sonra operasyonun bu çerçevede yürümesine önem veriyoruz. E-learning gibi farklı dağıtım kanalları ve eğitimlerin İngilizce dışında Arapça, İspanyolca, Türkçe, Çince, Rusça ve benzeri dillerde de gerçekleştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. 

“UITP'Yİ TÜRKİYE'DE OFİS AÇMAYA İKNA ETTİK” 

Bu zamana kadar UITP’te hangi görevleri üstlendiniz? Hangi projelerde aktif olarak görev aldınız? 

UITP ile ilk önce İstanbul Ulaşım AŞ Kalite ve Kurumsal Gelişim Müdürü olduğum dönemde UITP Komitelerinde aktif üye olarak başladı. Çeşitli kongrelerde konuşmacı olarak yer aldım ve sektör raporlarının hazırlanmasında yazar olarak katkı sağladım. 2007 yılında UITP'yi Türkiye'de ofis açmaya ikna ettik ve ben İstanbul Ulaşım AŞ’deki görevlerime ek olarak UITP Türkiye Temsilcisi oldum. Türk Hava Yollarında görev yaptığım iki yıl süresince bir ayrılık oldu ancak 2010 yılı ikinci yarısında tekrar UITP'de, bu sefer tam zamanlı olarak çalışmaya başladım. Önce Bölgesel Projeler Müdürü olarak UITP'nin Avrupa dışında yürüttüğü birçok projeden sorunlu oldum. 2012 yılında ise Dubai'de UITP'nin Dubai Yol ve Ulaşım İdaresi (RTA) ile ortak kurduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ulaşım Mükemmeliyet Merkezinin Projeler Direktörlüğü görevini üstlendim. Geçtiğimi iki yıl boyunca Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinde kent içi ulaşımın geliştirilmesine yönelik olarak bir çok araştırma ve kapasite geliştirme projesini yönetme imkanım oldu. 

“2015 YILINDA UITP DÜNYA YÖNETİM KURULU TOPLANTISINI İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ” 

Türkiye ile ilgili UITP’in özel projeleri var mı? 

Tabii. Türkiye UITP için her dönem için bir çok açıdan büyük önem arz etmiş bir ülke. 2015 yılında UITP Dünya Yönetim Kurulu toplantısını İstanbul'da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu Türkiye için önemli bir toplantı olacak. Bunun yanısıra 2015 yılında Türkiye'de Raylı Sistem ve BRT'lerin Planlanması, Tasarım, İnşaat ve Devreye Alma süreçlerini ele alacak bir konferans, trolleybüs sistemleri ile ilgili bir çalıştay planlıyor. Bunların dışında Dünya Bankası ile ortak olarak İstanbul'da bir kapasite geliştirme programı gerçekleştirmeyi de planlıyoruz.

“HONG KONG DÜNYA GENELİNDE KENTİÇİ ULAŞIMDA LİDERLİĞİ ÜSTLENİYOR” 

Dünya genelinde birçok ülkede çalışmalar üstlendiniz. Sizce toplu taşımacılığı en iyi yapan ülkeler ve şehirler nereler? Neden? 

Bu konuda kişisel bir görüş belirtmek hem çok kolay değil hem de doğru değil. Ancak belirli indikatörlerin birleşimi ile oluşturulacak bir endeks kapsamında konuşmakta fayda var. Bu yıl Global danışmanlık firması Arthur D. Little ile ortak olarak “Kentiçi Ulaşımın Geleceği 2.0″ raporunu yayınladık. Rapor kapsamında dünya genelindeki 84 kentte kent içi ulaşımın mevcut durumu analiz edildi ve 84 şehrin kentiçi ulaşım sisteminin mevcut durumu 19 farklı alana göre değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda her şehre 100 üzerinden puan verilerek Dünya Kentiçi Ulaşım Endeksi’ni hazırladık. Endeks oluşturulurken kullanılan değerlendirme alanları arasında toplu taşımacılığın kentteki payı, toplu taşıma seferlerinin sıklığı, toplu taşıma fiyatlarının özel araç yolculuk maliyetlerine mukayesesi, bisiklet yolları, ortak araba sistemlerinin yaygınlığı, emisyon düzeyleri, kaza oranları, seyahat süreleri gibi kent içi ulaşım kalitesini etkileyen önemli kriterler yer alıyor. Endeks sonuçlarına göre Hong Kong dünya genelinde kentiçi ulaşımda liderliği üstleniyor, onu Stockholm, Amsterdam, Kopenhag, Viyana ve Singapur izliyor. Türkiye’den çalışma kapsamında yer alan İstanbul ve Ankara ise 84 şehir arasında orta sıralarda yer alıyorlar. İstanbul 47.2 puan 84 şehirlerarasında 27. Ankara ise 46.1 puanla 33. sırada bulunuyor. Dünya Kentiçi Ulaşım Endeksi dünya genelinde bazı kentlerin geleceğin kentiçi ulaşım trendlerine henüz yeterince hazır olamadıklarını ortaya koyuyor. Bazı kentler ise uyguladıkları “Toplu Taşımacılık” odaklı politikalarının sonuçlarını kentiçi ulaşımda ciddi rahatlama sağlayarak görüyorlar. 

İSTANBUL ÖRNEK GÖSTERİLDİ 

İstanbul’un sıkışık trafiğinin çözümünün toplu taşımacılığın yaygınlaştırılmasından geçtiği biliniyor. İstanbul’da toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması için başka neler yapılmalı? 

Az önce bahsettiğim “Kentiçi Ulaşımın Geleceği 2.0″ kapsamında İstanbul ile ilgili özel bir analiz de yapıldı. Analiz kapsamında İstanbul özellikle toplu taşımacılıkta metro ve metrobüs yatırımları ile toplu taşımacılık arzının artırılmasına yönelik çalışmalardan ötürü örnek olarak gösterildi. Ancak, İstanbul’un toplu taşımacılığın regülasyonu ve kurumsal yapısı, bireysel işletmeciliğin kurumsallaşması, finansmanda alternatif yöntemlerin kullanılması, talep yönetimi, seyahat sürelerinin kısaltılması, bisiklet ulaşımı, ortak araba kullanımı gibi alanlarda iyileştirmeler yapması gerektiği alanlar olarak karşımıza çıktı. 

“HERHANGİ ULAŞIM TÜRÜNÜ ÖNE ÇIKARMAK DOĞRU OLMAYACAKTIR” 

İstanbul için en uygun toplu taşımacılık sistemi hangisidir? 

İstanbul için en uygun sistem farklı toplu taşıma modlarının ve taksi, araba paylaşımı, bisiklet ve yaya ulaşımının entegre biçimde çalıştığı sistemdir. Herhangi ulaşım türünü öne çıkarmak doğru olmayacaktır, her biri bir orkestranın farklı müzik aletleri gibi görevlerini icra etmelidirler. Entegrasyonu hem politika entegrasyonu, tarife entegrasyonu, fiyatlama ve ücret toplama entegrasyonu ve fiziksel entegrasyon açısından düşünmek gerekiyor.

ÇEVREYE DUYARLILIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TOPLU TAŞIMACILIK İÇİN ÖNEMLİ 

Şehiriçi taşımacılıkta Yeşil Taşımacılık’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz? UITP olarak bu konuda yaptığınız ve yapmayı amaçladığınız projeleriniz var mı? 

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik hususu tabi şu anda sektör için büyük önem taşıyor. Halihazırda UITP'nin Sürdürülebilir Gelişme Komisyonu dünya genelinden farklı toplu taşımacılık idareleri, işletmeciler ve endüstri kuruluşları bu alandaki en iyi uygulama örneklerinin paylaşımı ve gelecek projeleri için bir araya gelmiş durumdalar. Bu komite tarafından ortaya konulan UITP Sürdürülebilir Gelişme Beyannamesi birçok toplu taşımacılık organizasyonu tarafından imzalanmış ve kurumlar bu alandaki taahhütlerini UITP'ye bildirmiş ve periyodik olarak raporlamada bulunmaktalar. En son olarak ise Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi kapsamında Birleşmiş Milletler ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon UITP üyelerini İklim Liderliği Deklerasyonu'nu desteklemeye davet etti ve halihazırda dünya genelinde bir çok toplu taşımacılık kurumu buna davete katıldılar.

Etiketler :