“İNGİLTERE TAŞIMALARININ UZMANIYIZ”
15 yıldır İngiltere’ye taşımacılık yaptıklarını belirten BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, “Türkiye’den İngiltere’ye ya da İngiltere’den Türkiye’ye “bir paketinizi dahi” istediğiniz adrese ulaştırıyoruz” diyor.
15 yıldır İngiltere’ye taşımacılık yaptıklarını belirten BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, “Türkiye’den İngiltere’ye ya da İngiltere’den Türkiye’ye “bir paketinizi dahi” istediğiniz adrese ulaştırıyoruz” diyor ve ekliyor: “İngiltere bizim için bir ihtisas ülkesi. Yani İngiltere’ye yönelik taşımalarda uzmanız.” Röportaj: ŞENEL ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com
ÖZEL RÖPORTAJ - BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, 2008 global ekonomik krizden sonra “tatsız ve karsız” olan İngiltere taşımalarının bu yıl kendileri açısından iyi gittiğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl yani 2014 yılının “iyi bir yıl” olarak geride kaldığını belirten Edip Bakımcı, ancak uluslararası nakliye sektöründe karlılık oranının eskisi gibi kalmadığını ve rekabetin çok fazla olduğunun altını çiziyor.
PAUNT-EURO PARİTESİ VE ULUSLARARASI TAŞIMAYA ETKİSİ
2008’den önce 1 paundun 1.45, 1.50 euro seviyelerindeyken ekonomik krizinin etkisi ile 2009’un ilk günlerinde 1 paundun 1 euro düzeyine kadar indiğini ve ardından uzun yıllar paritenin bu seviyede gittiğini hatırlatan Bakımcı, bu durumun yani pauntun euro karşısında değer kaybetmesinin işlerinin iyi gitmemesine neden olduğunu kaydediyor. Bakımcı, bugün hem 1 paundun 1.50 euro seviyelerine çıkması hem de İngiltere’nin diğer Avrupa ülkelerine göre ekonomisinin iyi seyretmesinden dolayı İngiltere pazarının şu günlerde iyi gittiğini söylüyor.
“15 YILDIR İNGİLTERE’YE TAŞIMACILIK YAPIYORUZ”
15 yıldan bu yana İngiltere’ye taşımacılık yaptıklarını anımsatan Edip Bakımcı, BKM Lojistik olarak yaptıkları toplam taşımaların yüzde 80’ini İngiltere’ye yaptıklarının altını çiziyor. “Türkiye’den İngiltere’ye ya da İngiltere’den Türkiye’ye “bir paketinizi dahi” istediğiniz adrese ulaştırıyoruz” diyen Bakımcı, “İngiltere bizim için bir ihtisas ülkesi niteliğine sahip. Yani İngiltere’ye yönelik taşımalarda uzmanız” diyor.
PROJE NİTELİKLİ TRANSİT TAŞIMALAR
Sadece Türkiye-İngiltere arasında çalışmadıklarını ayrıca İngiltere-İran, İngiltere-Irak, İngiltere-Azerbaycan hatta İngiltere-Türkmenistan arasında ‘proje nitelikli’ transit taşımacılık yaptıklarını vurgulayan Bakımcı, “Ayrıca geçen yıl sadece İngiltere’ye değil Hollanda ve Belçika gibi ülkelere de seferler yaptık” diye açıklama yapıyor.
“2014’TE YÜZDE 10 BÜYÜDÜK”
Uluslararası nakliye sektöründe işlerin çok iyi gitmediğini belirten Edip Bakımcı, ancak kendileri açısından geçen yılın da bu yılın da “fena bir yıl” olmadığını kaydediyor. Bakımcı, 2014’te bir önceki yıla oranla yüzde 10 büyüme kaydettiklerini vurguluyor.
25 ADET ÇEKİCİ ALACAK!“
Avrupa’ya çalıştığınız sürece filonuzu hep genç tutmanız gerekiyor. Bir de gelecek yıl Euro 6’nın zorunlu olacak olması nedeniyle filomuza 20-25 adet yeni çekici alacağız” diyen Bakımcı, filoyu bu yeni araçlarla güçlendireceklerini söylüyor.
ARAÇ ALIMINDA “ORTAK FAYDA” SAĞLAYAN İŞBİRLİĞİ
Yeni çekici alımı ile ilgili BKM Lojistik örnek olacak bir çalışmanın içinde yer alıyor. BKM Lojistik’in de içinde bulunduğu 4 uluslararası nakliye firması bir araya gelerek toplam 60 adet çekiciyi almaya karar veriyor. Bu konuda araç üreticisi bir firma ile görüşülüyor ve anlaşma sağlanıyor. Bu işbirliği hem üretici firma açısından hem de uluslararası nakliyeciler açısından ortak fayda niteliği taşıyor.
“EURO 6’NIN YAPTIĞIMIZ İŞ İÇİN ÇOK FAZLA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Bu yıl firmaların gelecek yıl Euro 6’nın zorunlu olacak olmasından dolayı filo yenilemeye ağırlık vereceğini belirten Bakımcı, “Şu an bizim işlerimiz kötü gitmiyor ama sektörde genelde işler çok iyi değil. İşler iyi olsa da olmasa da sektör firmaları Euro 6’nın masraflı bir araç olacağı kanısında. Euro 6 araçların maalesef ilk alım maliyeti de, işletme maliyeti de yüksek. Açıkçası Euro 6’nın yaptığımız iş için çok fazla olduğunu düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Maalesef biz şu anda o paraları kazanamıyoruz. Piyasada inanılmaz bir rekabet var. Herkes maliyetlerini düşürmeye çalışıyor.
”GELECEKTE ULUSLARARASI NAKLİYECİLİK NASIL OLACAK?“
Bence gelecekte sektörde 1000’li sayının üzerinde aracı olanlarla C2 belge sahibi 12-15 adet arasında aracı olanlar olacak. 12-15 arasında aracı olanların ayakta kalması da ancak ofisinde bir ya da iki kişi çalıştırarak mümkün olacak. Yani nasıl? Firma sahibi kendisi operasyonları yönetecek ve bütün işleri kendisi takip edecek. Şoförleri kendisi yönlendirecek. Sekreteri ve muhasebecisinden oluşan küçük bir ekibi olacak. İşletme gideri olmayacak. Ancak onlar ayakta kalabilir. Peki büyükler neden ayakta kalacak? Çünkü büyükler kombine taşımacılık yapıyorlar. Önce Ro-Ro, sonra treni kullanarak Avrupa’da karayolu ile daha az yol yapıyorlar. Giderlerinizin yüzde 80-85’i çekicinin üzerinde, römorkun üzerinde değil. Çok basit bir örnek vereceğim; aracınız kaza yapmamışsa bir Yeşil Kart’ın fiyatı 1100 euro civarında, römorka yaptırdığınız zaman o Yeşil Kart’ı 100-150 euroya yaptırıyorsunuz. Yani yüzde 10’u kadar. Şimdi siz kombine taşımacılık kullandığınız zaman ve bir çekici ile 3-4 römork yürütebildiğinizde daha az çekiciye masraf yapıyorsunuz, daha yakıt yakıyorsunuz, daha az şoför çalıştırıyorsunuz, şoförlerin haklı-haksız şikayetlerine daha az maruz kalıyorsunuz.”