Kurduğumuz lojistik eğitimi çok başarılı, çünkü mezunlarımız iş bulma sıkıntısı yaşamıyor

Kurduğumuz lojistik eğitimi çok başarılı, çünkü mezunlarımız iş bulma sıkıntısı yaşamıyor

Bugüne kadar 1000’e yakın lojistik öğrencisini mezun ettiklerini ve mezunlarının iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdal Nebol, “Çünkü öğrencilerimiz bölümlerinden iki dil bilerek ve sektörü tanıyarak mezun oluyorlar” dedi.

ÖZEL RÖPORTAJ - Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdal Nebol ve Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkut Akkartal ile ile üniversitenin Kayışdağı’ndaki merkezinde bir araya geldik. Prof. Dr. Erdal Nebol ve Prof. Dr. Erkut Akkartal’dan Yeditepe Üniversitesi’ndeki lojistik eğitimi ve Türkiye’deki genel lojistik eğitimi üzerine konuştuk. Röportajımıza Yeditepe Üniversitesi Lojistik Kulübü Başkanı Berkay Canlıtürk de eşlik etti. 

Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdal Nebol, Yeditepe Üniversitesi’nde lojistik eğitiminin 1996 yılında 2 yıllık olarak başladığını, 2000 yılında 4 yıllık programın açıldığını ve 2002 yılında 2 yıllık eğitimin kaldırıldığını belirtti. Prof. Dr. Erdal Nebol, “Lisansta olgunlaştıktan sonra yüksek lisansı açtık. Yüksek lisansı açtıktan beş yıl sonra da doktoraya başladık. Programı açmak kolay ama programın da kendisini kanıtlaması lazım” diye bilgi verdi. 

"LOJİSTİK TEMSİLCİLERİNE BURASI BİR FABRİKA NASIL ÜRÜN BEKLİYORSUNUZ DEDİM”

Yeditepe Üniversitesi’nde lojistik bölümünün kurulduğu esnada kendisinin lojistikçi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Erdal Nebol, 2002 yılında emekli olduktan sonra Yeditepe Üniversitesi’nde göreve başladığını kaydetti. Göreve geldiğinde lojistik ve taşımacılık sektörünün temsilcileri ile bir toplantı düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Nebol, sektör temsilcilerine, “Burası bir fabrika. Nasıl bir ürün bekliyorsunuz?” diye sorduğunu ve onlardan aldığı cevapları, eğitim tecrübesi ile birleştirerek bir program yaptıklarını söyledi. Nebol, “Bu program hala yaşıyor ve her gün biraz daha gelişiyor. Kurduğumuz lojistik eğitim sisteminin başarılı olduğunu düşünüyorum. Çünkü iş arayan öğrencim pek olmadı. Mezunlarımız iş bulma sıkıntısı yaşamıyor” dedi. 

“1000’E YAKIN MEZUN VERDİK, MEZUNLARIMIZ İŞ ARAMIYOR”

2004’ten bu yana lojistik bölümünden her yıl ortalama 60-70 mezun verdiklerini belirten Nebol şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl 40 öğrencimizi mezun ettik. Bu zamana kadar 1000’e yakın mezun verdik. Bu mezunlarımız iş aramıyor. Hatta, ‘birkaç yerden teklif aldım, hangisini tercih edeyim’ diyenler oluyor. Bizim özelliklerimizden birisi öğrenciyi iki yabancı dille mezun etmek. Diğer taraftan sektörü iyi tanıtıyoruz. Sektörün önde gelen yöneticileri bana mezunlarımızın işlerde gösterdiği başarılardan söz ettiler.”

“LİSE ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERE LOJİSTİĞİN GENÇLER İÇİN BİR FIRSAT OLDUĞUNU ANLATMAK GEREKİYOR”

2008-2009 yıllarında lise çağındaki öğrencilerin lojistiği bildiklerini ve bu bölümleri tercih ettiklerini gördüğünü ifade eden Nebol, son yıllarda lise çağındaki öğrencilerin kafalarında iki bölümün olduğunu bunlardan birinin Tıp, diğerinin ise Hukuk olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Son yıllarda lise çağındaki öğrenciler lojistik adında bir eğitim alanı olduğunu dahi bilmiyorlar. Biraz farkındalık yaratarak lojistiğin gençler için bir fırsat olduğunu ifade etmek ve bu çocuklara anlatmak gerekiyor. Bunu dile getirmemin sebebi şu: Geçen yıl bazı lojistik bölümleri sıfır öğrenci aldı. Bu sektörün 15-20 yıl daha yoğun eleman ihtiyacı devam edecektir. Çünkü sektör büyüyor.”

“130 TANE LOJİSTİK BÖLÜMÜ VAR, LOJİSTİĞİ ÖĞRETECEK 130 TANE HOCA YOK”

Türkiye’de lojistik bölümlerinin sayıca fazla olduğunun da altını çizen Nebol, “2010’a kadar 10 tane lojistik bölümü varken, şu an 130 tane lojistik bölümü var. Hızlı bir şekilde eğitici yetiştirmekte fayda var. Şu anda lojistik lisans, lojistik yüksek lisans ve doktorası bittikten sonra hocalık yapanlar Türkiye’de daha yeni başladı. Bu işi yapmak da programların yöneticilerine düşüyor” dedi. 

PROF. DR. ERKUT AKKARTAL : “LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİNİN AYRI AYRI ELE ALINMASI GEREKTİĞİNDEN YOLA ÇIKARAK ULUSLARARASI ULAŞTIRMA SİSTEMLERİ BÖLÜMÜNÜ KURDUK”

Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkut Akkartal  da yaptığı açıklamada, Yeditepe Üniversitesi olarak Endüstri Mühendisliği’nin önemli bir konusu olan lojistik ve tedarik zincirinin ayrı ele alınması gerektiğinde yıla çıkarak “Uluslararası Ulaştırma Sistemleri” adlı yeni bir bölüm açtıklarını kaydetti. Yeditepe Üniversitesi Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nün uluslararası bir kimlik kazandığını söyleyen Dr.Akkartal,  Uluslararası Ulaştırma Sistemleri Bölümü ile Endüstri Mühendisliğinin araçlarını lojistik programına monte ettiklerini ve sayısal nitelikli öğrencilerin daha çok başarılı olabileceği bu programı açtıkları anlattı. Bu yıl ilk öğrencilerini aldıkları Uluslararası Ulaştırma Sistemleri Bölümü ve 1000’e yakın mezun verdikleri Lojistik ve Taşımacılık Bölümü ile gençlerin mümkün olduğu kadar donanımlı yetişmesini sağladıklarını kaydetti. Özellikle Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” kapsamında, önümüzdeki 50-60 yılda, 87 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını vurgulayan Dr.Akkartal, bu yatırımın beraberinde Türkiye’de de bir istihdam doğuracağını vurguladı. Dr.Akkartal, “Bu ihtiyacı karşılamak ve mümkün olduğu kadar spesifikleşmiş olmak adına motivasyonumuzu devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi. 

Etiketler :