"Scania olarak müşteriye özel çözümler sunuyoruz"

"Scania olarak müşteriye özel çözümler sunuyoruz"

ÖZEL RÖPORTAJ - Scania Türkiye Genel Müdürü Tolga Senyücel, Yeşil Lojistikçiler’in soruların cevaplandırdı…

dogus-otomotiv-scania-genel-muduru-tolga-senyucel.jpg

Dünyanın önde gelen ağır ticari araç markalarından biri olan Scania’nın Türkiye Genel Müdürü Tolga Senyücel, Yeşil Lojistikçiler’in sorularını cevaplandırdı. İşte Tolga Senyücel’in sorularımıza verdiği cevaplar…

“SCANIA’NIN TÜRKİYE PAZARINDAKİ PAYI YÜZDE 8.2”

Bu yılın ilk 6 ayı Scania açısından nasıl geçti? 16 ton ve üstünde toplam pazar payınızı ve satış adetlerinizi paylaşabilir misiniz?

2023 Ocak – Temmuz döneminde toplam pazarın geçen seneye oranla yüzde 44 arttığını görüyoruz. Açıklanan TAİD raporlarına göre ise Scania olarak yüzde 8,2 pazar payı ile ithal markalar arasında liderliğimiz devam ediyor.

“AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARI 2022 İLE AYNI PARALELEDE KAPANACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Yılın ikinci yarısında ağır ticari araç pazarı nasıl geçecektir?

Yılın ikinci yarısı için şimdiden kesin bir şey söylemek zor. Talebin devam ettiğini söylemekle beraber talebin canlılığını da krediye ulaşabilme imkânı belirleyecek. Ancak tüm bunlara rağmen bu sene de pazarın 2022 ile paralel kapanacağını öngörüyoruz.

“YENİ SUPER 2024 YILINDA PAZARA SUNULACAK”

 Geçtiğimiz Mayıs ayında İsveç’te Türk gazetecilerin de katıldığı bir organizasyonla Scania’nın Yeni SUPER modeli tanıtıldı. Scania’nın Yeni SUPER modeli ne zaman Türkiye pazarında satışa sunulacak? Scania’nın Yeni SUPER modeli size Türkiye pazarında ne gibi avantajlar sunacak?

Scania’nın yeni amiral gemisi olmaya aday olan SUPER, yüzde 100 Scania mühendisliği tarafından geliştirilen bileşenleri ile dikkat çekerken ilk teslimatı gerçekleştirdiğimiz filolardan da olumlu tam not aldı.

Tamamen Scania içinde tasarlanan ve İsveç mühendislik kalitesini yansıtan yeni şasi, yeni şanzıman, yeni diferansiyel, daha güçlü retarder ve yeni motor ile SUPER farkını ortaya koyuyor. SUPER, emisyon normlarına uygunluk sağlarken tüm parçaların birbiri ile tam uyumu sebebiyle de yüzde 8’e varan düşük yakıt tüketimi sunuyor.

Yeni motor teknolojisiyle sağlanan düşük yakıt tüketimi avantajı ile pazara girecek olan Yeni SUPER modelini, üreticinin planları doğrultusunda 2024 yılı içerisinde pazara sunmayı planlıyoruz.

scania-super-1.jpg

Yakın zamanda Scania’nın Türkiye pazarına sunacağı başka yeni araçlar olacak mı? Olacak ise ne zaman? Gelecek olan araçlar hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

Biz Doğuş Otomotiv - Scania Türkiye olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına tam cevap verebilecek ürün stratejisi ile ilerliyoruz. Dolayısıyla müşterilerimizin iş, yol ve çalışma koşullarına göre farklı versiyonlarda araç konfigüre edebiliyoruz. Sadece uzun yol çekicilerinde değil, kamyon segmentinde de birçok faklı araç tipi konfigüre edebilmek mümkün. Scania’nın en önemli özelliklerinden biri müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik farklı araçlar sipariş edilebilmesi. Yakın zamanda pazara sunulacak olan araç modellerini de yine müşteri talepleri belirleyecektir.

“SCANIA’NIN TÜRKİYE’DEKİ YETKİLİ SATICI VE SERVİSLERİNİN YÜZDE 25’İ ARTIK GÜNEŞ PANELLERİYLE KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR”

Dünyada, özellikle Avrupa’da sürdürülebilirlik, yeşil mutabakat, yeşil lojistik, alternatif yakıt sistemi gibi konular son yıllarda çok sıklıkla konuşuluyor. Bu durum Scania ve diğer üreticileri sizce hangi alanlarda ve nasıl etkiliyor? Scania bu değişime yönelik ne gibi yatırımlar ve çalışmalar yapıyor?

Tüm dünyada operasyondan kaynaklanan CO2 oranını yüzde 50, ürünlerden kaynaklanan CO2 oranını yüzde 20 azaltmayı hedefleyen Scania’nın Türkiye’deki Yetkili Satıcı ve Servislerinin yüzde 25’i artık güneş panelleriyle kendi elektriğini üretiyor.

Scania Türkiye olarak, Yetkili Satıcı ve Servislerimizde uyguladığımız atık yönetimi prosedürümüz ile yenilenebilir enerji dışında tüketimimizi de dikkatle takip ediyoruz. Sadece atölyede oluşan atıklar için değil, müşteri bekleme alanlarındaki atıklarımızı da ayrıştırıyoruz.

Satış ve Servis noktalarımızın ağaçlandırma çalışmaları ile birlikte ileriki dönemde yeşil bayi konseptini yaratmayı hedefliyoruz.

Scania Türkiye, satılan her Scania için doğaya ecording iş birliği ile 5 adet tohum topu bırakıyor. Sosyal sorumluluk projesi dahilinde, yıl sonuna kadar toplam 15 bin adet tohum topu atılması planlandı.

Scania, doğaya saygı kapsamında 2019 yılından bu yana “Dünya Günü”nü kutluyor. Her sene 22 Nisan’da 1 saat boyunca tüm Scania ekibi iklim krizi üstüne konuşuyor, tartışıyor ve eğitim alıyor.

Tüm bunlara ek olarak yetkili satıcı ve servis ağı eğitimi müfredatı içnide sürdürülebilirlik eğitimleri, ürün ve teknoloji eğitimleri gibi ayrı bir eğitim olarak konumlandırıldı. Müşterilerimize gerçekleştirdiğimiz Müşteri Sürüş Deneyimi Eğitimleri ile Scania’nın düzenlemiş olduğu uluslararası yarışmada Güvenlik Çözümleri kategorisinde Scania Global Application Awards 2023 ödülüne layık görüldü. Böylece Scania Türkiye, Doğuş Otomotiv’in çatı stratejisi altındaki sürdürülebilirlik vizyonuna ek olarak iş ortaklarını da sürece dahil ediyor.

scania.jpg

“ÇEVRECİ YAKITLARLA ÇALIŞACAK ÜRÜN GAMINI DA ARTIRMAYI HEDEFLİYOR”

 Sizce gelecekteki ulaşım sisteminde ağır ticari araçlarda fosil yakıtın yerini elektrikli araçlar mı alacak, yoksa hidrojen bazlı yakıt hücreli araçlar mı alacak?

Scania her coğrafya dinamiğine uygun olarak farklı bir çözüm sunulmasını savunuyor. Avrupa ve Amerika gibi altyapısı gelişmiş coğrafyalarda elektrikli (BEV) araçların üretim ve satışına odaklanırken, Güney Afrika gibi coğrafyalarda bu geçişin daha uzun olacağına inanıyor. Bu sebeple biyodizel ya da doğalgaz gibi çevreci yakıtlarla çalışacak ürün gamını da artırmayı hedefliyor.

 “ÖNÜMÜZDEKİ SENE SINIRLI ADETTE ELEKTRİKLİ ARAÇ GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Scania, Türkiye’de elektrikli çekici satışını ilk ne zaman yapmayı planlıyor? Türk müşterilerden elektrikli Scania talebi geliyor mu?

Önümüzdeki sene sınırlı adette elektrikli araç getirmeyi planlıyoruz. Elektrikli araçlara dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de talep artıyor. Alt yapı yatırımları da elektrikli araç sürecine geçişi kolaylaştıran bir zemin hazırlıyor.

Scania, dünyada uzun süredir elektrikli araçların öncülüğünü yapmakta, Scania Türkiye olarak ise önceliğimiz bu araçları Türkiye pazarına da tanıtmak olacak.

“MEILLER MARKALI YARI RÖMORK DAMPER ÜRÜNLERİNİ TEMMUZ AYI İTİBARIYLA PAZARA SUNULDU” 

Meiller markasını tekrar Türkiye pazarında temsil edeceksiniz. Meiller’in tekrar sizin markalarınızdan biri olması Scania’nın inşaat segmentindeki ürünlerinin Türkiye’deki satışına etkisi olacak mı? Yoksa apayrı bir organizasyon mudur?

Doğuş Meiller markası ile 2008 yılında Sakarya’da başladığımız üretim süreci, 2015 yılında kadar devam etmişti. 2015 yılında karşılıklı anlaşma ile sona eren iş birliğimiz, Mayıs 2023 itibari ile yeniden başladı. Bu yılın ikinci yarısından itibaren ilk etapta yarım boru tipi yarı römork damper modelimizi müşterilerimiz ile buluşturacağız.  Klasik tip alüminyum yarı römork damperler de ürün portföyünde taleplere göre müşterilere sunulacaktır. Türkiye genelinde 7 farklı noktada satış ve servis hizmetleri Doğuş Otomotiv tarafından sağlanacak olan Meiller markalı yarı römork damper ürünlerini Temmuz ayı itibarıyla pazara sunuldu.

scania-super.jpg

 “PAZARDA BULUNABİLİRLİK ARTIYOR”

Ağır ticari araç pazarı dahil tüm otomotiv pazarında talebin yoğun olduğu arzın çeşitli nedenlerden dolayı (araç yakıt sistemindeki dönüşüm, pandemi, çip krizi, tedarik zinciri krizi gibi…)  yeterli seviyede olmadığı bir dönem yaşanıyor. Bu süreçte Scania globalde üretim adetlerini ne kadar artırdı? Gelecekte ne kadar artırma planı var? Şu an yılda ne kadar araç üretimi yapıyor?

Üretim probleminin çoğunlukla aşıldığını görüyoruz. Pazarda bulunabilirlik artıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde pazar dinamiklerinin pandemi öncesi döneme dönmesi muhtemel.

“2022 SON 10 YILIN EN YÜKSEK İKİNCİ PAZAR YILI OLDU”

 Az önceki soru ile bağlantılı olarak sormak istiyorum: Pazardaki “Gelen kamyon satılıyor” durumu yani arzın az, talebin çok fazla olduğu bu dönem sizce ne kadar daha sürecektir? Sizce sonrasında pazar nasıl şekillenecektir?

Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle önemli bir lojistik üs diyebiliriz. Bu stratejik konum da göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde ağır ticari araç pazarı ortalama 30-35 bin arasında gerçekleşiyor.

TAID raporlarına göre 2022 yılında ağır ticari araç pazarı, 7 yılın ardından 32 bin 388 adetlik satış rakamına ulaştı. Bu satış adedi son 10 yılın en yüksek ikinci pazar yılı oldu. 2023 yılında belki de üzerinde kapanabileceğini gösteriyor. Pandemi döneminde ötelenen talebin de pazara yansıdığını görüyoruz. Türkiye’nin potansiyeli ve araç parkı göz önünde bulundurulduğunda pazarın gelecek yıl ile birlikte tabi ekonomik dalgalanmalar ve pandemi gibi toplumu etkileyen negatif durumlar ortaya çıkmadıkça daha stabil rakamlara oturacağını söyleyebiliriz.

“DEĞİŞEN BU VİZYON İLE BİRLİKTE TÜRK ŞİRKETLERİ AVRUPA İLE DAHA KOLAY REKABET EDEBİLİR KONUMA ULAŞTI” 

Yıllar önce yine Scania’nın Türkiye Genel Müdürlüğünü yapmıştınız. Bu ikinci Scania Genel Müdürlüğü döneminiz. İlki ile ikincisi karşılaştırabilir misiniz? Değişen ve dönüşen neler gördünüz?

İşin özü aynı kalmakla beraber tabi ki ürün ve teknolojide ciddi bir değişim ve gelişim gözlemliyoruz. Ürün ile birlikte müşteri dinamikleri de değişiyor. Artık daha teknolojik, akıllı telefonu daha fazla kullanan, gerektiğinde akıllı telefon üstünden işlerini çözmeye hazır bir Scania müşterisi görüyoruz. Bu paralelde biz de tüm süreçlerimizi dijitalleştirmeye devam ediyoruz.

Sadece aracı kullanan tarafında değil, filo şirketlerinde de benzer bir dönüşüm gözlemliyoruz. Arkadan gelen ve işi devralmaya hazır ikinci neslin, iş süreçlerine daha kurumsal ve profesyonel yaklaştığını söylemek mümkün. Artık filo şirketlerinde daha deneyimli şoförler aranıyor. Yakıt tüketimleri daha ciddi takip ediliyor. Yönetim kademesinde başlayan bu profesyonelliğin sektörü daha ileri götüreceğine inanıyorum. Değişen bu vizyon ile birlikte Türk şirketleri Avrupa ile daha kolay rekabet edebilir konuma ulaştı.