“Sıfır emisyonlu palet temin eden ilk şirketiz” 

“Sıfır emisyonlu palet temin eden ilk şirketiz” 

Türkiye’de yıl 400 milyon civarında palet dolaşımının yaşandığı tahmin ediliyor. 60 yıldır palet sektöründe hizmet veren ve son 5 yıldır Türkiye’de de faaliyet gösteren Chep, geliştirdiği ‘havuzlama’ sistemi ile tedarik zinciri verimliliğini artırmak isteyen şirketlere stratejik çözümler sunuyor. Hem ekonomik hem de çevresel anlamda sürdürülebilirliğe önem veren Chep, sunduğu ‘havuzlama’ sistemi sayesinde Avrupa’da her yıl 2 milyon ağacın kesilmesini önlüyor. 2014 yılında gerçekleştirilen Chep’in verimli

ÖZEL RÖPORTAJ: Tüketici malları, perakende, imalât, otomotiv, havacılık sanayii, gıda ve kimya sektörlerine palet havuzlama çözümleri sunan Chep, 1945 yılında Avustralya kökenli Brambles Grubu’nun bir parçası olarak kuruluyor. Bugün 56 ülkede faaliyet gösteren Chep’in dünya çapında yaklaşık 9 bin 450 çalışanı, bin 100 servis merkezi ve 510 bin toplama ve teslim noktası bulunuyor. Palet havuzlama çözümlerinde dünya lideri konumunda olan Chep, 2009 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Türkiye’de ise 6 servis merkezi, 13 toplama merkezi, 5 binin üzerinde toplama noktası bulunuyor.

PALET HAVUZLAMA SİSTEMİ

“Chep, dünyanın lider palet tedarikçisi olarak, depolama ve taşımacılıkta diğer şirketlerden tamamen farklı bir uygulama geliştirmiş, kendi standartlarını oluşturup tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Chep’in asıl uzmanlık alanı, müşterilerinin sermaye harcamalarını azaltarak tedarik zinciri operasyonlarına ağırlık vermelerini sağlayan ‘palet havuzlama’ sistemidir” diyen Chep Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, sistemin tedarik zinciri verimliliğini artırmak isteyen şirketlere stratejik bir iş çözümü sunduğunu söylüyor.

CHEP’LE İŞ YAPANLAR PALET SATIN ALMA İŞİNE GİRMİYOR VE İHTİYAÇTAN FAZLA PALET ALMAMIŞ OLUYOR

  www.yesillojistikciler.com’a özel açıklamalarda bulunan Chep Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, Chep’in yüksek kalitedeki paletlerin farklı müşteriler tarafından bir döngü dâhilinde kiralanması, kullanılması ve sisteme yeniden girmesini sağladığının altını çiziyor ve ekliyor: “Sistemimiz, esneklik, sürdürülebilirlik ve şeffaflık çerçevesinde, müşteri odaklı minimum yönetim ve geniş dağıtım ağıyla yüksek performans ve nakliyede verimlilik sağlar. Kiralama sistemi her iki taraf için de başlı başına avantajlı çünkü her şeyden önce müşteriler palet satın alma işine girmiyor ve ihtiyaçtan fazla palet almamış oluyor. Bunun yanı sıra, diğer sistemlerde olduğu gibi satın alınan, kullanılmayan veya eskiyen paletleri depolarda tutmak zorunda kalmıyorlar. Böylece, örneğin mevsimsel talep dalgalanmalarında, ekipman stoklama, stok açığı ve ekipman sürekliliğiyle uğraşmadan mekândan, zamandan ve toplama, aktarma gibi tedarik zinciri harcamalarından ciddi ölçüde tasarruf ediyorlar. Gerekli onarımlardan sonra havuza yeniden dâhil edilen paletler, aynı zamanda, paletten kaynaklanan ürün hasarını azaltıyor. Kullanılamayacak hale gelen paletlerimiz ise geri dönüşüme gönderilerek endüstriyel atık oluşmasına engel oluyor. Atık kullanımını azaltan bir diğer etken ise, bu süreçte tek kullanımlık ve diğer tüm ambalajlamaların ortadan kaldırılmasıdır.”

“MÜŞTERİLERİMİZİN KARBON AYAK İZLERİNİN AZALTILMASINA KATKI SAĞLIYORUZ”

Palet havuzlama çözümleri sayesinde şirketlerin doğa koruma sorumluluklarına ve çalışmalarına katkıda bulunduklarını vurgulayan Şafak Aktekin, daha kaliteli paletler ürettikleri için paletlerinin daha uzun ömürlü olduğunu ve böylece yeni paletler için yeni ağaçlar kesilmesine, doğal kaynakların plansız bir şekilde harcanmasına neden olmadıklarını kaydediyor. Chep’in işbirliği yaptığı müşterileri ile birlikte doğal kaynakların korunmasına bu şekilde katkı sağladıklarını anlatan Aktekin, aynı zamanda bu sistem sayesinde müşterilerinin karbon ayak izlerinin azaltılmasını da sağladıklarının altını çiziyor.

PEFC VE FSC SERTİFİKALARININ HER İKİSİNE DE SAHİP OLAN ‘İLK’ PALET ŞİRKETİYİZ”

Genel hatlarıyla hem global hem de lokal anlamda taşımacılık ve depolama süreçlerine yönelik palet havuzlama sistemini tanıtan ilk şirket olduklarını söyleyen Aktekin, “Diğer taraftan Dünya Orman Koruma Konseyi tarafından uzun denetimlerin sonunda verilen dünyanın en saygın orman sertifikasyon sistemi PEFC ve FSC sertifikalarının her ikisine de sahip olan ‘ilk’ palet şirketiyiz. Bu açıdan taşımacılık ve depolama alanında sürdürülebilirlikte önemli bir geçmişimiz olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte dünya çapında müşterilerine ilk ‘sıfır emisyonlu’ palet temini yapan şirket de yine biziz” diyor.

CHEP İNOVASYON MERKEZİ’NDE PALETLERLE İLGİLİ BİRÇOK TEST YAPILIYOR

Chep olarak inovasyona çok önem verdiklerini ve Ar-Ge çalışmalarını küresel ölçekte ele almayı tercih ettiklerini ifade eden Aktekin açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Sektörümüzdeki yeniliklere öncülük etmek ve müşterilerimize sağladığımız hizmeti daha da geliştirmek amacıyla 2002 yılında Florida’daki (Orlando) Chep İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtık. Chep İnovasyon Merkezi’nde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmek, ürünlerimizin dayanıklılığını artırmak ve ürünlerimizin kullanımında meydana gelebilecek potansiyel hataları öngörerek bu hataları gidermek için en güncel teknolojileri kullanan birçok test uyguluyoruz. Aynı zamanda Chep İnovasyon Merkezi’nde paletlerimizin değişik çevresel etkenler karşısında performansını ölçen çevresel koşullama ve simülasyon testi, paletlerimizin nakliye operasyonları esnasında ve tedarik zinciri boyunca maruz kalabilecekleri değişik koşullar karşısındaki dayanıklılıklarını ölçen titreşim ve basınç testleri, paletlerimizin dağıtım, ambalajlama, depolama ve mağaza sistemleriyle uyumluluklarını ölçen nakliye ve perakende geçerlilik testleri uyguluyoruz. Bu testler, uzman Chep mühendisleri eşliğinde yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarının sadece bir kısmını oluşturuyor.” 

DOĞA DOSTU MAVİ CHEP PALET

“İnovasyon Merkezi’nde tasarlanan ürünlerin hepsi, bugün doğa dostu mavi Chep paletlerinin ve Chep’in sunduğu katma değerli hizmetlerin altyapısını oluşturuyor” diyen Aktekin, bu merkezde yapılan çalışmaların etkilerini hızlı ve doğru bir şekilde ölçümleyebilmek için 2011 Şubat’ında dünyanın ilk palet yaşam döngüsü ölçümleme tesisini de hizmete açtıklarını belirtiyor. Bu tesis sayesinde ürünler üzerinde yaptıkları ve normal şartlar altında ölçümlenmesi belki yıllar sürebilecek performans verilerini, 4-8 hafta arasında verimli bir şekilde alabildiklerini vurgulayan Aktekin, “Chep’in kurumsal kimliğini oluşturan en önemli ilkelerinden biri de hem şirketimizin hem de müşterilerimizin işlerinde ‘sürdürülebilirlik’ hedefini gerçekleştirmek. Bu nedenle inovatif ve sürdürülebilir çözümler kapsamında, Chep paletlerinde kullanılan keresteleri yurtdışındaki sürdürülebilir ormanlardan tedarik ediyoruz. Bunun için PEFC ve FSC sertifikalarına sahibiz” diye konuşuyor.

“TÜRKİYE’DE, SON BİR YILDA 3,392 TON AHŞABIN KULLANILMASINI ÖNLEDİK”

‘Sürdürülebilir orman’ kavramının Türkiye’ye de yakın zamanda gelmesi hedeflenen bir konu olduğunun altını çizen Aktekin, sertifikalı ahşap kullanımı, daha yüksek taşıma verimliliği, daha az kayıp ve ömrü tükenmiş paletlerin geri dönüşümünü, performansa ve doğanın korunmasına da katkıda bulunduğunu belirtiyor. Aktekin, bu konuyla ilgili ise şu örneği veriyor: “Environmental Calculator’ın yaptığı ölçümler, ekipman havuzlama sistemimizin Avrupa’da her yıl 2 milyon ağacın kesilmesini önlediğini ortaya çıkardı. Aynı şekilde 2014 yılında gerçekleştirilen Chep’in verimli nakliye operasyonları, 4,785 ton karbondioksitin doğaya karışmasını engelledi (Bu bin 167 ailenin karbon salımına eşit). Türkiye’de ise, son bir yılda 3,392 ton ahşabın kullanılmasını önledik. Bu rakam 424 TIR’ın taşıyabileceği yüke eşit.”

CHEP ÇEVREYE NASIL KATKI SAĞLIYOR?

“Tedarik zincirinde ne kadar çok çevreci olursan o kadar daha az para harcıyorsun. Karbondioksiti azaltmak için verimlilik hesapları yapılıyor, verimlilik artınca da doğal olarak harcamalarınız düşüyor” diyen Aktekin, Chep olarak çevre duyarlılığına kullandıkları hammadde ile yani PEFC ve FSC sertifikalı ağaç kullanarak, havuzlama modelleri ile, daha fazla yükleme kapasitesine sahip ürünleri ile ve kendi çöplerini kendileri toplayarak katkı sağladıklarını söylüyor. 

“KULLANDIĞIMIZ HER AĞAÇTA TÜRKİYE’DEKİ AĞAÇ SAYISINI ARTIRIYORUZ”

  Türkiye’deki ormanların bir kısmının ticari amaçla kullanıldığını hatırlatan Aktekin, Chep olarak kendilerinin de palet yapımında Orman ve Şu İşleri Bakanlığı’nın sertifikalandırdığı ağaçları kullandığını belirtiyor. Türkiye’de de Bolu ve Muğla bölgesinde FSC sertifikalı ağaçların olduğunu söyleyen Aktekin,”FSC’li ormanlar çok önemli bir konu. Bu konuda Türkiye’de bir bilinç oluşturulması gerekiyor. Düşünsenize her ağaç kullanımında yeşili artırıyorsunuz. Diyelim ki palet yapımı için 50 yaşında bir ağacı kestiniz, size şu deniliyor. Bu ağacın yerine onun yaşının yüzde 125’i kadar ağaç dikeceksiniz. Yani 50 yaşındaki bir ağacı palet kullanmak için kestiğimizde 62.5 tane ağaç dikiyoruz ve bu ağaçları bir yıl sigortalıyoruz. Böylece kullandığımız her ağaçta Türkiye’deki ağaç sayısını da artırmış oluyoruz” diyor.

ŞEHİRİÇİ LOJİSTİK OPERASYONLAR GECE YAPILMALI

Havuzlama modelleri sayesinde sektörde standartlaşmayı yaygınlaştırdıklarını ifade eden Aktekin, bu standartlaşma sayesine çağımızın para birimi olan zamanın da gereksiz yere harcanmasının önüne geçtiklerini kaydediyor. “Ne kadar verimli çalışırsanız o kadar az enerji tüketirsiniz” diyen Aktekin, Avrupa’da olduğu gibi şehir içi lojistik operasyonlarının Türkiye’de de gece yapılması gerektiğini vurguluyor.

MÜŞTERİLERİN BİZİ TERCİH ETMELERİNDEKİ EN ÖNEMLİ NEDEN TASARRUF

Firmaların Chep’i tercih etmelerindeki en önemli nedenin tasarruf olduğunun altını çizen Aktekin, müşterilerin kendilerini tercih etmelerindeki nedene şu sözlerle açıklık getiriyor: “Ürünlerimiz test edilmiş ve daha fazla yükleme kapasitesine sahip olduğu için üreticiler palet yüksekliğini artırarak 700 kilo koyacağı palete 1 ton koyabiliyor. Tabi burada aracın yükleme kapasitesini de göz önüne alarak daha fazla yük koyabiliyorlar. Bundan dolayı da ürün başına düşen karbondioksit ve ürün başına düşen maliyet azalıyor. Bir de araçların boş dolaşım maliyetini azaltıyoruz. Firmalar geri dönüşte bir şey toplamadığı için tek yönde çalışıyor. Çünkü biz bir noktaya giden tüm müşterilerin paletlerini toplayıp getiriyoruz. Yani paletimiz neredeyse biz oradayız.”

TÜRKİYE’DE HER YIL 400 MİLYON CİVARINDA PALET DOLAŞIMI OLUYOR

Türkiye’de yılda 400 milyon civarında palet dolaşımı olduğu bilgisini veren Aktekin, pazardaki geçmişlerinin 5 yıl gibi kısa bir süre olmasına rağmen önemli bir paya sahip olduklarını söylüyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak hızlı tüketim ürünleri ve otomotiv sektörüne yönelik hizmet verdiklerinin altını çizen Aktekin, “Türkiye’de palet işi sistemimize bir şekilde yapılmıyor. Türkiye’de bu işi yapan 2 bin civarında firma var. Herkes kendi paleti ile bu işi yapmaya çalışıyor. Paletlerin ülkemizde organize bir şekilde, verimli ve uzun süreli kullanılması için çözüm üretmeye çalışıyoruz. Paletlerin döngüsünü görmek için cip taktırdık. Nerede zaman kaybediyor, nasıl hızlandırabiliriz gibi konulara böylece çözüm üretebileceğiz. Biz Chep olarak uluslararası alanda uyguladığımız çözümlerle pazarı eğitmeye çalışıyoruz. Türkiye’de palet işini al-sat yapan birçok firma var ama havuzlama mantığı ile bu işi yapan tek firmayız. ‘Chep palet satmaz, Chep palet atmaz’ bizim sloganımız. Biz paletlerimizi asla çöpe atmıyoruz. Örneğin, paletlerimizin bir kısmı mı kırıldı. O kısmı değiştirebiliyoruz. Bizim çeyrek palet dışındaki plastik paletlerimiz de parçalıdır. Hepsi lego gibi parçalıdır. Bu şekle getirebilmek için inanılmaz yatırım yaptık. Bütün palet zaten bizim mantığımıza aykırı” diyor.

CHEP TÜRKİYE 2014’TE YÜZDE 23 BÜYÜDÜ, 2015’TE DE HEDEF AYNI ORANDA BÜYÜMEK

Chep’in 2014 finansal yılında, gelirini 3.9 milyar dolardan 4.1 milyar dolara çıkarttığının altını çizen Aktekin, Chep Türkiye’nin ise aynı yıl, 2013 finansal yılına oranla yüzde 23’ün üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek Chep’in en hızlı büyüyen, en dinamik şubelerinden biri olduğunu vurguluyor. Aktekin, bu veriler doğrultusunda 2014 başındaki hedeflerine ulaştığını ve 2015’te de aynı oranda yani yüzde 23 civarında bir büyüme gerçekleştirmek istediklerini ifade ediyor.

“YAPTIĞIMIZ YATIRIMLA İSTANBUL’DAKİ SERVİS MERKEZİMİZİ TAM OTOMATİK HALE GETİRDİK”

2014’te müşterilerinin talepleri ve stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda palet havuzlarını yüzde 30 oranında büyüttüklerini kaydeden Aktekin, Chep’in paletlerinin yüzde 95’inin ağaç, yüzde 4’ünün plastik, yüzde 1’inin ise metalden oluştuğunu belirtiyor. Aktekin, Chep’in 2014’teki çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor: “2014’te İstanbul’daki servis merkezimize yaptığımız yatırımla servis merkezimizi tam otomatik hale getirdik. Bununla birlikte 2014’te müşterilerimize tedarik zinciri ekipmanları konusunda bütünleşik bir hizmet sunmamız için çok önemli bir hamlede bulunduk. Chep’in bağlı olduğu Brambles Group, açık deniz petrol ve gaz endüstrisi için geliştirdiği konteyner çözümleriyle dünyanın lider şirketlerinden biri olan Ferguson Group’u 515 milyon dolarlık bir yatırım ile satın aldı. Brambles Group, kurumsal büyüme stratejisi paralelinde gerçekleşen bu satınalmayla birlikte faaliyet alanını çeşitlendirme ve ekipman havuzunu güçlendirme konusunda önemli bir adım atmış oldu. Aynı zamanda palet ve plastik kasa alanında olduğu gibi konteyner alanında da liderliğini pekiştirme fırsatı yakaladı. Ferguson Group'un sektör uzmanlığıyla Chep'in ekipman havuzlama deneyimini bir araya getiren bu satınalma, ayrıca inovasyon, hedef pazar eğilimleri ve operasyonları konusunda uzman yaklaşık 220 kişiyi de Brambles kadrosuna kattı. Ferguson Group, bundan böyle Brambles’ın Konteyner kolunun bir parçası olarak, açık deniz petrol ve gaz arama-çıkartma sektörüne sunulan konteyner hizmetlerinin merkezinde yer alacak. Aynı zamanda üretim sonrası taşıma, rafinaj depolama ve dağıtım gibi faaliyetleri kapsayan Chep CCC ile koordineli bir şekilde operasyonlarını sürdürecek.”

“2015’TE 50 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”

2014’ün büyüme ve verimliliği artırma ile geçtiğini vurgulayan Aktekin, 2014’te servis merkezleri ve otomasyonu geliştirmek için 15 milyon dolar yatırım yaptıklarını söylüyor. Bu yatırımları büyümeyi desteklemek için yaptıklarını ifade eden Aktekin, 2015’te servis merkezlerini desteklemek için 50 milyon dolarlık bir ekstra yatırım yapacaklarını kaydediyor.

CHEP’İN STRATEJİK HAMLESİ

Chep, 1998’de başladığı Orta ve Doğu Avrupa’daki faaliyetlerini, son dönemde genişletiyor. 23 Avrupa ülkesinde hâlihazırda verdikleri palet havuzlama hizmetine yeni ülkeleri de ekliyor. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’deki palet havuzlama hizmetleri, Balkanlar’da Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan’a, Baltık ülkelerinde ise Estonya, Letonya ve Litvanya’ya ulaşıyor. Chep’in bu bölgeleri seçmesindeki neden perakende ve üretim sektöründeki hızlı değişimlerin bu ülkelerde de görülüyor olması. Ayrca, Orta ve Doğu Avrupa’daki tedarik zincirinin hızla modernleşmesi ve artık şirketlerin tüketici ürünlerinin nakli için paletleri kullanması Chep’in bu ülkelere yayılmasındaki önemli etkenleri oluşturuyor. Özellikle çok uluslu şirketlerin, beyaz ahşap palet transfer sisteminin yetersizliğiyle ve yüksek maliyetiyle başa çıkmak için Chep palet havuzlama sistemini kullanarak faaliyetlerini Orta ve Doğu Avrupa’ya kaydırma kararı aldığına dikkat çeken Aktekin, “Sonuç olarak, müşterilerimiz bizden Batı Avrupa’daki hizmet ve kalitenin aynısını beklemeye başladılar. Bu nedenle bu yayılma, bizim için müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için stratejik bir hamle” diyerek yaptıkları stratejinin nedenini açıklıyor.

MÜŞTERİ PORTFÖYÜ

Chep’in dünya genelinde P&G, Kimberly-Clark, Henkel, Colgate-Palmolive ve Unilever gibi şirketler müşteri portföyünde bulunuyor. Türkiye’de ise Chep; Paşabahçe, Dimes ve Konya Şeker, Migros, Real, Carrefour, Şok, Özdilek, Tesco-Kipa, Tansaş gibi önde gelen markalara hizmet veriyor.

TÜRKİYE, ÇOK BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP BİR PAZAR

Türkiye’nin çok büyük potansiyele sahip bir pazar olduğunu vurgulayan Aktekin, Türkiye pazarı ile ilgili görüşlerini ve yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Şu an Türkiye’de daha çok yeni ürünlerimizi lanse etmeye odaklanmış durumdayız. Daha Türkiye’de yapılacak çok iş olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu süreçte Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunuyoruz. Chep paletlerinde kullanılan keresteleri sürdürülebilir ormanlardan temin etsek de, paletlerin kurulumunu Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Türk üreticisi pahalı tek yön paletler alacakken şimdi Chep ile maliyet ve zamandan tasarruf ediyor. Sağladığımız kaliteli ürünler sayesinde hasar oranlarını düşürmüş ve görünmeyen maliyetleri kaldırmış durumdayız. Ayrıca Türkiye’nin belli bölgelerinde bir günden az bir sürede palet sağlayabiliyoruz. Önceliklerimiz, şirketin belli bir ivmeyle büyümesi ve bunun için yapılacak yatırımlar. Bu yatırımlar çalışanlara ve bölgelerdeki servis merkezlerine yapılacak. Şu an İstanbul’da 2 olmak üzere İzmir, Ankara, Konya ve Adana’nın da içinde bulunduğu illerimizde toplam 6 tane servis merkezimiz bulunuyor. Ancak yakın zamanda Samsun ve Bursa’ya da açmayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik kavramının Türkiye’de yerleşmesi, standartların oluşması ve sistemin oturması için her şeyden önce devlet teşvikinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu konuda bilinç oluşturulması için devlet kurumlarının sorumluluk alan firmaların ödüllendirilmesi şart. Bu süreçte bizim görevimiz müşterilerimizin palet yönetimi ve lojistik harcamalarını azaltmanın yanında, iş ortaklarımızın bu prensipler hakkında bilinçlenmesini sağlamak için çalışmak olacaktır. Bir iş modeli olarak bu konuda örnek olmak gibi önemli bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda için Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalar içerisine girmiş durumdayız. Bu noktada amacımız Türkiye’de de sürdürülebilir ağaç ürünleri bilincini yaratmak. İleriki dönemlerde Bakanlığın izin verdiği miktarda sürdürebilir ormanlardan kereste teminine başlayabileceğiz.”

KAYIT DIŞI PALET EKONOMİSİNİN DE KAYIT ALTINA ALINMASI VE VERGİLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

“Bugün sektör oyuncuları perakende çözümleri açısından pek çok sorunla karşılaşabiliyor” diyen Aktekin, sektörde yaşanan sorunlara ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Örneğin, perakendeciler depo ve mağazalarda doğru ürün tercihleri yapmadıkları için çok fazla kayba uğruyor. Tek kullanımlık beyaz ahşap paletlerin kalitesizliği, transfer sisteminin yetersizliği, onlara yüksek maliyetler olarak geri dönüyor. Aynı zamanda paletler tedarik zinciri boyunca ya kayboluyor ya zarar görüyor ya da ürünlerin zarar görmesine neden oluyorlar. Bu alanda Avrupa’da kullanılan modern teknikleri perakendecilere tanıtmak ve Chep’e özgü palet havuzlama sistemimizle tedarik zincirlerini iyileştirmek istiyoruz. Bununla birlikte kayıt dışı palet ekonomisinin de kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi gerekiyor. Çünkü yasadışı palet kullanımı, Türkiye’nin de dâhil olduğu Avrupa perakende ve lojistik sektörlerinde yeraltı ekonomisine dönüşmüş, yinelenen bir sorun. Örneğin; kurulduğu günden bu yana, Avrupa'daki palet tedarikçileri ve tedarik zinciri operatörleriyle sağlam ilişkiler kuran CHEP, mavi paletlerin mülkiyet hakkının CHEP'te olduğu, bu nedenle paletlerin CHEP'e iade edilmesi gerektiği konusunda müşterilerinin büyük bölümüyle anlaşmaya varmış durumda. Ancak tedarik zincirindeki bazı operatörler ve palet satıcıları, mavi paletlerin CHEP patentli olduğunu bilmelerine rağmen, CHEP logolu ekipmanları yasadışı yollarla satmayı tercih ediyor. Avrupa ve Türkiye mahkemeleri ise, gizli palet ekonomisiyle mücadele etmek adına her seferinde bu tür girişimlerin yasadışı olduğu ve bazı durumlarda suçun ceza kovuşturması kapsamına alınması yönünde karara varıyor.”

“BİRÇOK FARKLI SEKTÖRE FARKLI ÇÖZÜMLER İLE HİZMET VEREBİLEN TEK FİRMAYIZ”

"Avrupa’da bizimle rekabet eden yerli firmalar olsa da, bu hizmeti global ölçekte, farklı iş birimleriyle sağlayabilen, birçok farklı sektöre farklı çözümler ile hizmet verebilen tek firmayız” diyerek uluslararası pazarda Chep’in konumunu anlatan Aktekin, Türkiye’de ise alışılagelmiş sistemin beyaz palet olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor: “Bu çözüm, bizim sağladığımız modern ve bütünleşik hizmetlerden çok farklı. Her şeyden önce ürün alınıp satılıyor ve geri dönüşüm süreçlerine girmiyor veya malzeme kalitesi açısından Chep patentli ekipmanlar ile rekabet edemiyor. Oysa biz Chep olarak müşterilerimize ihtiyaçları olduğu kadar palet kiralıyor, onların tüm tedarik zinciriyle ilgili sorunlarına ve ihtiyaçlarına eğiliyoruz. Kiralama, aktarma, toplama, bakım-onarım, depolama hizmetlerini bize devretmelerini sağlayıp kendi operasyonlarına odaklanmalarını sağlıyoruz.”

Etiketler :