Türkiye’de lojistik eğitimi aldılar, “ABD’de Lojistik Unicorn” olmayı hedefliyorlar

Türkiye’de lojistik eğitimi aldılar, “ABD’de Lojistik Unicorn” olmayı hedefliyorlar

ÖZEL RÖPORTAJ - Aytaç Akgül ve Ozan Şahiner, İÜ Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra İngilizce’lerini geliştirmek için 2010 yılında ABD’ye gittiler. ABD’de yüksek lisans yaptılar, lojistik sektöründe çalıştılar ve yaklaşık bir yıl önce kendi şirketleri Logistify’ı kurdular. Geçen süreçte 20 kat büyüdüler. Şimdi ABD’nin lojistik alanındaki unicorn’u olmayı hedefliyorlar.

Türkiye’de lisans düzeyinde lojistik eğitimi veren ilk üniversitesi ünvanına sahip olan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu’ndan (Bugünkü adı İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi) mezun olan iki arkadaş Aytaç Akgül ve Ozan Şahiner 2010 yılında ABD’ye gidiyorlar. Önce Ozan Şahiner, daha sonra da Aytaç Akgül ABD’ye gidiyor. Üniversitede futbol takımında birlikte top koşturan iki arkadaş New York’ta buluşuyor. Amaçları önce İngilizce’lerini geliştirmek. Çünkü lojistik sektöründe çalışmak ve kariyer yapmak için iyi düzeyde İngilizce bilmeleri gerekiyor.

New York’ta bir yandan İngilizce eğitimi alırken diğer yandan da yüksek lisansa başlıyorlar. Aytaç Akgül ve Ozan Şahiner, State University of New York Maritime College da Uluslararasi Taşımacılık Yönetimi üzerine yüksek lisans yapıyor. ABD’nin yüksek lisans yapan öğrencilere çalışma izni vermesi kendileri için bir fırsat oluyor.

Aytaç Akgül, yüksek lisansı bitirdikten sonra New York’ta Arkas’ın ABD acenteliğinde çalışmaya başlıyor. Üç yıl kadar burada çalıştıktan sonra MTS Logistics’de İş Geliştirme Müdürü olarak görev alıyor. 6 yıl kadar MTS’de İş Geliştirme Müdürü olarak görev yaptıktan sonra Ozan Şahiner ile birlikte Logistify firmasını kuruyor.

Ozan Şahiner ise yüksek lisansı bitirdikten sonra 2013 yılında MTS Logistics’in ithalat departmanında işe başlıyor. 2016 yılında aynı firmada İş Geliştirme Uzmanlığına terfi ediyor. 2017 yılının sonunda Chain Logistics şirketine aynı unvanla transfer oluyor. Bir süre Assouline adlı kitapevinin Global Lojistik Yönetimini üstlenen Ozan Şahiner geçtiğimiz yıl Aytaç Akgül ile birlikte Logistify’ı kuruyor.

yesillojistikciler.com olarak Logistify Kurucu Ortakları Aytaç Akgül ve Ozan Şahiner ile bir araya geldik. Aytaç Akgül ve Ozan Şahiner’e Logistify’ı kurma sürecini, şu anki konumlarını, gelecekle ilgili hedeflerini sorduk.

Logistify olarak hedefiniz neler?

Aytaç Akgül: Logistify olarak lojistik sektörüne teknolojik ve etik alanlarda katkı sağlamak istiyoruz. Gelenekselci bir iş yapış modelini benimsemiyoruz. Gelecekte lojistik sektörünü yeni nesil lojistikçiler yönetecektir. İşte biz de Logistify olarak yeni nesil lojistikçilerin lojistiği yöneteceği dünyada döneme uygun bir servis ağı hizmeti sunmak istiyoruz. Tüm lojistik süreçlerimiz dijitalleşmeye uygun olacak.

Dijitalleşme ile ilgili hedefiniz ve projeniz nedir?

Ozan Şahiner: Lojistik çok eski bir sektör. ABD’de bile hala telefonla, e-maille işler yürütülmeye çalışılıyor. Oysa dijitalleşmenin gelişmesi ile birlikte artık birçok iş süreçleri app’lar (uygulama) üzerinden yapılabiliyor. Logistify olarak bizim en büyük hedefimiz müşterinin kapısına kadar tüm lojistik süreçleri dijitalleştirmek. Bu yönde çalışmalarımız var. Şirketimize Logistify ismini verirken de yenilikçi bir firma olmayı amaçladık. E-ticaretten, lojistiğe kadar tüm işleri tek bir platformda toplayıp süreci dijital olarak yönetmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye’deki yazılım firmaları ile görüşmeler yapıyoruz. Bunun için ciddi bir yatırım gerekiyor. Tüm bu süreçlerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor.

Dijitalleşme ile ilgili bu projemiz olmasa da işlerimiz giderek büyüyor ama bu bizim hayalimiz. Mükemmelleşmek adına yapmak istiyoruz. Dijitalleşme ile ilgili bu projemizi hayata geçirebilirsek çok daha büyük adımlar atacağımıza inanıyoruz.

Artık tüm firmalar, uygulamalardan yüklerinin tüm süreçlerini görmek istiyor. Müşteri, telefon etmeden, mail atmadan yükünün durumunu görmek istiyor. Bizim buradaki amacımız sektördeki iş yapış modelini değiştirmek ve geliştirmek.

Önemli bir dijital projemiz var, dediniz. Peki dijitalleşme ile ilgili şu an neler yapıyorsunuz?

Aytaç Akgül: Kurulduğumuz günden bu yana kağıt dosyalama yapmıyoruz. Her şeyi software’den takip ediyoruz. Böylece evrak sürecini azaltıyoruz ve bilgilere daha kolay ulaşabiliyoruz. Yeni nesil de bunu istiyor. Yeni nesil; her şeye kolayca ulaşmak ve görmek istiyor. İşlerimizi tamamen dijital ortamda gerçekleştirmek istiyoruz.

Şirketin kuruluşundan bugüne süreç nasıl geçti?

Aytaç Akgül: Yeni bir şirket olmamıza rağmen yaklaşık 20 kat büyüdük. Tabii bu büyümede ABD ile iş yapmak isteyen Türk müşterilerinin payı çok büyük. Çünkü Türkiye’den ABD’ye ihracat ve ithalat yapmak isteyen firmalar karşılarında Türk ve Türkçe konuşan insan olmasını daha çok tercih ediyor. Bu durum bizim büyümemizde etkili oldu. Biz de onlar için avantaj olduk. Çünkü biz ABD ile çalışmak isteyen lojistikçilere, ihracatçılara ve ithalatçılara önemli avantaj sağlıyoruz. Özetle ABD ile ticaret yapmak isteyen herkes için biz bir kapıyız.

Daha yeni bir şirketiz ama amacımız işimizi çok daha büyütmek. Şu anda geldiğimiz nokta beklentilerimizin üstünde oldu. Türkiye-ABD arasında iş yapmak isteyenlerin ABD’de yerleşik Türklerin kurduğu şirketlere ihtiyacı oluyor.

Sizle çalışanların ne gibi avantajları oluyor?

Ozan Şahiner: Günümüzde insanlar bir işi tek bir yerden yönetmek istiyor. Biz de gümrüklenmesinden depolanmasına, taşınmasına kadar bütün işleri yönetebiliyoruz. Bizimle çalışanlar kimseyle çalışmak zorunda kalmadan bütün taşımacılık, ithalat ve ihracat işlemlerini yapabiliyor. Tek bir platformda bütün işleri çözebiliyoruz.

İşleriniz tamamı Türkiye-ABD arasında mı?

Aytaç Akgül: Şu an işlerimizin yüzde 80’ini Türkiye-ABD arasındaki taşımaların organizasyonu oluşturuyor. ABD’nin ticaret yaptığı ülkelerin önemli bir kısmı Asya ülkelerinden oluşuyor. Bizim de Asya işlerimizi var ama şu an büyük bir hacme sahip değil.

Şirketin merkezi hangi şehirde? Müşterilerinize sunduğunuz lojistik hizmetleri neler?

Aytaç Akgül: Şirketimizin merkezi New Jersey’de. Ancak ABD’nin geneline hizmet veriyoruz. ABD’nin her bölgesine hava, kara, deniz ve demiryolu taşımacılığı hizmeti veriyoruz. Aynı zamanda New Jersey’de bir de depomuz mevcut.

Türkiye’de bir ofisiniz var mı? Yok ise olacak mı?

Ozan Şahiner: Türkiye’de şu an kendi ofisimiz yok ama acenteler ile çalışıyoruz. Türkiye’de işbirliği yaptığımız firmaların ABD’deki gümrük ve iç taşıma süreci, ürünün müşteriye teslimi, depolanması gibi işlerine yardımcı oluyoruz. Türkiye’de operasyon ofisi açmak istiyoruz. Ofis ABD saatiyle Türkiye’den çalışacak. Öte yandan Zafer Tank’ın ABD’deki kimyasal operasyonlarını da yürütüyoruz.

Dijitalleşme dışında sizin için önemli olan unsurlar nelerdir?

Aytaç Akgül: Erişebilir olmak, etik olmak.

Kariyeriniz iyi giderken neden kendi şirketinizi kurma gereği duydunuz?

Ozan Şahiner: Tecrübemiz belli bir seviyeye gelmişti. Network’ümüz oluştu. Türkiye pazarının ABD’de daha yenilikçi bir firmaya ihtiyacı vardı. Bu açığı gördük ve şirketi kurmaya karar verdik.

Aytaç Akgül: Biz burada farklı bir sistem getirmek istedik. Küçük e-ticaret yapan insanlara lojistik servis hizmetini verme hedefiyle firmamızı kurduk. Çünkü bu firmalara büyük lojistik firmaları hizmet veremiyor. Hacim olarak küçük kalıyorlar.

İş hayatına Ozan (Şahiner) ithalatta, ben ihracatta başladım. Bu konularda da uzmanlaştık. Bu bizim için önemli bir avantaj. Bazı firmalarda işin tek yönünde uzmanlık var. Biz ise hem ithalat hem de ihracatta uzmanız.

Logistify’ın 10 yıl sonra nasıl bir firma olmasını hedefliyorsunuz?

Ozan Şahiner: Müşterilerimizin işlerini tamamen dijital olarak yönetebilecekleri ve bütün lojistik servisleri tek bir noktadan alabilecekleri, insanların daha rahat çalıştığı bir firma olmayı hedefliyoruz. Lojistik alanında bir unicorn olmak istiyoruz. Biz bu işe sıfırdan başladık. Herkese özel hizmet verebilme yeteceğine sahibiz. Butik lojistik hizmeti veriyoruz.

aytac-akgul.jpgAytac Akgül kimdir?

Aytac Akgül 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Üniversite yıllarında iş tecrübesi kazanmak için Maersk Line’da çalıştı. 2010 yılında mezun olduktan sonda ABD’nin New York şehrine gidiyor. 2012 yılında – State University of New York – Maritime College da – Uluslararasi Taşımacılık Yönetimi üzerine master programını tamamladı. Master programı bittikten sonra, New York eyaletinde Arkas’ın ABD acentesinde çalışmaya başladı. 3 yıl Arkas’ın Amerika acentesinde çalıştıktan sonra, MTS Logistics’de İş Geliştirme Müdürü olarak 6 yıl görev yaptı. Yaklaşık bir yıl önce Ozan Şahiner ile Logistify isimli firmayı kurdu.

 

ozan-sahiner.jpgOzan Şahiner kimdir?

2008 yılında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Profesyonel çalışma hayatına üniversitenin son senesinde DHL Global Forwarding şirketinde yarı zamanlı çalışarak başladı. Mezun olduktan sonra bir süre THY'de kabin memurluğu yapan Ozan Şahiner, 2010 yılında eğitimine devam etmek icin Amerika'ya gitti. Burada bir süre dil eğitimine devam eden Şahiner, sonrasında State University of New York, Maritime College'da International Transportation Management uzerine yüksek lisans yaptı. 2013 yılında MTS Logistics şirketinin ithalat departmanında işe başlayan Şahiner, 2016’da aynı şirkette İş Geliştirme Uzmanı oldu. 2017’nin sonunda Chain Logistics şirketine İş Geliştirme Uzmanı olarak transfer oldu. Bir süre Assouline adlı kitapevinin Global Lojistik Yönetimini üstlenen Şahiner, geçtiğimiz yıl ortağı Aytaç Akgül ile Logistify şirketini kurdu.

 

Etiketler :