Ağır ticari araçta bir dönüşüm yaşanıyor, lojistikçi daha fazla verimlilik istiyor

Ağır ticari araçta bir dönüşüm yaşanıyor, lojistikçi daha fazla verimlilik istiyor

Ağır ticari araçta bir dönüşüm yaşanıyor, lojistikçi daha fazla verimlilik istiyor

Bu yıl altıncısı düzenlenlenen Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi; “Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği” ana başlığıyla The Green Park Pendik Hotel & Convention Center’da düzenlendi. Moderatörlüğünü TAİD Başkanı Burak Hoşgören’in yaptığı zirvenin son paneline TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ve Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak konuşmacı olarak katıldı. Panelde ağır ticari araç sektöründe yaşanan dönüşüm ele alındı. Karbonsuzlaşma sürecinde bahsedilen panelde elektrifikasyonun sektöre yansımaları hakkında bilgiler verildi. Ağır ticari araçta yaşanan değişim ve dönüşümde verimlilik konusunun öne çıktığı kaydedildi. Lojistik firmalarının en önemli gider kalemlerinden birini oluşturan akaryakıtın; otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve dönüşüm sonrasında alternatif yakıtların kullanıcılara verimlilik avantajı sunmasının en önemli konuyu oluşturduğunu anlatıldı.

TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, treylerin ağır ticari araç sektörünün önemli bir parçası olduğunu hatırlatarak treylerlerin bu dönüşümdeki önemine vurgu yaptı. Konuşmasında VECTO uygulamasından bahseden İffet Türken, gelecekte sektörde çokça konuşulacak olan elektrifikasyon, uzun ve ağır araçlar ve intermodal konularına değindi.

Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak ise sektörün bir dönüşüm içinde olduğunu ve teknolojinin çok hızlı kırıldığını söyledi. Binek araçlarda yaşanan elektrikli dönüşümünün ağır ticari araç sektörünün nasıl etkileyeceği ile ilgili öngörülerini paylaşan Hakkı Işınak, bugün binek araçlarda görülen ikmal sorununun benzerinin elektrik bataryalı ağır ticari araçlarda da görüleceğini çünkü elektrikli dönüşümü için yeterli altyapınının olmadığını vurguladı. Hidrojenli araçlar hakkında da bilgi veren Işınak, “Hidrojende ise araç üreticileri içten yanmalı ve yakıt hücreli olmak üzere iki teknoloji üzerinde çalışıyor. Ancak hidrojenli çalışan araç sürecinin yakıt istasyonlarıyla desteklenerek uygulanabilir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.  

Konuşmasında Euro 7’ler hakkında da bilgi veren Işınak, 2025 yılında hafif ticari araçlarda, 2027 yılında ise ağır ticari araçlarda Euro 7’nin geleceğini hatırlattı. Tüm bunlara rağmen işletmeci için en önemli konununun maliyet ve verimlilik olduğunu kaydeden Işınak, lojistik firmalarının daha fazla verimlilik istediğinin altını çizdi.