“2021 demiryolunu konuşacağımız bir yıl olacak”

“2021 demiryolunu konuşacağımız bir yıl olacak”

ÖZEL RÖPORTAJ - Pasifik Eurasia Genel Müdürü Fatih Nusret Dur, “Pandemi dönemini lehimize çevirerek ihracatımızı sürekli artırdık ve lojistik başarıları sağlayarak aslında lojistik yapımızın gücünü tüm dünyaya göstermiş olduk. 2020 yılı aslında lojistiğimiz için bir fırsat senesiydi. Fakat, 2021 yılı bizim için tam bir deneme olacak diye düşünüyorum. Bu yıl, geçen yılda yaptığımız başarıları sürekli kılmalı ve bir standarda oturtmalıyız” dedi.

Demiryolu taşımacılığı alanında çok önemli işlere imza atan Pasifik Eurasia’nın Genel Müdürü  Fatih Nusret Dur, yesillojistikciler.com'un sorularını cevaplandırdı.  İşte Pasifik Eurasia Genel Müdürü  Fatih Nusret Dur’un yaptığı açıklamalar…

2020 yılı firmanız ve sektör açısından nasıl geçti?

2020 yılı bizler için ülkemiz demiryolları açısından oldukça gururlandığımız, sevincimizi tüm lojistik sektörümüzle paylaştığımız ve ilkleri gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Tarihimizde ilk Çin ihracat blok trenimizi 42 konteyner içerisinde bulunan yaklaşık 1.400 adet beyaz eşya yüküyle uğurladık ve 14 günde Çin varışını gerçekleştirdik. Hemen ardından yine beyaz eşya yüklü ikinci ihracat blok trenimizi de harekete geçirerek Çin varışını 14 günde tamamlayarak hattın transit süresini belirlemiş olduk.

“DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN YENİ PARKURLAR VE ROTALAR OLUŞTURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK”

Başarı ile gerçekleştirdiğimiz tarihimizde ilk Çin ihracat blok trenlerimize ilaveten ana faaliyet alanımız olan Orta Asya hattında çalışmalarımızı başarıyla sürdürdük. BTK(Bakü- Tiftis – Kars) hattı üzerindeki taşımalarımızı pandeminin de etkisiyle daha da artırarak, ithalat/ihracatçılarımızın Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan’da ana ulaşım modu olan demiryollarına ulaşarak ticaretlerini sürdürmelerine destek olduk. Yine 2020 yılı içerisinde Trans-Hazar güzergahında yapılan iyileştirmelere destek olarak lojistikçilerimiz ve demiryolu sektörü için yeni parkurlar ve rotalar oluşturulması için çalışmalar yürüttük.

“TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA 30 FARKLI DESTİNASYONA VARIŞ YAPAN YENİ BİR DEMİRYOLU PARKURU OLUŞTURDUK”

Rusya Federasyonu Demiryolları (RZD) ile yapmış olduğumuz protokole istinaden Türkiye ile Rusya arasında 30 farklı destinasyona varış yapan yeni bir demiryolu parkuru oluşturduk. Mersin bölgesinden yüklediğimiz yaş narenciye ürünlerimizi Reefer (Soğutuculu) konteynerlar ile Rusya’ya (Astrahan) kısa bir sürede ulaştırarak yaş meyve/sebze üreticilerimize alternatif bir hat kurmuş olduk. Hububat taşımalarımız için ise sektörde oluşan ihtiyaç doğrultusunda pnömatik makine yatırımımızı tamamladık ve Kars (Canbaz) istasyonumuzda ilk vagondan vagona hububat aktarma merkezimizi işleme aldık.

“2020 KORONAVİRÜS TÜM DÜNYAYI OLUMSUZ ETKİLERKEN DEMİRYOLLARI TİCARETİMİZ AÇISINDAN CAN VERİCİ DAMARLAR OLDU”

Avrupa hattında ise karantina uygulamaları nedeniyle içe kapanan Avrupa Birliği ülkeleri üzerinde intermodal taşımalar ve demiryolları kombinasyonları sayesinde yeni ticari modeller geliştirildi. 2020 yılında koronavirüs pandemisi tüm dünyayı olumsuz etkilerken demiryolları ticaretimiz açısından can verici damarlar oldu ve çok güzel işler başararak çoğu ülkeye örnek modeller geliştirdik. Bu vesile ile demiryollarında ve lojistik alanında çalışan tüm sektör çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. pandemi ortamına rağmen hep birlikte çok güzel işler başardık.

“FİRMALAR YENİ TEDARİK ZİNCİRİ ŞEKİLLERİ BULMAYA VE YENİ LOJİSTİK EKO SİSTEMLERİ KURMAYA BAŞLADI”

Covid-19 salgını temelde sektörde neleri değiştirdi?

İlk önce Çin’de ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile satın alma paritesi bakımından dünyanın en büyük tüketici ve üretici pazarı Çin bir anda karantina uygulamasına girerek kapandı. Bu kapanmanın etkisiyle dünya ticareti üzerinde arz ve talep merkezleri aniden yer değiştirdi ve bu durum tüm tedarik zinciri yapılarını derinden etkiledi. Firmalar yeni tedarik zinciri şekilleri bulmaya ve yeni lojistik eko sistemleri kurmaya başladı.

“GEMİ KAPASİTELERİ NEDENİYLE NAVLUN FİYATLARI BİR ANDA 5-6 KAT ARTMAYA BAŞLADI”

Pandemi nedeniyle özellikle havayollarında kapasite sorunları yaşanmaya başladı. Bu nedenle hava kargo fiyatları bir anda yükselmeye başladı. Yaşanan kısıtlamalarla birlikte uçakların kalkışlarında aksamalar meydana geldi. Denizyolunda yaşanan sefer iptalleri ve hattan çekilen gemi kapasiteleri nedeniyle navlun fiyatları bir anda 5-6 kat artmaya başladı ve sonrasında ise denizyolunda ekipman ve kapasite sorunları hat safhaya çıktı. Karayoluna baktığımızda ise karantina uygulamaları nedeniyle TIR şoförlerinin ülke geçişlerinde sorunlar yaşanmaya başladı ve karantinaya giren ülkeler diğer ülkelerden gelen insan temasını en aza indirgemek için kurallar koymaya başladılar. Tüm bu durumlara baktığınızda intermodal taşımaların temel taşını oluşturan demiryolu taşımaları en az insan teması sunması, uzun mesafeleri tek seferde gidebilmesi ve hacimli kargoları taşıyabilme kabiliyeti ile birlikte öne çıkan taşıma türü oldu.

Yaşanan tüm bu değişiklikler en temelde tedarik zincirlerini yeniden kurguladı. Şu an, demiryolu ile Asya’ya 40-45 günlerde ulaşırken; demiryoluyla 1/3 katı daha kısa bir sürede 14 günde varış yapabiliyorsunuz. Orta Asya coğrafyalarına ise direkt olarak kapıdan kapıya teslim modeli ile ulaşmak mümkün.

“TÜRKİYE’DE İLK VAGONDAN VAGONA HUBUBAT AKTARIM MERKEZİMİZİ HAYATA GEÇİRDİK”

2020’de yatırım, istihdam ve benzeri konularda neler yaptınız?

2020 yılında Kars (Canbaz) istasyonumuza yatırım yaparak Türkiye’de ilk vagondan vagona hububat aktarım merkezimizi hayata geçirdik. Sektörde oluşan ihtiyaç doğrultusunda Pnömatik makine yatırımımızı tamamladık. Pnomatik makinamız saatte 60 ton tahıl/bakliyatı bir vagondan diğer vagona aktarabiliyor. Kurduğumuz demiryolu taşıma sistemine aktarma makinamızı da entegre ederek üreticilerimizin lojistik maliyetlerini düşürüyoruz. Üreticilerimiz ucuz ve kaliteli hammaddeye rahatlıkla ulaşabilecek duruma geldi.  Artık üreticilerimiz Sibirya, Urallar, Tataristan, Kazakistan’daki kaliteli buğdayı Türkiye’ye daha uygun fiyata istediği ölçüde getirebilir duruma geldi.

Kars (Canbaz) istasyonumuza portal vinç yatırımı gerçekleştirdik. Ülkemiz demiryolu ray genişliği Avrupa standartları ile aynı olup 1435mm’dir. Ancak eski Sovyetler Birliği ülkeleri ray genişliği 1520 mm’dir. Ray genişliği farklılığından dolayı vagonlar kesintisiz ülkeler arası geçiş yapamamaktadır.  Bu yatırımımız sayesinde gerektiğinde hat üzerinde çekilen konteynerlerı tüm hat üzerinden hareket kabiliyeti bulunan portal vincimiz ile TCDD platformlarından hazırda bulunan CIS platformlarına aktarabiliyoruz, Gürcistan (Ahılkelek) istasyonunda boji değişimleri de yapılmaktadır. Tüm bu yatırımlar ray genişlik farkını ortadan kaldırarak hattın kesintisiz olarak devam etmesini sağlamaktadır.

“İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ”

İstihdam alanında 2020 yılında yaklaşık 20 personelimizi daha bünyemize kattık. Ülkemizde demiryolu kültürünü oturtmaya yardım ederken bir yandan da gençlerimizi demiryoluna özendirerek bilgi ve tecrübelerimiz onlar ile paylaşıyoruz. Aslında bu bir bayrak yarışı. Çıktığımız başarılı olarak ülkemize o kadar ekstra gelir, katma değer ve istihdam yaratmaya çalışıyoruz. Her başardığımız ilkte, her oluşturduğumuz yeni parkurda ve yatırımda istihdama da katkı sağlıyoruz.

“2021 KANITLAMA SANESİ OLACAK”

2021 yılı sizce sektör ve sizin açınızıdan nasıl geçecektir? Öngörülerinizi paylaşır mısınız?

2021 tüm lojistik sektörü ve demiryolu açısından bence bir kanıtlama senesi olacak. Hem ülke hemde Pasifik Eurasia olarak lojistikte ve ihracatta iyi işler çıkardığımızı düşünüyorum. Pandemi dönemini lehimize çevirerek ihracatımızı sürekli artırdık ve lojistik başarıları sağlayarak aslında lojistik yapımızın gücünü tüm dünyaya göstermiş olduk. 2020 yılı aslında lojistiğimiz için bir fırsat senesiydi. Fakat, 2021 yılı bizim tam bir deneme olacak diye düşünüyorum. Bu yıl, geçen yılda yaptığımız başarıları sürekli kılmalı ve bir standarda oturtmalıyız. Kurduğumuz ve başardığımız tüm sistemlerin sürekliliği ve bir standardının olması oldukça önem arz edecek. 2021 yılında tüm sektörümüzün testi bu olacak, kurduğumuz eko sistemlerin stres testini çok iyi yönetmeliyiz.

“IRAK DEMİRYOLU HATTI ÜZERİNDE ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

2021 yılı ile ilgili varsa projeleriniz nelerdir?

2021 yılı için yeni projelerimiz üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Irak Demiryolu hattı üzerinde çalışmalarımız var ve bu hattı aktive ederek ülkemizin Orta Doğu’ya olan taşımalarında lojistik maliyetlerini düşürmek ve hacmini artırmak için çalışıyoruz. Demiryolu üzerinden taşınan yaş meyve/sebze taşımalarımızın hacmini artırmış olacağız. Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan vizyonumuz sayesinde Avrupa’ya yaptığımız endüstriyel taşımalarda da pay artışı hedefliyoruz.

Trans- Hazar güzergahındaki taşıma sürelerini daha da kısaltma gibi hedefler ile ilerliyoruz. 2021 yılı için ülkece demiryolu hatlarında büyüme hedefimiz var. Bu nedenle ülkemizi yeni demiryolu hatlarına entegre etmek için çalışıyoruz. Rusya hattına entegre olmamız ile %80 Moskova ekseninde dönen ticaretimize yeni rotalar kazandırarak hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Çin hattımızı ise haftada 2 karşılıklı sefere çıkarmayı hedefliyoruz. 2021 yılı da pek çok ilki başardığımız ve bol demiryolu konuşacağımız bir yıl olacak.

Etiketler :