Prof. Dr. Okan Tuna

Prof. Dr. Okan Tuna

Çember Daralıyor Lojistikçiler... 2016'da Nesnelerin İnterneti Kapınızı Çalacak!

2015 yılı biterken, gelenektendir, 2016 yılında bizi ne bekliyor başlıklı bir yazı kaleme almayı tam düşünürken, sevgili dostum Osman Circi imdadıma yetişti.www.simulane.com oyunlaştırma projeleri kapsamında birlikte olduğu çalışma arkadaşlarına, Pazarlama Trendleri Raporundan (http://www.slideshare.net/pazarlamasyon/2016-pazarlama-trendleri) güzel bir özet hazırlamış ve bana da iletmiş. Ben de, bu özetin üzerinden seçtiğim üç eğilimi kendi görüşlerimi de ekleyerek sizinle paylaşmaya karar verdim. Lojistik sektörünü de unutmayarak tabi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ HAZIR OLMALI! OMNICHANNEL BÜYÜYOR

İşletmeler, eskisine oranla daha da fazla müşteri odaklı olmak zorundalar. Bu durum ise; müşterilere daha filtrelenmiş, sadeleşmiş içerikler tasarlanmasını ve sunulmasını ön plana çıkarıyor. Özellikle omnichannel adını verdiğimiz uygulama gündemimizde daha da yoğun bir şekilde yer almaya devam edecek. Omnichannel, müşteri deneyiminin, birçok kanaldan bir biri ile uyumlu bir şekilde yönetilmesi anlamına geliyor. Omnichannel’ın vazgeçilmez unsurları ise; arama motorları, sosyal medya, içerik (video, yazı ve fotoğraf) ve akıllı telefonlar.  Her ne kadar bu uygulama tüketici pazarlarında önemli bir gelişim gösterse de endüstriyel pazara hizmet eden işletmelerin de bu olguyu kullanmaya başladığını görüyoruz. Lojistik sektöründe de, bu kapsamda gelişmelerin gözlenmesi ve yaratıcı uygulamaların da ortaya çıkması muhtemel. Lojistik hizmetini daha iyi anlatmak için daha fazla içerik, video kullanan ve sosyal medyada daha görünür olan bir lojistik sektörü çok da uzakta gözükmüyor. Özellikle, lojistik sektöründe dijital ortamlara yatırım yapan işletmelerin bu kavramı daha da yoğun bir şekilde kullandığını gözlemleyeceğiz.

DEĞİŞİME HAZIR OLUN!

Büyük veriyi (Big Data) analiz edip yorumlayıp, sonucunda uygulamalar çıkaracak analiz araçları ve yöntemleri gündemde olacak. Büyük verinin, özellikle müşteriden alınan büyük verinin ne kadar değerli olduğunu anlatmaya gerek yok. Google’ın bir arama motoru değil de büyük veri analisti olarak kendini konumlandırmasından sonra işler değişmeye başladı. Google Paradigması bize, mevcut veriyi kullanarak neler elde edebileceğimizi gösterdi. Büyük Veri analizi konusunda ücretsiz yazılım kaynakların da artmasıyla her türlü işletmenin bu olgudan faydalanabileceğini tahminleyebiliriz.  Lojistik, büyük veriyi kullanma konusunda belki de en şanslı sektörlerden biri. Son dönemlerde, trafik verisinin bu anlamda analiz edilmesi ile birlikte özellikle rotalama konusunda lojistikçiler çok önemli kazanımlar elde ettiler. Yeter mi? Yetmediğini 2016 yılı içerisinde gözlemleyeceğiz.

NESNELERİN İNTERNETİ

Nesnelerin interneti ( IoT ) , hayatımızı kökten değiştireceğe benziyor. 2016 yılı daha IoT kavramı ile daha da yoğun yüz yüze geleceğimiz bir yıl olacak. Nesnelerin interneti, bildiğiniz gibi, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanmakta. Giyilebilir teknolojiler ötesinde çok daha etkin uygulamalar ile karşı karşıya kalacağız. Lojistik sektörünün de bu işin farkında olduğunu ve daha da yapacak çok işi olduğunu söylemek mümkün. DHL ve Cisco 2015 yılında Internet of Things in Logistics adlı raporu 2015 yılında yayımlayarak konunun sektör için öneminin vurgusunu yaptı (http://www.dhl.com/content/dam/Local_Images/g0/New_aboutus/innovation/DHLTrendReport_Internet_of_things.pdf). Depoculukta, Ulaştırmada, Mikro Dağıtımda lojistik sektöründen Nesnelerin İnterneti boyutunda önemli uygulamaların çıkacağını söylemek için pek de kâhin olmaya gerek yok.

SON SÖZ: ÇEMBER DARALIYOR ORHAAAN

* Erdil Yaşaroğlu bir karikatüründe, at arabasının sürücüsünün, Google’ın sürücüsüz arabasına şaşkın bakışları ve ilginç sorusu üzerine,  at’ı konuşturarak “Önce bizden kurtuldular, Şimdi Sıra Sizde Orhaaan, Çember Daralıyor Orhaaan” dedirtir. Söylenecek söz yok. HEPİMİZ İÇİN ÇEMBER DARALIYOR... İyi yıllar.

Önceki ve Sonraki Yazılar