“2013’te 5 kişi lojistiğe başladık, bugün 200 çalışana ulaştık”
ÖZEL RÖPORTAJ - Balkanlar, Orta Avrupa, Baltık ve İskandinavya ülkelerine yönelik karayolu taşımacılığında uzmanlaşan NGL’nin Kurucu Ortağı Ferhat Emanetoğlu, “2013’te 5 kişi ile başladığımız lojistik sektöründe bugün 200 çalışana ulaştık” dedi.
Türkiye ile Nordik ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka) arasında taşımacılık hizmeti vererek faaliyetlerine başlayan Norther Global Logistics (NGL) geçen 11 yılda önemli başarılara imza attı. NGL Lojistik Kurucu Ortakları Ferhat Emanetoğlu ve Sefa Erol tarafından 2013’te kurulan ve 5 kişiden oluşan bir çalışma ekibi ile yola çıkan NGL, bugün toplamda 200 çalışana ulaşmayı başardı. İskandinavya ile Türkiye arasındaki taşımacılıkta uzmanlaşan NGL, Baltık Ülkeleri, Polonya, Çekya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan, Benelüks ülkeleri ve Almanya’ya taşımacılık hizmeti sunuyor. Yeşil Lojistikçiler olarak NGL Kurucu Ortağı Ferhat Emanetoğlu ile bir araya geldik. Ferhat Emanetoğlu, NGL’nin nasıl kurulduğunu, sektörde şu anki konumunu, geleceğe yönelik hedeflerinin neler olduğunu anlattı.
1995’TE TÜRKİYE’DE YILIN YÜZÜCÜSÜ SEÇİLDİ
Eski milli yüzücü olan ve 1995 yılında Türkiye’de “Yılın Yüzücüsü” seçilen Ferhat Emanetoğlu, iş hayatına İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan hemen sonra 2002 yılında Balnak’ta başlıyor. 8 yıl kadar Balnak’ta ve sonrasında sektörde öncü lojistik firmalarında üst düzey görevlerde yer alan Ferhat Emanetoğlu, NGL’nin diğer kurucu ortağı Sefa Erol ile de bu dönemde tanışıyor ve 2013 yılında beraber NGL’yi kuruyorlar. Yurtdışı acente ağı bilgisi, güçlü tedarikçi ağı ve sektördeki tecrübesi ile beraber firmaya kazandırdığı kalifiyeli personel kaynağı ile kısa zamanda başarılı bir yapı kurduklarını belirten Emanetoğlu, ortağı ile beraber başarılı bir yönetim şekli ile hızlı bir büyüme yakaladıklarını belirtti.
10 YILDA ÇALIŞAN SAYISI 5’TEN 200’E YÜKSELDİ
“Ortağım Sefa Erol ile yaklaşık 20 yıldır tanışıyoruz. NGL’yi kurarak güzel bir bütünlük sağladık. Güzel bir yapı oluşturduk. 2013’te 5 kişi ile başladığımız sektörde bugün beyaz yakalı, mavi yakalı ve şoförlerimizle birlikte yaklaşık 200 çalışana ulaştık” diye söze başlayan Ferhat Emanetoğlu, başarılarını sektörde önemli yerlere gelmiş çalışanlar ile yeni mezun ve hevesli gençleri aynı çatı altında, çalışkan bir ekip kurmaya borçlu olduklarını belirtti.
DÜZENLİ SPOR VE AKTİF BİR SOSYAL HAYAT İLE İŞİNE DAHA FAZLA ODAKLANIYOR
Yeşilyurt Spor Kulubü’nde spora başlayan Emanetoğlu, 14 yıllık profesyonel yüzme hayatından sonra halen düzenli spor hayatına devam ediyor. “Hayatım spor ve iş arasında geçiyor. Haftanın en az üç günü spor yapıyorum. Yaşayış tarzımı, hayata bakışımı farklı kılmaya çalışıyorum” diyen Emanetoğlu, spor ve sosyal hayat için vakit bulmanın İstanbul ve büyük şehirlerde yaşayanlar için zor olduğunu ancak sporun hem sağlık hem de kişinin mental sağlığı için önemli olduğunu altını çizdi. Emanetoğlu, ayrıca çalışanlarını da spora heveslendirici imkanlar yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Halen hibrit çalışma şekliyle ofis çalışanlarının haftanın üç günü ofisten, dileyenlerin ise insan kaynaklarına haber vermeleri suretiyle ofise gelmeden çalışmalarına devam edebildiklerini ifade eden Emanetoğlu, çalışanların kişisel gelişimleri için, özellikle spor ve hobi faaliyetlerine maddi destekte bulunduklarını, bunu da kalıcı hale getirmeye hedeflediklerini vurguladı.
COVID’DE YURTİÇİ TAŞIMACILIĞINA GİRDİ, YURTİÇİNDE DE GÜÇLENDİ
NGL olarak Orta Avrupa, Baltık , Balkan ve İskandinavya ülkelerine yönelik karayolu taşımacılığında uzmanlaştıklarını söyleyen Emanetoğlu şunları anlattı: “İki yıl kadar önce de Almanya ve Benelüks ülkelerine yönelik taşımacılık yapmaya başladık. Taşımacılık yaptığımız hatlarda çoğunlukla tekstil, otomotiv yedek parça, ambalaj, alüminyum profil, kuru yük ürünleri taşıyoruz. Ayrıca ağır taşımacılık (proje) hizmeti de sunuyoruz. Öte yandan minivan araçlarımızla ekspres taşımacılık yapıyoruz. Minvan ile parsiyel taşımacılığına da başladık.
Yaklaşık 3 yıl önce yurtiçi taşımacılık pazarına girdik. Yurtiçi taşımacılıkta oldukça güçlüyüz. Tüm Türkiye’yi kapsayan bir yurtiçi taşımacılık hizmeti veriyoruz. Özellikle Covid’ten sonra e-ticarette önemli bir ilerleme var. Bu doğrultuda İstanbul, Gebze ve Ankara’da ofislerimiz ve aktarma merkezlerimiz bulunuyor”
NGL, AVRUPA’DA POLONYA’YI MERKEZ YAPTI
Yaklaşık iki yıl önce de NGL Polonya’yı hizmete açtıklarını belirten Emanetoğlu, Polonya’da 9 kişilik kendi ekiplerinin olduğunu söyledi. Emanetoğlu, NGL’nin neden Polonya’da şube açtığını ise şu sözlerle açıkladı: “Bizim çalıştığımız her ülkede acentemiz bulunuyor ama Polonya’da kendi ofisimiz var. Çünkü Polonya bizim en büyük hatlarımızdan birini oluşturuyor. Bu şubemiz sayesinde Polonya’da hem giden-gelen araçlarımızın elleçlenmesini hem de Avrupa içi taşımacılık yapıyoruz. Öte yandan planlarımız arasında Polonya’daki araç filomuzu genişletmek var. Böylece Avrupa geneline yönelik taşımalardan daha güçlü bir yapı sağlamayı amaçlıyoruz.”
BU YIL HEDEF: HATLARI GELİŞTİRMEK
“Toplamda 80 çekici 80 adet de treylerden oluşan bir filomuz bulunuyor. Araçlarımızı en fazla 5 yaşa kadar kullanıp sonra yenilemeye gidiyoruz. Biz tamamen karayolunu kullanıyoruz. Ama Romanya’ya açılan Karasu-Köstence Ro-Ro hattını kullanmayı planlıyoruz. Çünkü kapılarda uzun süreli beklemeler iş verimliliğini düşürüyor” diyen Emanetoğlu, bu yıl hatlarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
“KARLI İŞLERE YÖNELDİK”
NGL olarak bu yıl agresif büyümek yerine karlı işlere yöneldiklerini anlatan Emanetoğlu, “Geçen yıl ciroda yüzde 25 büyüdük. Bu yıl yeniden yüzde 25 büyümeyi yakalamak zor. Ama bu yıl yüzde 20 oranında bir büyüme öngörüyoruz. Bu karlı bir büyüme olacak. Bence bu dönemde ciroya göre büyümek bir kıstas değil. Aslında bu bir risk. Neden? Çünkü siz finanse ediyorsunuz ve paranızı dışarı veriyorsunuz. Parasını almadığınız sürece kar ettim diyemezsiniz. Bunu neden mi söylüyorum? Türkiye’de bugün yabancı sermayeliler hariç vadesine sadık kalan firma bulmak çok zor. Bu dönemde buna dikkat etmek gerekiyor” dedi.
"Son iki yıldır hem ihracatçı ve hem de bizim gibi hizmet sektöründekiler çok zorlanıyor” diyen Emanetoğlu, kendilerinin bu zorluğu nasıl aştığını şöyle anlattı: “Karsız ve düşük karlı işleri artık eliyoruz. Zararına ya da az karla iş yapmayı tercih etmedik, etmiyoruz. Belli bir miktarda karlı olan işlere yöneldik. Ayrıca şu dönemde kredi çekmek de cesaret istiyor çünkü faizler çok yüksek. Bence yaşanan bu durum 2025’te de devam eder, 2026’nın ilk çeyreğinde yeni yeni normalleşir diye düşünüyorum.”
“VİZE SORUNU LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ”
11 yıllık ve yüzde 100 yerli bir lojistik firması olduklarını ifade eden Emanetoğlu, şu an sektördeki en büyük sorunun Schengen vizesi olduğunu vurguladı. Bu sorunu sadece şoförlerin yaşamadığını kaydeden Emanetoğlu, “Bugün kendi personelimizi yurtdışına satışa göndermekte bile zorlandığımız zamanlar oluyor. Ayrıca vize sorunundan dolayı mevcuttaki şoför sayısını da artırmak gerekiyor” dedi.
Bu yıl insan kaynağına yatırım yaptıklarını söyleyen Emanetoğlu, yaşanan ekonomik nedenlerden dolayı diğer yatırımları ötelediklerini kaydetti. Ancak gelecek yıl Polonya şubelerinin filosunu genişletmek için çekici ve treyler yatırımı yapacaklarını belirten Emanetoğlu, esas hedeflerinin aktifte olan hatlarını geliştirmek olduğunun altını çizdi.
UZUN VADEDE HEDEF: 10-15 BİN METREKARELİK DEPOYA SAHİP OLMAK
Ataşehir Ferhatpaşa’da kendilerine ait 2 bin metrekaresi kapalı toplam 3 bin metrekarelik bir depolarının olduğunu belirten Emanetoğlu, hedeflerinin uzun vadede 10-15 bin metrekarelik bir depoya sahip olmak olduğunu vurguladı.