“Demiryolunun konuşulduğu her yerdeyiz”

“Demiryolunun konuşulduğu her yerdeyiz”

ÖZEL RÖPORTAJ - DTD Genel Müdürü Nükhet Işıkoğlu: "Demiryolu taşımacılığının sürdürülebilir geleceğini inşa ediyoruz. Türkiye’nin stratejik konumunu avantaja çevirmek, düşük karbonlu taşımacılık modlarını teşvik etmek ve sektörü uluslararası rekabette güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.”

nukhet-isikoglu-dtd6.jpg

Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) Genel Müdürü Nükhet Işıkoğlu, Türkiye’de demiryolu sektörünün gelişimine öncülük eden önemli sivil toplum kuruluşlarından olan DTD’nin, kurulduğu günden bu yana sektöre katkıda bulunmak için aktif rol alıyor. DTD’de uzun yıllar boyunca çeşitli görevlerde yer alan ve son iki yıldır Genel Müdürlük görevini yürüten Işıkoğlu, Türkiye’de demiryolundaki gelişmeleri çok yakından takip eden bir uzman olmasının yanında sektörle ilgili görüşlerine başvurulacak çok az isimden biri konumunda bulunuyor. Kendisi ayrıca üniversitelerde demiryolu taşımacılığı dersleri veriyor ve her hafta yayınlanan “Demiryolu Günlükleri” adında bir radyo programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yürütüyor. Işıkoğlu ile Türkiye’deki demiryolu taşımacılığına dair güncel gelişmeleri ve sektörün geleceğine dair değerlendirmelerini konuştuk.

ÖZEL SEKTÖRÜN DEMİRYOLUNA İLGİSİ ARTIYOR"

Türkiye’nin ticaretinin büyük bir kısmının Avrupa Birliği (AB) ile gerçekleştirilmesi, sektörde sürdürülebilir ve düşük karbonlu taşımacılık modlarına yönelimi zorunlu hale getiriyor. Işıkoğlu, “Son yıllarda, özellikle sınırda karbon düzenlemelerinin yürürlüğe girmesiyle, demiryolu taşımacılığı artık lojistik sektörü için daha da önem kazandı” diyor. Yakın gelecekte taşımacılık ve ihracat firmalarının AB sınırında karbon düzenlemeleri ile karşı karşıya kalacaklarını belirterek, “Demiryolunu tercih eden firmalar bu düzenlemeler karşısında avantajlı konuma geçecekler. Bu nedenle sektörün, demiryolu taşımacılığını stratejik olarak ele alması büyük önem taşıyor” diye ekliyor.

“DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞININ ULUSLARARASI TAŞIMALARDAKİ PAYI YÜZDE 1’İN ALTINDA”

Türkiye’de uluslararası taşımacılıkta demiryolunun payının yalnızca yüzde 1 civarında olduğunu belirten Işıkoğlu, “Bu düşük oran, sektör için kaçırılmış bir fırsatı temsil ediyor. Avrupa yönünde demiryolu geçişlerinin artırılması zorunluluğu kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor. Bu sebeple sınır geçiş noktalarında gerekli düzenlemelerin yapılması ve kapasitenin artırılması büyük önem taşıyor,” dedi.

nukhet-isikoglu-edit-edit.jpg

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK KONUMU: ULAŞTIRMA KORİDORLARI VE DEMİRYOLUNUN ROLÜ

Işıkoğlu, Türkiye’nin ticari ulaşım koridorları üzerindeki stratejik konumuna dikkat çekerek, özellikle Orta Asya ve Avrupa yönündeki ulaştırma koridorlarına entegrasyon için demiryolu altyapısının iyileştirilmesinin gerekliliğini vurguluyor. Limanlar ve organize sanayi bölgelerinin demiryolu bağlantılarının tamamlanmasının Türkiye’yi daha güçlü bir ticaret merkezi yapacağını ifade ediyor. “Limanlar ile demiryolu arasındaki bağlantının sağlanması, Türkiye’nin bölgesel ticaret için geniş bir hinterlant sunmasını sağlar ve intermodal taşımacılığı önemli ölçüde destekler,” diyor.

GELECEK HEDEFLERİ

Türkiye’nin demiryolu geleceği konusunda önemli projelere ve hedeflere sahip olduğunu ifade eden Işıkoğlu, “Türkiye’nin ulaştırma master planlarına baktığımızda, demiryoluna büyük bir öncelik verildiğini görüyoruz. Bu hedeflere yönelik ilerleme sağlandığı takdirde, demiryolu sektörü küresel pazarda daha rekabetçi bir hale gelebilir. Üreticilerimiz, sanayicilerimiz daha düşük lojistik maliyetlerle dünya ile rekabet edebilir. Demiryolu, taşımacılıkta artık hak ettiği yeri almalı,” şeklinde konuştu.

DTD’NİN HAZIRLADIĞI "DEMİRYOLU SEKTÖRÜNÜ TEŞVİK EDİLMESİ” RAPORU

DTD olarak hazırladıkları "Demiryolu Yük Taşımacılığının Teşvik Edilmesi Raporu" hakkında bilgi veren Işıkoğlu, “Özel sektörün görüşlerini ve taleplerini dile getirdiğimiz bu raporun, kamu hedefleriyle de örtüşmesi önemli bir gelişmedir. Raporumuzda sektörün geleceğine dair kapsamlı bilgiler sunuluyor ve özel demiryolu taşımacılığı performans verileri de yer alıyor,” diyerek raporun sektör tarafından dikkatle takip edildiğini belirtiyor.

LOKOMOTİF YATIRIMLARI VE KALİFİYE İNSAN KAYNAĞI İHTİYACI

Türkiye’de demiryoluna yapılan yatırımların büyük çoğunluğunun yolcu taşımacılığına odaklandığını belirten Işıkoğlu, “Yük taşımacılığının gelişmesine yönelik planlamalar, lokomotif, araç ve ekipman yatırımlarının arttırılması ve en önemlisi yetişmiş uzman insan kaynağımızı güçlendirmeliyiz.” diyerek sektörel gelişim için kilit noktaların altını çiziyor.