“Hedefimiz daha fazla üretim, satış ve ihracat yapmak”

“Hedefimiz daha fazla üretim, satış ve ihracat yapmak”

ÖZEL RÖPORTAJ - Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, “2020’nin ilk dört ayı ile 2021’in ilk dört ayı ile karşılaştırdığımız zaman, üretimde yüzde 156, ihracatta ise yüzde 125’lik bir artış yaşadık. Ocak-Nisan 2021 dönemindeki toplam satışımızı 3.116 adetle tamamlayarak Türkiye ağır vasıta pazarındaki liderliğimizi sürdürüyoruz” dedi.

mercedes-actros.jpg

Uzun yıllardan elde ettiği pazar payı ile Türkiye ağır ticari araç sektörünün lideri konumunda bulunan Mercedes-Benz Türk’ün Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, yesillojistikciler.com'un Türkiye ağır ticari araç pazarı, Mercedes-Benz Türk’ün pazardaki konumu, Covid-19’un pazara etkisi ve ikinci el kamyon pazarı ile ilgili sorularını cevaplandırdı. İşte Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt’un sorularımıza verdiği cevaplar…

“AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARI, BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %182 ORANINDA ARTTI”

Türkiye ağır ticaret araç pazarı 2021’in ilk dört ayını nasıl geçirdi? 2020’nin aynı dönemine göre kıyaslar mısınız? Yılın sonunda hangi satış adetlerinde bir pazar öngörüyorsunuz?

2021’in ilk dört ay sonuçlarına göre Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminde yüzde 28 artış var. İhracat ise adet bazında yüzde 18 arttı. 2021’in ilk dört ayında ticari araç ihracatında ise 2020’ye göre yüzde 48’lik artış gözlemlendi, ağır ticari araç ihracatında ise yüzde 50’lik artış yaşandı. Ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %182 oranında arttı. Bu dönemde satılan toplam araç sayısı 8.190 oldu.

İlk dört ayda ticari araç üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 arttı. Bu artış, ağır ticari araç grubunda yüzde 89 olarak kayıtlara geçti. 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam ticari araç pazarı yüzde 93, hafif ticari araç pazarı yüzde 88 ve ağır ticari araç pazarı da yüzde 124 arttı.

alper-kurt-mercedesbenz.jpg

“ÇEKİCİ SATIŞLARI SON 10 YILLIK NİSAN AYI ORTALAMA SATIŞLARINA GÖRE YÜZDE 25 ARTIŞ GÖSTERDİ”

Ticari faaliyetlerdeki hareketliliğin lojistik ihtiyacını artırması ile özellikle yük taşımacılığına yönelik araçlar içerisinde, geçen yılın aynı dönemine göre üretimi yüzde 165 artan kamyon ve çekici segmenti dikkati çekiyor.

Çekici satışları, 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde geçen yıla göre yüzde 239 oranında artarak 5.430 adet olurken, Sadece Nisan ayını değerlendirmesi yapmamız gerekirse; toplam ağır ticari araç pazarı, 2021 Nisan ayında bir önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 350, çekici satışları yüzde 382 ve kamyon satışları da yüzde 294 oranında artış gösterdi. Nisan 2021’de 2.170 adet ağır ticari araç satıldı. Bunların 1.476 adedi çekici, 694 adedi de kamyon segmentinde gerçekleşti. Ağır ticari araç pazarı son 10 yıllık nisan ayı ortalama satışlarına göre yüzde 7 artış gösterdi. Çekici satışları son 10 yıllık nisan ayı ortalama satışlarına göre yüzde 25 artış gösterdi. Kamyon satışları da yüzde 18 oranında azaldı.

Hem yurtiçi nakliye hem de uluslararası nakliye kaynaklı çekici pazarı trendinin yılın geri kalanında ve bundan sonraki yıllarda da benzer seviyelerde devam etmesini bekliyoruz. Hedefimiz, 2020’den daha fazla üretim, satış ve ihracat yapmak.

“İÇ PAZARDAKİ KAMYON SATIŞLARIMIZI GEÇEN SENENİN İLK DÖRT AYI İLE KIYASLADIĞIMIZDA İSE YAKLAŞIK YÜZDE 128’LİK BİR ARTIŞ OLDU”

2021, Mercedes-Benz Türk açısından nasıl başladı? Yılın ilk 4 ayında elde yaptığınız satış adedi ve pazar payı hakkında bilgi verir misiniz? Yılın sonunda Mercedes-Benz Türk’ün pazardaki konumu ve satış adedi ile ilgili beklentiniz nedir?

2020’nin ilk dört ayı ile 2021’in ilk dört ayı ile karşılaştırdığımız zaman, üretimde yüzde 156’lik artış sağlarken ihracat rakamlarımızda yüzde 125’lik bir artış yaşadık. İç pazardaki kamyon satışlarımızı geçen senenin ilk dört ayı ile kıyasladığımızda ise yaklaşık yüzde 128’lik bir artış olduğunu görebiliyoruz. Bu artışlara, son birkaç yılda ortalamanın oldukça altında seyreden pazar trendine istinaden ertelenen alımların ve buna bağlı olarak artan filo yaşının neden olduğunu düşünüyoruz. Nisan 2021’de 1.034 adet kamyon ve çekici satışı gerçekleştirirken, Ocak-Nisan 2021 dönemindeki toplam satışımızı 3.116 adetle tamamlayarak Türkiye ağır vasıta pazarındaki liderliğimizi sürdürüyoruz.

“YURT İÇİ TAŞIMA FAALİYETİNDE BİR ARTIŞ OLDU”

Ağır ticari araç segmentinde günlük hayatın devamlılığını sağlayan tedarik zincirinin en önemli yapı taşı olan kamyon hareketliliğinde özellikle yurt içi taşıma faaliyetinde bir artış oldu. İlave olarak pandemi döneminde devletin vermiş olduğu kredi teşvikleri de pazarın büyümesinde önemli bir etken oldu. Özellikle çekici pazarının çok daha fazla artış gösterdiğini gözlemledik. Hem yurtiçi nakliye hem de uluslararası nakliye kaynaklı çekici pazarı trendinin yılın geri kalanında ve bundan sonraki yıllarda da benzer seviyelerde devam etmesini bekliyoruz.

“2021’DEKİ YÜKSELİŞTE İSE ÇEKİCİ PAZARININ ETKİNLİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Türkiye 16 ton ve üstü kamyon pazarının son 20 yılına baktığımızda çok fazla inişler ve çıkışlar görüyoruz. Sizce bu yükselişin ve inişlerin nedenleri nelerdir? Mercedes-Benz Türk, inişler ve çıkışlarda pazarlama stratejisinde değişiklikler yapıyor mu?

Ağır ticari araç pazarının seyri, ekonominin bir yansıması gibi yorumlanır. Belli dönemlerde büyüme ve daralmaya bağlı olarak inişler-çıkışlar olabilir. Türkiye’nin son 20 yılındaki büyüme ivmesinde kamyon satışlarının artışına çokça şahit olduk. 2021’deki yükselişte ise çekici pazarının etkinliğini görüyoruz. Bunda pandemi sebebiyle hayatın devamlılığını sağlayan lojistik faaliyetlerin artmasını sebep olarak gösterebiliriz. Ayrıca yaklaşık 2 senedir hem kamu bankalarından hem de özel bankalardan sağlanan avantajlı krediler sebebiyle de şirketler filolarını yenilemek adına bu durumu değerlendiriyorlar.

actros-ic-mekan.jpg“BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE ODAKLANMAK”

Mercedes-Benz Türk olarak yarım asrı aşkın süredir faaliyetlerimizi aralıksız sürdürürken, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 35 yıldır kamyon üretimimizi devam ettiriyoruz. Hem iç pazar hem de ihracat pazarlarında değişken koşullara uygun olarak stratejilerimizi yeniden gözden geçirsek de bizim için en önemli konulardan biri sürdürülebilir büyümeye odaklanmak.

 “ÇEKİCİ GRUBUNDA YAŞANAN ARTIŞIN DAHA YÜKSEK ORANLI OLMASI İNŞAAT GRUBU KAMYONLARI ORANININ DÜŞÜK ALGILANMASINA NEDEN OLABİLİYOR”

İnşaat kamyonu pazarı büyük projelerden besleniyor. Sizce inşaat kamyonları tekrar eski satış oranlarını yakalayacak mıdır? İnşaat segmentinde önemli pazara sahip olan Mercedes-Benz’i bu durgunluk nasıl etkiliyor?

Kamyon ürün grubunda pandeminin de etkisiyle lojistik şirketleri yatırımlarının ağırlıkta olduğunu gözlemledik. Kamu ve inşaat projelerinde de yüksek araç ihtiyacı gerektiren altyapı projelerinin ve beton pazarının hareketlenmesinin etkisiyle bir artış söz konusu oldu.

İnşaat grubundaki kamyonlarının satışında bir düşüş bulunmuyor. Hatta 2020 yılından günümüze inşaat grubu araçların da satış adedinde önemli bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hazır beton sektörünün yoğun ilgi gösterdiği mikser ve beton pompası üst yapısına sahip araçların satışında artış yaşandı. Fakat çekici grubunda yaşanan artışın daha yüksek oranlı olması inşaat grubu kamyonları oranının düşük algılanmasına neden olabiliyor. Çekici grubunda yaşanan yüksek talebin bu yıl da devam edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde inşaat grubu araçlarının toplam pazar içerisindeki payının normal yıl seviyesine ulaşmasını bekliyoruz.

“EKONOMİNİN AŞISI ÜRETİMDİR DEDİK”

 Covid-19 salgını sizin satışlarınızı nasıl etkiledi ve etkiliyor ve etkilemeye devam edecek?

2020 yılında yaşanan pandemi sebebiyle hemen her ülkede otomotiv pazarlarının daraldığına şahit olduk. Türkiye ağır ticari araç pazarı bu anlamda ayrışarak büyüyen sayılı iç pazarlardan biri oldu. Ekonominin aşısı üretimdir dedik ve normalleşmenin başladığı Haziran ayı itibarıyla yeni siparişlerimizin üretimini hızlandırdık. İlave olarak pandemi döneminde devletin vermiş olduğu kredi teşvikleri de pazarın büyümesinde önemli bir etken oldu. Özellikle çekici pazarının çok daha fazla artış gösterdiğini gözlemledik.

 “KISITLARIN YIL İÇERİSİNDE ORTADAN KALKMAMASI HALİNDE 2021 YILI PAZARININ OLMASI GEREKEN NOKTANIN BİRAZ GERİSİNDE KALMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Pandemi döneminde birçok sektör durdu ya da kısıtlandı ama nakliye ve lojistik devam etti ve ediyor. Global ekonomide sektörlerin hepsinin iç içe olmasından kaynaklı bir satış kaybı var mı? Yani salgın olmasaydı Mercedes-Benz Türk bu yılın ilk dört ayında ne kadar kamyon satardı, şu an ne kadar sattı? Salgın olmasaydı pazarın rakamı ne olurdu?

 Ağır ticari araç segmentinde günlük hayatın devamlılığını sağlayan tedarik zincirinin en önemli yapı taşı olan kamyon hareketliliğinde özellikle yurt içi taşıma faaliyet gösterenlerde azalma olmadı. Satış ve servis hizmetlerimizi ara vermeden sürdürerek her zaman müşterilerimizin yanında olduk.

Kamyon ve çekici pazarının şimdiki durumuna baktığımızda pazarın normal seviyelerine paralel bir hale geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla “pandemi olmasaydı daha farklı bir pazar olurdu” ifadesini kullanmak mümkün değil. Ancak göz ardı edilmemesi gereken konu ise başta yarı iletkenler olmak üzere genel hammadde tedarikinde yalnızca ülkemizde değil, global olarak otomotiv üretimini etkileyen önemli kısıtlar yaşanıyor. Bu kısıtların yıl içerisinde ortadan kalkmaması halinde 2021 yılı pazarının olması gereken noktanın biraz gerisinde kalması söz konusu olabilir.

yeni-actros.jpg“DİJİTAL ALANA YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR BU PANDEMİDE BİZE HIZLI BİR BİÇİMDE ADAPTASYON SAĞLADI”

Nakliye sektörüne yönelik satışlarda “müşteriye dokunmak” yani müşteri ziyaretleri önemlidir. Buradan yola çıkarak sormak istiyorum: Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modelinin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Pandemi ile birlikte dijitalleşme alanında yaptığımız çalışmaların meyvelerini topladık diyebiliriz. Pandemiyle beraber, hayatımıza hızlı bir şekilde giren dijital dönüşüme biz de Mercedes-Benz Türk olarak çok hızlı adapte olduk. Bayilerimiz ile toplantılarımızı, eğitimlerimizi ve müşterilerimiz ile görüşmelerimizi gerekli zamanlarda dijital olarak gerçekleştirdik. Elbette bu dönüşümün pandemi sonrasında da belli ölçülerde hayatımıza etkisinin sürmesini bekliyoruz.

Pandeminin ilk döneminden itibaren üretim haricindeki alanlardaki çalışanlarımız, uzaktan çalışma modeline geçtiler. Halen bu uygulamamızı sürdürüyoruz. Pandemi öncesinde de esnek çalışma koşulları sunuyorduk. Gerekli haller olması durumunda ekibimiz ile fiziksel olarak bir araya geliyoruz. Hem şirket içinde hem de müşterilerimiz ile dijital dünyanın faydalarından yararlanarak görüşüyoruz. Fiziksel olarak bir araya gelmemiz durumundaysa pandemiye karşı tüm önlemleri alarak hareket ediyoruz. Günlük rutinimiz içindeyse bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Dijital alana yaptığımız yatırımlar bu pandemide bize hızlı bir biçimde adaptasyon sağladı diyebiliriz.

 “BURADA TEMEL OLAN NE SATTIĞINIZ DEĞİL, MÜŞTERİLERİNİZİN İHTİYAÇLARINI NE DERECE KARŞILADIĞINIZ”

Daha önce Mercedes-Benz Türk’te otobüsün lideriydiniz, şu an kamyonun liderisiniz. Kamyon ve otobüs müşterileri arasında farklılıklar ve benzerlikler nelerdir?

Mercedes-Benz Türk içerisinde otobüs ya da kamyon gibi departmanların müşteri profillerinde elbette farklılıklar var. Ancak burada temel olanın ne sattığınız değil, müşterilerinizin ihtiyaçlarını ne derece karşıladığınız olduğunu söyleyebilirim. Şirketimizin temel amaçları arasında; kusursuz müşteri memnuniyeti olduğundan faaliyette bulunduğumuz alanların tamamında bu hedefe odaklı çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.

“2021 YILINDA DA TÜRKİYE KAMYON PAZARINDA YILLARDIR SÜREGELEN TARTIŞMASIZ LİDERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 2021’e yenilenmiş araçları duyurarak girdiniz. Yeniliklere yönelik müşterilerden gelen ilk tepkiler neler?

2021 yılı için Actros, Arocs ve Atego’dan oluşan çekici, inşaat ve kargo-dağıtım gruplarında yeni modellerinin üretimine ve satışına başladık. Mercedes-Benz Türk olarak yeni nesil kamyonlarımızın güvenlik, konfor ve 2. El değerini korumasıyla hem filo müşterilerimizin hem de bireysel kullanıcıların ilk tercihi olmayı sürdürmeyi amaçlıyoruz. Premium segmentte başarı yakaladığımız Actros 1851 çekicilerin kapsamı 2021 yılında daha da zenginleştirildi. Yeni Actros 1851 Plus paketi ile bu segmentte daha yüksek donanım beklentisine sahip müşterilerimize hitap ederken, bir diğer yenilik olan Actros 1842 LS ile, odağında ilk yatırım maliyeti bulunan yurtiçi taşımacılık müşterilerimize hitap ediyoruz. Mevcut Arocs modellerinde yeni opsiyon ve paketler sunmaya başladık. İnşaat kamyon grubunun en güçlü modellerinden Mercedes-Benz Arocs 8x4 Damper Serisi kamyonlar ve beton pompası üst yapısına uygun çift çeker Arocs kamyonların motor güçleri artırıldı. Beton mikseri segmentinde ise yeni Arocs 3740 aileye katıldı. 2021 yılında tüm Atego araçlarımızın standart donanımları da sürücü konforunu gözetecek şekilde zenginleştirilirken şehir içi dağıtım odaklı Yeni Atego 1018 standart paketi de seriye katıldı.

Tüm model ailesinde müşterilerimizin beklentilerine göre yenilikler gerçekleştirdik. Bunun da olumlu geri dönüşlerini alıyoruz. Geniş ürün portföyümüz ile Mercedes-Benz Türk olarak 2021 yılında da Türkiye kamyon pazarında yıllardır süregelen tartışmasız liderliğimizi pekiştirmeyi hedefliyoruz. 

alper-kurt-mercedes.jpg“2.EL PAZARINDA YAŞANAN FİYAT ARTIŞLARI, MÜŞTERİLERİN ARAÇ PARKLARINI YENİLEMELERİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR MOTİVASYON SAĞLIYOR”

Salgınla birlikte ikinci el otomobillerde önemli fiyat artışları yaşandı. Benzer durum kamyonda nasıl oldu? İkinci el kamyonda yaşanan fiyat artışı sizin birinci el araç satışını nasıl etkiliyor?

2020 yılında kamyon pazarında yaşanan büyüme 2.El talebini de önemli ölçüde artırdı. Mercedes-Benz Türk’ün kamyon alanında 2.El faaliyetlerini sürdüren markası TruckStore, 2020 yılında 485 adet kamyon ve çekici satışı gerçekleştirerek pazardaki gücümüze güç kattı. 2018 yılı itibarıyla başlattığımız ihracat operasyonlarımıza pandemiye rağmen hız kesmeden devam ettik. Son 1 yıl içinde Almanya, Hollanda, Portekiz, Kosova ve Bulgaristan’a 43 adet kamyon ihraç ederek ülke ekonomisine katkımızı aralıksız sürdürdük.

Takas konusunda ise oranlar, sektörün genel durumu ile ilintili bir biçimde değişkenlik gösteriyor. Müşterilerimiz, parklarını yenilemekten ziyade büyütme eğiliminde olduğu senelerde bu oran görece düşük seyrederken; toplu alımların olduğu ve araç parkının yenilenme eğiliminde olduğu senelerde ise bu oran daha yüksek gerçekleşiyor.

Ticari araç müşterileri için toplam sahip olma maliyetinin en önemli girdilerinden biri aracın 2.El değeridir. 2.El pazarında yaşanan fiyat artışları, müşterilerin araç parklarını yenilemeleri konusunda önemli bir motivasyon sağlıyor. 2.El pazarında özellikle son bir yıldır fiyat seviyelerinin yüksek seyretmesi, müşterilerimizin sıfır kilometre araçlarla filolarını yenileme iştahını artırıyor.

“MERCEDES-BENZ FİNANSAL HİZMETLER, SATIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ 0 KM ARAÇLARIN YARISINI FİNANSE EDİYOR, KİŞİYE ÖZEL KREDİLENDİRME YAPIYORUZ” 

Mercedes-Benz’in müşterilerine sağladığı finansman desteği önemli bir yere sahip. Bu yılın ilk dört ayında satılan araçların ne kadarında finansman desteği verildi?

Mercedes-Benz Finansal Hizmetler, satışını gerçekleştirdiğimiz 0 km araçların yarısını finanse ediyor. Kişiye özel kredilendirme yapıyoruz. Gerektiği noktada finansal sıkıntı yaşayan müşterilerimiz için yeniden yapılandırma veya erteleme gibi seçenekler de devreye giriyor. Zor zamanlarda müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yaptığımız çalışmalar sayesinde bugünden yarını değil, tüm zamanların en güvenilir iş ortağı olarak görülmeyi amaçlıyoruz. Şirketimizi sadece kamyon üreten ya da satan bir firma gibi değil, iş birliğinde bulunduğumuz tüm müşterilerimizin bir dostu, en büyük destekçisi olarak konumlandırıyoruz

 “ÖNÜMÜZE ÇIKMASI MUHTEMEL YENİ PAZAR FIRSATLARINI DA SÜREKLİ TAKİP EDİYORUZ”

2022 yılı sizce ağır ticari araç pazarı açısından nasıl bir yıl olacaktır?

Kamyon ürün grubunda her ne kadar yılın ilk çeyreğinde, 2020’ye kıyasla hem yurtiçi pazar hem de ihracat pazarlarında bir büyüme yaşanmış olsa da pandemi koşulları tamamen ortadan kalkmadan yılsonu projeksiyonuyla ilgili kesin ifadeler kullanmak pek mümkün olmuyor. 2021 yılını öngörebilmek için pandeminin nereye gideceğini bilmek gerekiyor. 2021 için 2020 yılından daha büyük bir pazar öngörüyoruz. Fakat büyümenin boyutuyla ilgili olarak pandemi ve ekonomik koşullar bu noktada temel belirleyici olacaktır. 2021 yılında, mevcut pazarlarımızda sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Önümüze çıkması muhtemel yeni pazar fırsatlarını da sürekli takip ediyoruz. 2022 yılının da sürdürülebilir büyüme ile gerçekleşmesini temenni ediyoruz.

Etiketler :