“Lima Europa ile Uluslararası Yapı İçerisinde Yer Alacağız”
ÖZEL RÖPORTAJ - Lima Logistics yurtdışına odaklandı. Firma, Lima Europe markası ile yeni iş fırsatları yaratmayı ve operasyonel maliyetleri kontrol altına alarak düşürmeyi amaçlıyor
Geçtiğimiz yıl 10. kuruluş yıldönümünü kutlayan Bursa merkezli Lima Logistics, geçen 10 yıllık süreçte önemli başarılara imza attı. Kısa sürede lojistik sektöründe kendisinden söz ettirmeyi başaran Lima Logistics, özellikle otomotiv ve fuar lojistiğinde uzmanlığı ile öne çıkıyor. Şimdi de Lima Green markası ile sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı, Lima Europe markası ile de global pazarda büyümeyi hedefliyor.
Yeşil Lojistikçiler olarak Lima Logistics Kurucu Ortaklarından Cenker Ural ile bu yıl İzmir’de 3.’sü düzenlenen Logistech Fuarı’nda bir araya geldik. Cenker Ural ile Lima Logistics’in şu anki çalışmalarını, geleceğe yönelik planlarını ve yatırımlarını konuştuk.
“YILIN İKİNCİ DÖNEMİNDE DÜNYA GENELİNDE BİRAZ DÜŞÜŞ VAR”
Bu yıl Lima Logistics açısından nasıl geçiyor?
Biz bu yılı ikiye ayırıyoruz. Yılın ilk altı ayı olması gerekenden daha iyi ve verimli geçti. İkinci dönem özellikle Kurban Bayramı sonrası işlerde biraz düşüş oldu.
Düşüşün nedeni nedir?
Bu tamamen piyasa ile alakalı bir durum. Dünya genelinde maalesef bir daralma söz konusu. Biz otomotiv sektörünün her yıl Ağustos ayında durmasına alışkınız ama bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında durdu. Daha önce bir ay duran sektör bu yıl iki ay durdu. Eylül ayında bir kıpırdanma var ama yeterli düzeyde değil. Ama kötü de değil.
“YILIN İLK ALTI AYINDA YÜZDE 25’LİK BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRDİK, İKİNCİ YARI DURGUN BAŞLADI”
Peki yılı nasıl kapatacağınızı öngörüyorsunuz?
Bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Yılın ikinci yarısı durgun başladı. Cirosal anlamda ikinci yarıdaki durgunluktan dolayı geçen yılı yakalamak biraz zor görünüyor ama buna yaklaşmak bile bugünkü ekonomik koşullarda çok başarılı bir sonuç olacağını düşünüyorum.
“2025’E UMUTLU BAKIYORUZ”
2025 yılının nasıl geçeceğini öngörüyorsunuz?
2025’e umutlu bakmamız gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yılın iyi geçmesini umuyoruz. Zor dönemlerde olumsuz dil kullanmaktan kaçınıyor; kendimizi ve şirketimizi insan odaklı yaklaşımlarla, yeni yatırımlarla ve dijitalleşmeyle motive ediyoruz.
“LİMA EUROPA İLE ODAĞIMIZI YURTDIŞINA KAYDIRDIK”
Bugünlerde Lima Logistics’in gündeminde öne çıkan plan, proje ve yatırımlar neler?
Bu süreçte biz odağımızı yurtdışına kaydırdık. Lima Europa adında yeni bir marka oluşturduk. Temmuz ayında Hollanda’da ofis açtık. Türkiye’den 3 arkadaşımızı Hollanda ofisimizde görevlendirdik. Otomotiv sektörüne yönelik yurtdışındaki faaliyetlerimizi artık Lima Europe üzerinden yapacağız. Bu durum bize yeni iş fırsatları yaratacak. Ayrıca operasyonel maliyetlerin kontrolü bizim kontrolümüzde olacağı için maliyetlerimiz de düşecek. Lima Europe çok yeni bir yapı ve bizim dokunduğumuz her şey iyi bir seviyeye geliyor. Bu projeye de iyi başladık.
“LİMA EUROPA İLE ULUSLARARASI YAPI İÇERİSİNDE YER ALACAĞIZ”
Hollanda ofisi dışında başka hangi ülkelerde ofisleriniz var? Ayrıca yurtiçinde hangi illerde ofisleriniz mevcut?
Yurtiçinde şu anda 8 ilde toplam 10 ofisimiz var. İstanbul’da üç ofisimiz var. İstanbul’da Ataşehir, Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Havalimanı olmak üzere üç noktada ofisimiz var. Öte yandan 8 tane ilde varız: Ankara, Denizli, Bursa, Mersin, Adana, Eskişehir ve İzmir. Bursa’da kurulmuş bir yapıyız ama 3-4 yıl önce ulusal ölçeğe geldik. Lima Europa ile uluslararası yapı içerisinde yer alacağız.
Hollanda dışında İtalya ve Romanya’da ofislerimiz var. Hollanda bizim üçüncü ofisimiz oldu.
“HER YAPTIĞIMIZ SEVKİYATIN KARBONUNU NÖTR HALE GETİRİYORUZ”
Bir diğer önemli markanız da Lima Green…
Evet. Lima Green ile taşımasını yaptığımız uluslararası yükleri müşterilerimize karşı karbon ofset hale getiriyoruz. Yani doğaya salınan sera gazlarını sıfırlıyoruz. Bunu da temiz enerji kaynakları ile müşterilerimizi bir araya getirerek yapıyoruz. Müşterilerimiz hiçbir detay ve bürokratik işlemle uğraşmadan karbon-nötr taşımacılık hizmeti alıyor. Burada Erguvan Borsası ile çalışıyoruz. Her yaptığımız sevkiyatın karbonunu nötr hale getiriyoruz.
ÇALIŞANIN MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 97
Kuruluşunuzun 10. yılı kutlamalarında çalışanlarınızın çok önemli bir kısmının gençlerden oluştuğunu görmüştüm. Gençler sizi neden tercih ediyor? Toplam çalışan sayınız ne oldu?
Lima Logistics olarak çalışan sayımız 120 kişiye ulaştı. Piyasa ne kadar sıkıntılı olsa da biz her zaman gençlere, yeni mezun arkadaşlara yatırım yapmaya devam ediyoruz.
Biz de iki tip personel yapısı var. Birisi ‘profesyonel’ diye tabir ettiğimiz 40-50 yaş grubunda deneyimli departman sorumlusu, departman yöneticisi arkadaşlarımız. Diğeri ise 20-30 yaş grubunda nispeten daha az tecrübeli diyebileceğimiz, kendi yetiştirdiğimiz bir grubumuz var. Bu iki grubun kombinasyonu ile mutlu-mesut bir çalışma ortamı var. Bunu da Great Place To Work belgesi ile kanıtladık. Bildiğim kadarıyla bu belge yüzde 77 personel memnuniyeti ile alınıyor. Bizim buradaki oranımız yüzde 97 ve ödülü üçüncü defa aldık.
“BİZ KURUMSAL KELİMESİNİ SEVMİYORUZ”
Bir de firmanızda keskin bir hiyerarşi yoktu değil mi?
Biz kurumsal kelimesini sevmiyoruz. Her yeni başlayan arkadaşlarımıza da diyoruz ki, biz kurumsal olmak istemiyoruz. Biz dört ortağız. Biz kurucular olarak, patron kelimesini de çok sevmiyoruz. Bizde açık kapı politikası her zaman var.
“YABANCI SERMAYEDEN TEKLİFLER ALDIK”
Son olarak yabancı sermayenin Türk lojistik firmalarına ilgisi oldukça fazla. Herhangi bir yabancı sermayeden size satın alma ya da ortaklık teklifi geldi mi?
Yabancı sermayeden bize de ortaklık teklifleri oldu. Kuruduğumuz günden bu yana birkaç kez teklif geldi. Bu da çok doğal. Çünkü yabancı sermayenin Türkiye’deki kurdan dolayı bir avantajı var. Kur düşük olduğu için Türk şirketleri yabancı yatırımcının iştahını kabartıyor. Ticaret anlamında baktığımızda da lojistik şirketleri organizasyon yapıları ve kolaylıkları itibarıyla satın alınabilecek yapı olarak görünüyor. Özellikle Körfez sermayesi çok fazla ilgi duyuyor. Ama bizim hedeflerimiz farklı. En azından kısa vadede yabancı ortaklık düşüncemiz yok.