"TIR sürücüleri Schengen vizesi alamıyor, çekiciler yatıyor, ihracat yükü bekliyor"
ÖZEL RÖPORTAJ - Ares Logistics Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Yiğit Şenbağ, “Ben yurt dışındaki müşterimle online da görüşebilirim ama yükümü online taşıyamam. Sürücü vizesinin bir şekilde önceliklendirilmesi gerekiyor” dedi.
Ares Logistics Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Yiğit Şenbağ, Yeşil Lojistikçiler’e önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılın ilk 8 ayının Türkiye lojistik sektörü açısından zor geçtiğini söyledi. Düşen navlunların, yükselen giderlerin ve Schengen vizesi problemlerinin yaşanan bu zorlukta önemli etkisi olduğunu ifade eden Yiğit Şenbağ, açıklamasında özellikle sürücülerin Schengen vizesi alamamasından dolayı yaşanan sıkıntılara ağırlık verdi.
SÜRÜCÜ VİZESİ SORUNU
Yurt dışına çalışan sürücülerin Schengen vizesi taleplerinin yüzde 15-20 oranının ‘ret’ ile sonuçlandığını vurgulayan Şenbağ, bu durumu sadece kendilerinin değil tüm sektörün yaşadığını vurguladı. Bu sorun nedeniyle garajlarda atıl yatan çekicilerin, Avrupa’da yüklü bir şekilde bekleyen treylerlerin olduğunu anlatan Şenbağ, “Sürücülerimizin yaklaşık yüzde 20’si yurt içinde çalışıyor, yani vizeye gereksinimleri yok. Geriye kalan sürücülerimizin tamamının vizesi olması gerekiyor. Ancak her ay en az 30-40 sürücümüzün vizesi bitiyor. Vize süreçleri çok uzadığından filomuzun bir kısmı atıl kalıyor. Ayrıca vize başvurusu için hangi şehirden hangi ülke için randevu açılacağı da tam olarak bilinemiyor” dedi.
“SÜRÜCÜ VİZESİ ÖNCELİKLENDİRİLMELİ!”
“Ben yurt dışındaki müşterimle online da görüşebilirim ama sürücümün vizesi olmazsa yükümü online taşıyamam. Sürücü vizesinin bir şekilde önceliklendirilmesi gerekiyor” diyen Şenbağ, şu an sürücü alırken önce pasaportunu, sonra tecrübesini sorduklarını ifade etti. Schengen vize problemi ile karşılaşmamak için emekli devlet memurlarının daha çok tercih edildiğini belirten Şenbağ, “Yıllardır sorun olarak konuşuyoruz ama sürücü vizesi konusu iyileşmiyor. Şu anda herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bu durum hem bizim sektörümüzü hem de dolaylı olarak ithalat-ihracat yapan şirketleri derinden etkiliyor” diye konuştu.
“SON İKİ AYDA PİYASADA BİR KIPIRDANMA VAR AMA…”
Son iki aydır piyasada hacimsel anlamda bir kıpırdanma olduğunu ama finansal açıdan bir iyileşmenin olmadığını söyleyen Şenbağ, Ares Logistics olarak euro bazında bu yılı geçen yıl ile benzer şekilde kapatacaklarını öngördüklerini ifade etti ve ekledi: “Ancak yaptığımız yatırımın karışlığındaki cironun daha yüksek olması gerekiyor. Geçen yıl ile sefer sayımız aynı olsa bile toplam gelirimizde bir düşüş var. Giderimizde artış var, karlılıkta bir düşüş mevcut.”
“2025 İÇİN ÖNGÖRÜDE BULUNMAK ÇOK KOLAY DEĞİL”
2025 yılı ile ilgili şu an bir öngörüde bulunmanın çok kolay olmadığını vurgulayan Şenbağ, sektörde 2025 yılı ile ilgili öngörüde bulunacak firmanın da pek olmadığını düşündüğünü söyledi.
Ares Logistics’in ağırlıklı olarak İspanya, Portekiz, Fransa, Fas ve Romanya hatlarına çalıştığının altını çizen Şenbağ, bu hatlara yaptıkları seferlerin yüzde 90’ında Ro-Ro kullandıklarını kaydetti.
“PARİS OFİSİNİ AÇTIK, FİLO YATIRIMI YAPTIK”
Bu yıl Paris’te bir ofis açtıklarını ve bu ofisin Avrupa operasyonlarında kendilerine güç katacağını belirten Şenbağ, ayrıca Sete ve Bükreş’te de ofisleri olduğunu söyledi. Bu yıl ofis dışında ayrıca araç filolarına yönelik de yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Şenbağ, “Filomuza yaptığımız yenileme ve artırma yatırımları sonrasında araç-ekipman sayımızı 1.000'in üzerine taşıdık. Öte yandan Romanya’daki firmamızda 50 adetlik bir çekici filomuz da bulunuyor” dedi.