“Volvo Trucks’ın Ürettiği Tüm Ürün Gamını Pazara Sunabiliyoruz”
ÖZEL RÖPORTAJ - Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş. Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya, ağır yük taşımacılığı, inşaat, bölgesel dağıtım, şehir içi dağıtım, uzun yol taşımacılığı gibi birçok segmente uygun ürünü müşterilerinin hizmetine sunabildiklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Türkiye ağır ticari araç pazarında ithal çekici ve kamyonlar arasında en çok tercih edilen marka olan Volvo Trucks, elektrikli kamyon pazarını da lider tamamlamıştı. 2024’te yeni ürün gamı Aero Serisi’ni Türkiye pazarına sunan Volvo Trucks’ın Türkiye’deki konumu, ağır ticari araç pazarı ve 2025 yılı öngörülerini Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş. Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya ile konuştuk. İşte Yeşil Lojistikçiler’in sorularını cevaplayan Kıvanç Kızılkaya’nın açıklamaları…
Şu an Türkiye’de kaç segmentte kaç çeşit Volvo Trucks araç satılıyor? Volvo Trucks portföyünde olan ve Türkiye’de satılmayan ancak yakın zamanda Türkiye pazarına sunmayı planladığınız ürün ya da ürünler var mı?
Türkiye pazarında FH, FH16, FMX, FM, FL, FE, FH Aero ve FH16 Aero olarak 8 modeli satışa sunuyoruz. Kamyonlarımızı ağır yük taşımacılığı, inşaat, bölgesel dağıtım, şehir içi dağıtım, uzun yol taşımacılığı gibi birçok segmentte üretebiliyoruz. Bunun yanı sıra motor hacmi, farklı kabin boyları, akslar ve şanzıman seçenekleriyle görevine en uygun şekilde kamyonlarımızı özelleştirebiliyoruz. Elektrikli ve dizel motor seçenekleriyle, yakıt tasarrufu sağlayan çözümler sunuyoruz. Volvo Trucks’ın ürettiği her ürünü Türkiye’de pazara sunabiliyoruz.
TÜRKİYE AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARININ 2024 YILI PERFORMANSI VE VOLVO TRUCKS’IN KONUMU
2024 yılının ilk 11 ayı Volvo Trucks açısından nasıl geçti? Türkiye’de 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarına baktığımızda 2024 nasıl bir yıl idi?
Türkiye ağır ticari araç pazarı 2023’ü yüksek pazar payı oranları ile kapatmıştı. Son yılların en iyi satış rakamlarının yaşandığı 2023’te, 16 ton üzeri ağır ticari araç satış adetleri 40 binlere yaklaşmıştı. 2024 için beklentiler, satış adetlerinin bir miktar düşeceği yönündeydi. Bunda, Türkiye’nin ekonomik koşulları ve krediye ulaşmadaki zorlukların etkisinin önemli olacağı düşünülüyordu. Yük taşımacılığı sektöründe genel olarak görülen gerileme ve yük taşıtı fiyatlarının yükselmesi gibi faktörler de etkili oldu. Henüz yıl kapanmadı ancak 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarında bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 10-15 arasında bir daralma bekliyoruz.
Pazarın uluslararası nakliye tarafında bir hareket var. Ayrıca inşaat tarafında da bir miktar hareketlenme yaşanıyor. Bu yıl kamu alımlarında çekici satışlarında düşüş yaşandı. Buna rağmen genel pazarda çekici satışında artış oldu. 16 ton üzeri Türkiye ağır ticari araç pazarının bu yılı 32-33 bin seviyesinde satış adetleri ile yılı kapatacağını düşünüyorum.
SATIŞLARIMIZIN YÜZDE 12’Sİ AERO
Volvo Trucks olarak bu yıl Yeni Aero Serisi’ni tanıttınız. Şu ana kadar bu araçtan ne kadar sattınız? Müşterilerinizden aldığınız geri dönüşler hakkında bilgi verir misiniz?
Aero Serisi lansmanını haziran ayı sonunda gerçekleştirdik ve eylül itibarıyla satışlarına başladık. Global stoklar sınırlıydı ve bize gelen sınırlı sayıdaki Aero’nun satışını, daha Türkiye’ye gelmeden önce gerçekleştirmiştik. Toplam satışlarımızın yüzde 12’si Aero modellerine ayrılmıştı ve bu talebin tamamını karşılayabildik.
Özellikle FH Aero’nun tanıtımlarda belirtilen, yüzde 5’e varan yakıt verimliliği ile ilgili müşterilerinizin geri dönüşleri nasıl oldu?
Yakıt verimliliği konusunda oldukça ciddi çalışmalar yürütüyoruz ve müşterilerimizden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yüzde 7-8 hatta yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlayan müşterilerimiz var. Ortalamada yüzde 5 ile yüzde 7 arasında bir tasarruf sağladığımızı söyleyebiliriz.
VOLVO TRUCKS’IN İTFAİYE ARAÇLARI SATIŞI
Bu yıl Volvo Trucks birçok kamu kuruluşuna araç teslim etti. Özellikle itfaiye araçlarının teslimatı dikkatimi çekti. Kamu satışlarınız bu yıl nasıl oldu? Ayrıca hangi şehirlere kaç adet itfaiye aracı sattınız?
İtfaiye hizmetlerinde araçlarımızın teknik özellikleri büyük ilgi gördü. Sıfır yanaşma mesafesi ve 0-90 km/s hıza oldukça hızlı ulaşabilmesi gibi özellikler ciddi bir fark yarattı. Bu farklılıkların öne çıkmasıyla 45 adet itfaiye aracını kamu kuruluşlarına teslim ettik.
Volvo Trucks’ın yetkili satıcı ve servis ağında, satış ve satış sonrası faaliyetleri hakkında da kısa bir bilgi verir misiniz? Yakın zamanda yeni yetkili satıcı ve servis noktası açılacak mı, yoksa bu yöndeki yapılanmanızı tamamladınız mı?
Satış sonrası hizmetlerimizde yaygın yetkili servis ağımız ile müşterilerimizin hizmetindeyiz. Yetkili servislerimiz müşterilerini, 2 yıl garantili orijinal yedek parça ve aksesuarlar ile kalitede, sundukları hizmetlerde ise güvenlik ve performans konusunda destekliyor. Bu hizmetlerimiz sayesinde müşterilerimiz daha az servis ihtiyacı duyarken plansız duraklamaların da önüne geçiyor. Yetkili servis ağımız Türkiye genelinde şu an yeterli olduğu için, yeni servis noktası açmayı yakın dönemde planlamıyoruz.
2025 YILINA YÖNELİK ÖNGÖRÜ
Hem pazar hem de Volvo Trucks açısından 2025 yılı ile ilgili öngörünüz nedir?
2025’in ilk 6 ayında genel pazar açısından büyük bir hareketlilik beklemiyoruz. Yıl genelinde 2024 ile benzer bir seyir izleyebiliriz. İhracatta taşımacılığın payının artması bekleniyor. İhracattaki artış beklentisi uluslararası nakliyede hareketlenmeye neden olacaktır.
“TESLİM ETTİĞİMİZ TÜM ELEKTRİKLİ KAMYONLARIMIZ ŞU AN KESİNTİSİZ ÇALIŞIR DURUMDA”
Türkiye’de elektrikli çekici pazarına en hızlı giriş yapan markasınız. Elektrikli çekici pazarında bu yıl nasıl bir performans gösterdiniz?
Elektrikli çekici pazarında, performans ve beklentiler açısından müşterilerimizden oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Teslim ettiğimiz tüm elektrikli kamyonlarımız şu an kesintisiz çalışır durumda. Volvo Trucks’ın “2024 Uluslararası Yılın Kamyonu” ödüllü Volvo FH Electric modelinden oluşan ve bugüne kadar ki en büyük elektrikli kamyon filo teslimatını biz gerçekleştirdik. İklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol almak ve lojistik sektöründe karbon salınımının azaltılmasında pay sahibi olmak isteyen firmaların elektrikli taşımacılığa geçişini kolaylaştırmak için elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz.
ELEKTRİKLİ KAMYONDA ALTYAPI KONUSU
Türkiye’nin altyapısının şu an elektrikli ağır ticari araçlar için yeterli olmadığı yönünde görüşler var. Siz buna rağmen elektrikli çekici satmaya başladınız ve hatta bu satışlar yüksek adetlerde oldu. Bunu nasıl başardınız? Türkiye pazarının altyapısının elektrikli ağır ticari araçlar için henüz yeterli olmadığı yönündeki görüşler için neler söylemek istersiniz?
Müşterilerimize elektrikli kamyon satarken, akredite olduğumuz altyapı sağlayıcılarıyla iş birliği yapıyoruz. Müşterilerimizi güven duyduğumuz bu firmalara yönlendiriyoruz. Kesintisiz çalışan araçlarımızı gördükçe de bu alandaki gelişmelerden mutlu oluyoruz. Altyapı sorunu sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de ciddi bir mesele. Ancak, bu alanda yapılan çalışmalar hızla devam ediyor.
Şarj altyapısının iyileştirilmesine yönelik önemli yatırımlar yapılıyor. Eskiden 250-500 kilowattlar konuşulurken şu anda megawattlar seviyesine geçildi. Ayrıca bu yönde teknoloji de çok gelişti. Özellikle soğutma sistemlerinde önemli adımlar atıldı. Biz kuvvetli altyapıya sahip ve akredite olan uluslararası firmalarla çalışıyoruz.
Elektrikli dışında Volvo Trucks’ın çevreci ve alternatif yakıtlı araçları da bulunuyor. Elektrikli dışındaki çevreci, alternatif yakıtlı ürünleriniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Bunlar arasında en önemlilerinden biri olan hidrojenli çekicilerin satışını da Türkiye’de yapmayı planlıyor musunuz? Bununla ilgili belirlenmiş bir takvim var mı?
Hidrojenli yakıt konusunda birçok marka gibi biz de çalışmalar yapıyoruz ancak henüz net bir sonuca ulaşmış değiliz. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor ve aracımız uzun zamandır yol testlerine tabi tutuluyor. 1.700-1.800 km menzile sahip olan hidrojenli araçlar menzil sorununu çözüyor ama maliyeti elektrikliye oranla yüksek. Bizim IAA Fuarı’nda sergilediğimiz araçlar yaklaşık 1 milyon kilometreye yakın yol yaptı. 24 saat boyunca da çalışıyor. Bu testlerden alınan verilerle beraber seri üretimine geçilecektir. Elektriklide olduğu gibi, hidrojenli araçlarda seri üretime geçildiğinde, Türkiye pazarına ilk getiren marka yine biz olmak isteriz.
“TÜRKİYE’DE ALTYAPI YATIRIMLARI HEM İNŞAAT HEM DE NAKLİYE SEKTÖRÜNÜ TETİKLİYOR”
Pazarda müşterilerinizle yaptığınız görüşmelerden bir sonuç çıkartacak olursanız, ekonomide şu anki durumu nasıl değerlendiriyorlar? Sizin dünya ve Türkiye’deki ekonomik durumla ilgili görüşleriniz nelerdir?
Türkiye ekonomisi, bildiğiniz gibi son yıllarda yüksek enflasyon ve döviz kuru ile mücadele ediyor. Ekonomik büyümenin özellikle yatırımlar ve ihracat üzerine kurgulanması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak kapsamında; intermodal taşımacılık, demiryolu ve liman bağlantılarının geliştirilmesi ve çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması planlanıyor.