Prof. Dr. Okan Tuna

Prof. Dr. Okan Tuna

İnternetten Ödemede Risklerden Nasıl Kaçılır?

Bir önceki yazımda, lojistik sektöründeki dijitalleşme artışı ile birlikte hizmet satın almalarda kredi kartı kullanımının artmaya başladığını ve internetten ödeme yapmanın çok riskli olmadığını açıklamaya çalışmıştım. Bu yazımda ise risklerin neler olabileceğini ve bunlardan nasıl kaçınabileceğini sizlere aktarmak istiyorum.

Alışveriş yapacağınız internet sitesine giriş yaptıktan sonra ödeme sayfasına gittiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken sitenin adresinin https:// şeklinde başlayıp başlamadığı olacaktır.

Ödeme sistemi olmayan internet sitelerinden farklı olarak adres satırında bulunan “s” harfi sistemin https (hyper text transfer protocol secure)” ye dönüşmesini sağlamakta ve web sitesinin SSL Sertifikası sahibi olduğunu kesinleştirmektedir. SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası bir önceki yazımda da belirttiğim gibi sunucu bilgisayar (işletmenin web sitesi) ile istemci (kullanıcı) arasındaki verileri şifrelemeye yarayan bir sertifikadır.

https:// şeklinde başlayan adresin hemen öncesinde kilit sembolünün olup olmadığını da mutlaka kontrol edin. Ayrıca kilidin üstünü de tıklayarak; sertifikanın geçerlilik süresini ve sertifikayı veren kurumun adını da görebilirsiniz.

Alışveriş yapacağınız sitenin mutlaka iletişim sayfasını ziyaret edin ve bu sayfada geçerli bir adres ile birlikte telefon numarasının olup olmadığını kontrol edin. İşletme ile ilgili şüpheye düşerseniz; Google’ın güvenli site arama motorundan da faydalanabilirsiniz.

https://www.google.com/transparencyreport/safebrowsing/diagnostic/?hl=tr adresinden, işletmenin web sitesinin ziyaret için tehlikeli olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu arama motoru, aynı zamanda güvenliği ihlal edilmiş meşru web sitelerini de tespit etmekte ve raporlayabilmektedir.

Alışveriş yaptığınız sitenin bir gizlilik politikasının bulunması da önemlidir. Özellikle, bu politikanın önce dikkatlice okunması tüketiciler için önemli bir durumdur. Çoğu müşterinin vakit kaybetmemek için göz ardı ettiği bu okuma süreci, özellikle ürün/hizmet satın alındıktan sonra beklenmedik durumlar ortaya çıkarabilmektedir.

İnternetten satın alma sürecinde kişisel bilgisayarınızın güvenliği de çok önemlidir. İşletmenin hiçbir eksiği olmamasına rağmen, sizin bilgisayarınızda güvenlik açığı bulunması, bazı bilgilerinizin elde edilmesine neden olacaktır. Bilgisayarınızın, güncel anti-virüs programları ile korunuyor olması çok büyük bir önem taşımaktadır.

Eğer bana burada anlatılanların tümü de ikna edici gelmedi diyorsanız size önerim bankalar tarafından bu tür alışverişler için çıkarılan sanal kartları kullanmanızdır. Limiti, alışveriş yapacağınız ürün/hizmet değeri olarak belirlenen bu kartlar ile riskiniz harcama yaptığınız bedel kadar olacaktır.

*Prof. Dr. Okan TUNA / Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı

 

Önceki ve Sonraki Yazılar