Prof. Dr. Okan Tuna

Prof. Dr. Okan Tuna

Lojistikçiler tanıtım için broşür, katalog tamam ama Google AdWords ile neler yapabilirsiniz? (Dijital Pazarlama – IV )

Lojistik sektörü kapsamında ele almaya çalıştığım dijital pazarlama konusunu bu yazım ile birlikte sonlandırmaya çalışacağım. Bu köşenin takipçileri hatırlayacaktır, şu ana kadar lojistik sektörü için dijital pazarlama başlığı altında genel durumu ele aldıktan sonra hem web sayfası tasarımı hem de sosyal medyanın pazarlama sürecinde nasıl kullanılması gerektiğini ortaya koymuş ve somut örnekler vermeye çalışmıştım. Bu yazımda ise, konvansiyonel pazarlamada kullandığımız, broşür, afiş, katalog gibi unsurların yerini dijital ortamda nelerin aldığını ve nasıl kullanılabileceğini anlatmaya çalışacağım.

Broşür, Katalog Tamam da…

Konvansiyonel ortamda pazarlama faaliyetinin tutundurma aracı olarak özellikle B2B işletmelerde yoğun kullanılan broşür, katalog v.b. unsurlar önemli bir unsur. Ancak, dijitalleşme bizlere hangi sektörde olursak olalım bunların yerine yeni araçlar kullanmamızı söylüyor hatta dayatıyor diyebiliriz.

Dijital reklamcılığın en önemli unsuru ise Google tarafından sunulan AdWords reklamlarıdır. Google hepimizin bildiği gibi çok büyük ve çok kullanıcılı bir arama motoru. Milyonlarca kişi her gün Google’da belli başlı bazı anahtar kelimeleri kullanarak arama yapıyor. AdWords ise işte bu tür aramalarda eğer sizin işletmenize yönelik bir anahtar kelime ile eşleşme olursa bu kullanıcılara sizin reklamlarınızı göstererek web sitenizin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlayabiliyor. AdWords, Google tarafından verilen profesyonel bir hizmet ve bireysel olarak kayıt işlemini yaptıktan sonra istediğiniz kadar bütçe ile reklam yapabilmenize olanak sağlayabiliyor.

AdWords’ün Faydaları…

AdWords kullanıcılarına çok önemli faydalar sağlayabilmekte. Bunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hedef Pazarlama Yapabilme: Pazarlama sürecinde hedef pazarları tanımlamak ve onlara yönelik stratejiler uygulayabilmek en önemli unsurlardan biri. Google Adwords ile, hedef pazarlarınıza yönelik reklamları çeşitli değişkenler  (ülke, şehir, aranan anahtar kelime) itibariyle yapabilmek ve potansiyel müşterilerinize doğrudan ulaşabilmek çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmekte. Örneğin, kullanıcıların Google’da  “İstanbul-Hamburg Navlun Fiyatı” anahtar kelimesini arama yaptığında işletmenizin web sitesinin linkinin ön sıralarda yer alması önemli bir üstünlük sağlayabilecektir.  
  • Bütçe Esnekliği: Google Adwords’un en güçlü özeliklerinden biri ise bütçenize göre reklam yapabilme yeteneğinizin olabilmesi. Tıklama Başına Maliyet (TBM) sistemi ile işleyen bu kurgu, anahtar kelimelerin kalite puanlarına (aranma sıklığı sonucu elde edilen bir algoritma) bakarak tıklama başı maliyetleri belirlemektedir. Örneğin, çok aranan bir anahtar kelime için tıklama başına maliyet 2 T.L. olabilirken çok az aranan bir anahtar kelime için bu değer 50 kuruş olabilir. Bu durumda, işletme, anahtar kelimelerini etkin belirleyerek bütçesini kontrollü bir şekilde ve anlık da takip ederek dijital reklamlarını gerçekleştirebilecektir.
  • Reklam Performansını Ölçebilme Olanağı: Google Adwords’un diğer bir özelliği ise verdiğiniz reklamların performansını ölçebilme olanağı sağlayabilmesi. Özellikle Google Analytics adı verilen hizmet ile birlikte kullanıldığında verdiğiniz reklamın kaç kişinin tıkladığını, sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini, ortalama sitede ne kadar zaman harcadığını rahatlıkla görebilir ve seçmiş olduğunuz anahtar kelimelerin etkinliğini takip edebilirsiniz.
  • Çoklu Platformlarda Yer Alabilme: Google Adwords’un sadece bilgisayarlarda değil aynı zamanda tabletlerde ve cep telefonlarında da uygulanabilmesi, işletmelere platformları çok geniş tutabilme olanağı da verebilmektedir.

Son Söz…

Her ne kadar, dijital ortamlar bize çok çeşitli olanaklar sağlasa da aslolanın içerik olduğunu unutmamak da fayda var. Eğer, potansiyel müşterinizi içeriği dolu bir web sitesine yönlendirebiliyor iseniz tüm yaptığınız çabaların karşılığını aldığını rahatlıkla gözlemleyebilirsiz. Aksi taktirde, harcadığınız her kuruş boşa gidecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar