“Lojistiğe özel önem verilmeli, Covid-19 sonrası yüzde 25 kapasiteyle çalışıyoruz”

“Lojistiğe özel önem verilmeli, Covid-19 sonrası yüzde 25 kapasiteyle çalışıyoruz”

ÖZEL RÖPORTAJ - “Korana sonrası en hızlı toparlanacak sektör lojistik olabilir ancak ayakta kalabilirseniz. Bizim sektörümüz dinamik bir sektör, bisiklet kullanmaya benzer, durduğunuz anda düşersiniz” diyen BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, “Virüs bize lojistik olmadan hayatımızı idame ettirmemizin mümkün olmadığını göstermiştir. Bu yüzden devletlerin lojistik sektörüne özel önem verip her türlü desteği sağlaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye-İngiltere arasında yapılan uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahip olan ve ayrıca yıllardır Türkiye-Batı Avrupa ülkeleri arasında da taşımacılık hizmeti veren BKM Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, yesillojistikciler.com'a koronavirüs (Covid-19) sürecinin sektöre ve firmasına yönelik etkilerini değerlendirdi.

“KORONAVİRÜS SONRASINDA YÜZDE 25 KAPASİTE İLE ÇALIŞMAKTAYIZ”

Koronavirüs ile birlikte dünyada petrol fiyatlarının düştüğünü bunun Türkiye uluslararası nakliye sektörüne dünyadaki kadar yansımadığını ifade eden BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, “Kullandığımız akaryakıt fiyatlarında yüzde 20-25 seviyelerinde gerileme yaşandı. Ancak bizler koronavirüs sonrasında yüzde 25 kapasite ile çalışmaktayız. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin genel olarak bize yansıması çok daha düşük oldu. Koronodan sektörümüz olumsuz şekilde etkilendi. Mevcut taksitlerimizi ödemekte zorlanıyoruz, tahsilatlarımızı yapmakta zorlanıyoruz. Şoförlemizin motivasyonu çok düştü, çalışan arkadaşlarımızı yarı zamanlı çalıştırıyoruz” dedi. 

“ŞOFÖR ARKADAŞLARIMIZIN VİZE UZATIMINDA OLDUKÇA ZORLANIYORUZ”

Kara taşımacılığının oldukça zorlu şartlarda yapıldığını vurgulayan Edip Bakımcı, her ülkenin kendi insiyatifinde olan kuralları olduğu gibi özellikle Avrupa’da genel kabul görmüş kuralların var olduğunun altını çizdi. Bakımcı, “Küresel salgınla birlikte şoförlerimizin ülkeye giriş çıkışı ve vize problemimiz had safhaya ulaşmıştır. Ülkemizde karantina ile birlikte başlangıçta giriş yapan şoförlerimiz 14 gün karantinada tutulduktan sonra tekrar yurt dışına çıkışına müsaade ediliyordu, bu durum bizi oldukça olumsuz şekilde etkiliyordu. Daha sonra Ticaret Bakanlığımız işi kolaylaştırıp ülkeye girişte şoförlerimize test yapıp tekrar çıkışlarına müsaade etmeye başladı ancak bu süre içerisinde işler yüzde 70-80 geriledi. Bunun dışında Avrupa’da olup vizesi biten birçok şoförümüz var ve Avrupa Birliği’nin vize uzatımı ile ilgili yaptığı açıklamara uyan ülkeler pek yok. Kısaca yeni vize almakta zorlandığımız gibi vizesi biten şoför arkadaşlarımızın vize uzatımında oldukça zorlanıyoruz. Ayrıca bazı ülkelerin kendilerini korumak için transit geçen araçlarımıza konvoy uygulası yapmasından dolayı bir kaç defa kaza meydana geldi ve bu durumdan dolayı vefat eden şoförler oldu, bu vesileyle ölen şoför arkadaşlarımıza Allahtan rahmet ve ailelerine sabır diliyorum. Genellikle mobil teknolojisi ile hem araçlarımızı harita üzerinden takip edebiliyorken, hem de devamlı olarak kendileri ile telefonla iletişim halindeyiz.”

BKM LOJİSTİK ÇALIŞANLARI SOSYAL MESAFE KURALLARINA UYGUN MASKE İLE ÇALIŞMA SÜRECİNE GİRDİ

Bu süreçte iş yapış şekilimiz ile ilgili yaptıkları değişiklikleri ise Bakımcı şöyle anlattı: “Ofiste çalışan arkadaşlarımızın sosyal mesafeye uymaları konusunda yazılı ve sözlü olarak kendilerini uyardık ve gerekli tedbirlerimizi aldık. Şoför arkadaşlarımızda aynı şekilde yazılı ve sözlü olarak sosyal mesafenin korunması için uyarılmışlardır. Ayrıca tüm çalışan arkadaşlarımız (ofis çalışanları ve şoförlere) maske, dezenfektan temin ettik ve kendilerini korumaları konusunda uyarıda bulunduk.”

BOŞA ÇIKAN ARAÇLAR GARAJDA

Yaklaşık yüzde 70-80 arasında iş kayıplarının olduğunu vurgulayan Bakımcı, bundan dolayı boşa çıkan araçlarının garajlarda yattığını, boşa çıkan şoför arkadaşlarının evlerine gönderildiğini ve iş çıktıkça ve sırayla kendilerinin çağrıldığını belirtti. Bakımcı, ofis çalışanlarının ise yarı zamanlı çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

“KORONA SONRASI LOJİSTİK EN HIZLI TOPARLANACAK SEKTÖR OLABİLİR ANCAK AYAKTA KALABİLİRSENİZ”

“Korana sonrası en hızlı toparlanacak sektör lojistik olabilir ancak ayakta kalabilirseniz. Bizim sektörümüz dinamik bir sektör, bisiklet kullanmaya benzer, durduğunuz anda düşersiniz” diyen Bakımcı, zaman ve kilometreye bağlı giderlerinin olduğunu ifade etti. Çalışan arkadaşlarının maaşlarının ödenmek zorunda olduğunu çünkü hayatlarını idame ettirmelerinin başka bir olacağı olmadığını söyleyen Bakımcı, “Zamanla çalışan tüm giderlerimiz devam ediyor. Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse; Kasko, Yeşil Kart, MTV, Trafik ve CMR Sigortası gibi. Öbür taraftan taksitlerimizi ve kredilerimizi ertelemekte oldukça zorlanıyoruz” diye konuştu. 

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNE ÖZEL ÖNEM VERİLMELİ”

Edip Bakımcı, son olarak, “Virüs bize lojistik olmadan hayatımızı idame ettirmemizin mümkün olmadığını göstermiştir. Bu yüzden devletlerin lojistik sektörüne özel önem verip her türlü desteği sağlaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Etiketler :