Solmaz, Avrupa ve ABD Pazarında Lojistik Operasyon Gücünü Artıracak
ÖZEL RÖPORTAJ - Solmaz Yönetim Direktörü Billur Barlın, şirketlerinin en önemli 5 hedefini şöyle sıraladı: “Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için kurumsal çalışmalara devam etmek. Yurtdışı ağımızı genişletmek ve yeni iş birlikleri gerçekleştirmek. Almanya’da kurduğumuz organizasyonun benzerini İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD’de kurmak. Kontrat lojistiğine daha fazla ağırlık vermek. Depo yönetiminde gelişmiş farklı teknolojileri kullanabilmek.”
Türkiye lojistik sektörünün marka olmuş firmalarından Solmaz, 1978 yılında gümrük müşavirliği şirketi olarak kuruluyor. Geçen 45 yılda entegre lojistik hizmeti veren bir şirkete dönüşen Solmaz, gümrük, uluslararası taşımacılık, kontrat lojistiği (depo/antrepo hizmetleri ve yurtiçi taşımacılık ve dağıtım) ve ekspres teslimat alanlarında faaliyet gösteriyor. Solmaz’ın ayrıca İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Ankara, İzmir, Tekirdağ/Çerkezköy ve Antalya’da toplamda 300 bin metrekareyi aşan depolama alanı bulunuyor. Lojistikte teknoloji kullanımına da çok büyük önem veren Solmaz, bu alanda da öne çıkan başarıları ile dikkat çekiyor. Örnek vermek gerekirse Solmaz, gümrük müşavirliği alanında 1987 yılından bu yana kendi yazılımını kullanıyor. Öte yandan Solmaz, kuruluşunun 45. yılına özel NFT koleksiyonu oluşturdu. Teknolojik gelişmeler konusunda sektöre öncülük eden firmalardan biri olan Solmaz’ın bünyesindeki 'İnovasyon Merkezi' ise yeni teknolojiler geliştirmek ve Ar-Ge yapmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin İnovasyon Merkezi tarafından çıkartılan Solmaz Genius, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tespitinin en yüksek doğruluk oranı ile en hızlı şekilde yapılmasını sağlayan yapay zeka destekli ilk ürün olarak öne çıkıyor.
Yeşil Lojistikçiler olarak Asım Barlın tarafından kurulan şirketin ikinci nesil temsilcisi Solmaz Yönetim Direktörü Billur Barlın ile bir araya geldik. Solmaz’ın sektördeki şu anki konumunu, çalışmalarını, geleceğe yönelik planlarını ve hedeflerini şirketin Yönetim Direktörü Billur Barlın ile konuştuk. İşte Billur Barlın’ın Yeşil Lojistikçiler’e yaptığı özel açıklamalar…
“2024’TE YÜZDE 30 BÜYÜME KAYDETTİK”
2024 yılının bütün sektörlerde olduğu gibi lojistik açısından da zor geçtiğini söyleyen Billur Barlın, 2025 yılının da 2024’e benzer şekilde geçeceğini öngördüklerini belirtti. Ancak Solmaz’ın zor geçen 2024 yılında da büyümeyi başardığını vurgulayan Barlın, “Enflasyondan arındırarak söylersem geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl euro bazında yüzde 30 büyüme kaydettik” diye konuştu.
SOLMAZ ALMANYA PAZARINDAKİ GÜÇLÜ YAPISI İLE ÖNE ÇIKIYOR
Barlın, 200 ülkede kapıdan kapıya teslimat yapabildiklerini ve dünyanın 45 farklı noktasında entegre lojistik hizmeti sunduklarını, ayrıca Almanya ve ABD’de ofislerinin bulunduğunu belirtti. Billur Barlın şöyle devam etti: “Solmaz olarak entegre lojistik hizmeti veren bir şirketiz. Bizim hizmet verdiğimiz taşıma modlarımızın çalıştığı alanlar farklı bölgelerden oluşuyor. Örneğin, havayolunda ağırlıklı olarak ABD’ye çalışıyoruz. Denizyolunda ise genellikle Uzakdoğu ülkelerinde operasyon yönetiyoruz. Karayolunda ise Avrupa ülkelerine yönelik taşımalarımız daha fazla. Karayolundaki en önemli hattımız Almanya. Almanya’da bir de şirket kurduk. Bu şirketimiz sayesinde Almanya, Hollanda ve Belçika üçgeninde parsiyel taşımacılık yapıyoruz. Ayrıca Almanya içinde Türkiye’deki yurtiçi iş modelimizin küçük bir versiyonunu kurduk. Almanya’da bir de depomuz bulunuyor. Gümrükleme hizmeti de verdiğimiz Almanya’da Avrupa genelinde iç dağıtım ve toplama da yapıyoruz. Yani Türkiye ile bağlantılı olmayan işlere de imza atıyoruz.”
“ABD’DEKİ ŞİRKETİN DAHA AKTİF HALE GELMESİNİ AMAÇLIYORUZ"
“Bizim ana stratejimiz müşterilerimize entegre lojistik çözümler sunmak. Şu an müşterilerimizin yüzde 30’una entegre lojistik hizmeti sunuyoruz” diyen Barlın, Almanya dışında ABD’de de bir şirketlerinin olduğunu vurguladı. ABD’deki şirketlerinin henüz yeni olduğunun altını çizen Barlın, bu şirketin daha aktif olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Barlın, “Almanya’nın büyümesi Amerika'nın aktif hale gelmesi bizim için önemli. 2023 sonunda kurduğumuz ABD’deki şirketimizin daha aktif olmasını ve oradaki müşterilerimize yüksek kalitede hizmet vermesini amaçlıyoruz” dedi.
1987 YILINDAN BU YANA KENDİ YAZILIMINI KULLANIYOR
45 yıl önce gümrük müşavirliği şirketi olarak kurulduklarını hatırlatan Barlın, gümrük tarafında genel olarak global ya da çok büyük ihracatçı müşterilerle çalıştıklarını belirtti.1987 yılından bu yana yazılım üreten bir firma olduklarını vurgulayan Barlın, bu zamana kadar kullandıkları tüm modülleri kendilerinin ürettiğini kaydetti. Barlın, Solmaz Genius şirketleri vasıtasıyla da yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerini kullanarak tarife önerisi yaptıklarını belirtti. Barlın, “1987’den beri yazılımımızı geliştiriyoruz. Bütün operasyonlarda kendi programlarımızı ve gümrük modülümüzü kullanıyoruz. Şimdilerde de yazılımımızla ilgili yeni bir revizyon süreci içerisindeyiz” dedi ve ekledi: “53 kişilik yazılım ekibimiz var. 1987’den beri babam Asım Barlın’ın öngörüsü ile kendi yazılımımızı geliştiriyoruz. 1987’de ‘ben işi teknolojileştirmek istiyorum’ dediğinde gümrük ile ilgili yazılım yapan yani bu işi yapan kimse yokmuş. Babam yazılımcılarla beraber oturup gümrük programı yazmaya başlamış. Program zamanla bir varlık haline geliyor ve bunu da devam ettirmek gerekiyor. Yazılım bizim için çok önemli hâle geldi. Çünkü program sayesinde müşterilerimize çok esnek olabildik ve çok güzel entegrasyonlar yaptık. Yani her müşterimizin kullandığı farklı bir sistem vardı. Biz hepsine entegre olabildik. Yazılım tarafında kuvvetli olmak bize çok önemli avantajlar sağladı. Yazılım departmanını inovasyon merkezine çevirdik. Ar-Ge desteği aldık.”
45. YILA ÖZEL NFT KOLEKSİYONU
Teknoloji şirketleri POP’un Solmaz’ın 45. yılı nedeniyle özel NFT koleksiyonu oluşturduğunu anlatan Barlın, “45. kuruluş yıldönümümüz anısına 45 farklı koleksiyondan oluşan 3 bin adet NFT ürettik” dedi ve ekledi: “Ben NFT koleksiyonumuzu çok değerli buluyorum. NFT yaratmak benim çok büyük bir hayalimdi. Bunun kuruluşumuzun 45. yılına denk gelmesi çok hoşuma gitti. Burada hem blockchain teknolojisi üzerinde deneme yaptık hem de gelecek nesile çok güzel bir anı bıraktığımızı düşünüyorum.”
“300 BİN METREKARE DEPOLAMA HACMİNE ULAŞTIK”
Solmaz’ın ilk uluslararası taşımacılık hizmetini 1986 yılında vermeye başladığını söyleyen Barlın, 1999’da Türkiye’de ilk özel antrepo işletmecisi olarak depo yönetim hizmetlerine başladıklarını hatırlattı. Şu an İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Tekirdağ/Çerkezköy ve Antalya’da toplam 300 bin metrekareyi aşan depo ve antrepolarının olduğunu vurgulayan Barlın, “Özellikle yurt içindeki depo hacmimizi yükselttik. Şu anda 300 bin metrekareye ulaştık. Son olarak Antalya depomuzu da faaliyete geçirerek toplam depolama alanında 300 bin metrekarenin üzerine çıktık” dedi.
KARAYOLU FİLO YÖNETİMİ
Yurtiçinde yaklaşık 100 adet araçlarının bulunduğunu belirten Barlın, uluslararası nakliyede ise filolarının bulunmadığını belirtti. Var olan öz mal filolarını pandemi ve bugünlerde çokça yaşanan vize problemleri nedeniyle sattıklarını söyleyen Barlın, uluslararası nakliyede kiralama yöntemi ile araç tedarik ettiklerini kaydetti. Yurtiçinde kullandıkları araçların Euro 6’lardan yani çevreci araçlar olmasına önem verdiklerini ifade eden Barlın, uluslararası karayolu taşımasında kullandıkları kiralık araçların filo yönetimini kendilerinin yaptığını belirtti.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ HEM ÇEVRESEL HEM DE İNSAN VE KÜLTÜREL ANLAMDA DEĞERLENDİRİYORUZ”
Şirketin ikinci nesil temsilcisi olarak sürdürülebilirliğe çok büyük önem verdiğini anlatan Barlın şöyle konuştu: “Şu an şirketimizin kuruluşunun 45. yılındayız. Şirketimiz kuruluşunun 50. , 60. ve hatta daha sonrası yaşlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Şirket içerisinde sürdürülebilirlik komitesi oluşturduk. Aynı şekilde 2 tane daha komitemiz var. Bunlardan biri denetim, risk ve etik komitesi, ötekisi insan ve kültür komitesi. Sürdürülebilirliği hem çevresel hem de kurumsallık açısından değerlendiriyoruz. Bu komitelerde kendi kurumsal ve sosyal gelişimimiz ve şirketin devamlılığı için neler yapabiliriz gibi konularda çalışmalar yapıyoruz.”
MÜŞTERİ MEMNUNİYET ANKETİNDE ÇIKAN SONUÇ
Müşteri memnuniyetine çok önem verdiklerini söyleyen Barlın, bu konuyla ilgili bir anket çalışması yaptıklarını belirtti. Barlın, “120 müşterimizle memnuniyet anketi yaptık. İş süreçleri, faturalama, teknoloji kullanımı gibi konularda müşterilerimizin memnuniyetini sorduk. Anket sonuçlarına göre müşterilerimiz bize 5 üzerinden 4.70 not verdi. Bu sonuç bizi mutlu etti” dedi.
SOLMAZ’IN EN ÖNEMLİ 5 HEDEFİ
Barlın’a geleceğe yönelik 5 önemli hedeflerinin neler olduğunu sorduk. Barlın bu soruya şu cevabı verdi: “Hedeflerimizden birincisi kurumsal çalışmalara devam etmek. Buradaki amacımız müşterilerimize daha iyi hizmet vermek. İkincisi yurtdışı ağımızı genişletmek ve yeni iş birlikleri gerçekleştirmek. Üçüncü olarak Almanya’da kurduğumuz organizasyonun benzerini İngiltere, Fransa ve İtalya’da kurmak istiyoruz. Benzer organizasyonu ABD’de de gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. ABD’de hem hava hem de denizyolu taşımacılığında daha iyi bir hacme ulaşmayı hedefliyoruz. Dördüncü olarak ise kontrat lojistiğine daha fazla ağırlık vermek istiyoruz. Beşincisi ise depo yönetiminde gelişmiş farklı teknolojileri kullanabilmek. Bunlar bizim gelecekte gerçekleştirmek isteğimiz en önemli hedeflerimizi oluşturuyor.”
TÜRKİYE’NİN ÜRETİM GÜCÜ
Türkiye’nin üretim konusunda önemli bir avantaja sahip olduğunu ifade eden Barlın, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “2025 yılında faizler biraz inecek mi, inmeyecek mi? İnecek ise ne zaman olacak? Bu yönde beklentiler var. Muhtemelen lojistik sektörü olarak Aralık ayında biraz durgunluk yaşarız. Sonra yeni yıl tatili ve sonrasında Çin yeni yılı. Şubat’ın ikinci yarısından itibaren bir canlanma bekleriz. Ayrıca kişisel olarak Türkiye’ye yatırım beklentilerim var. Çinli BYD’nin gelmesi önemli. BYD’den sonra belki başka Çinli firmalar da yatırım için gelebilir. Öte yandan ABD’nin yeni yönetiminin sergileyeceği ekonomik ve siyasi politikalarda çok önemli. Ben ümitliyim. Zaten üretim potansiyelimiz yüksek. Yurt dışında Made in Turkey yazan ürünlerin daha çok tercih edildiğini biliyoruz. Türkiye'de üretimin daha kaliteli olduğuna dair güçlü bir algı var. Türkiye’de üretilen ürünlere karşı böyle olumlu bir algı varken bunu kullanmamız lazım.”